Από τον 5ο πυροσβεστικό σταθμό Καλλιθέας ο ηρωικός 33χρονος πυροσβέστης

Μια απίστευτη τραγωδία με έναν πυροσβέστη και μια γυναίκα νεκρούς σε πυρκαγιά σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Παλαιό Φάληρο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, λίγο μετά τις 9 σε κατάστημα με υδραυλικά και είδη θέρμανσης στο ισόγειο τετραώροφου κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους 4.

Θύματα της τραγωδίας είναι ένας 33χρονος αρχιπυροσβέστης και μια γυναίκα. Σύμφωνα με το newsit.gr, προκειται για τον 33χρονο πυροσβέστη Μάνθο Μάντζιο από τη Κούκα Λάρισας ο οποίος υπηρετούσε στον 5ο πυροσβεστικό σταθμό Καλλιθέας και την 44χρονη σύζυγο του ιδιοκτήτη του καταστήματος όπου ξέσπασε η πυρκαγιά και μητέρα δύο παιδιών.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και σημειώθηκαν εκρήξεις από ασετυλίνη που υπήρχε στο κατάστημα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δύο γυναίκες στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα στον πρώτο όροφο απεγκλωβίστηκε έγκαιρα, αλλά ένας πυροσβέστης που ανέβηκε στον δεύτερο όροφο για να σώσει τη δεύτερη γυναίκα εγκλωβίστηκε μαζί της γιατί λόγω του μεγάλου θερμικού φορτίου που αναπτύχθηκε στο κτίριο λόγω των εκρήξεων και της πυρκαγιάς, δεν μπορούσαν να κατέβουν από το κλιμακοστάσιο αλλά ούτε και να τους πλησιάσουν οι άλλοι από έξω.

Δύο ώρες αργότερα που οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, βρήκαν τον συνάδελφό τους και τη γυναίκα χωρίς αισθήσεις και στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Όλα ξεκίνησαν Λίγο μετά τις 21:00 χθες το βράδυ, το ισόγειο κατάστημα υδραυλικών στην οδό Ιπποκράτους 4 τυλίχτηκε στις φλόγες.

Πολύ γρήγορα η φωτιά πήρε διαστάσεις και επεκτάθηκε στο πατάρι του καταστήματος καίγοντας εύφλεκτα υλικά. Οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που κάλυψαν σχεδόν ολόκληρο το τριώροφο κτίριο.

Οι περισσότεροι ένοικοι κατάφεραν να βγουν έγκαιρα από το κτίριο. Μια ηλικιωμένη γυναίκα όμως είχε εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο. Ομάδα πυροσβεστών κατόρθωσε πολύ γρήγορα να την απεγκλωβίσει.

Στο δεύτερο όροφο του κτιρίου είχε εγκλωβιστεί και μια άλλη γυναίκα.

Ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης ήταν ο πρώτος από τους πυροσβέστες που έφτασαν στο δεύτερο όροφο του κτιρίου για να σώσει την εγκλωβισμένη γυναίκα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συσκευή οξυγόνου με την οποία ήταν εφοδιασμένος ο αρχιπυροσβέστης, άδειασε κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πνιγεί από τους δηλητηριώδεις καπνούς.

Ο αρχιπυροσβέστης κατάφερε να βγει μέχρι το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου έπεσε λιπόθυμος. Από εκεί τον παρέλαβαν οι συνάδελφοι του πυροσβέστες και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο αρχιπυροσβέστης υπέκυψε.

Λίγο αργοτέρα μια άλλη ομάδα πυροσβεστών ανέσυρε τελικά νεκρή την εγκλωβισμένη γυναίκα από το διαμέρισμα του 2ου ορόφου.

Στην περιοχή επικράτησε πανικός για πολύ ώρα. Οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών κλείστηκαν στα διαμερίσματά τους ακούγοντας εκρήξεις από το ισόγειο κατάστημα υδραυλικών.

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ευτυχώς όμως, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία. Στο νοσοκομείο μετέβη αμέσως και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του θανάτου του αρχιπυροσβέστη αλλά και την κατάσταση του τραυματία πυροσβέστη.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έφθασε στο Παλαιό Φάληρο με 13 οχήματα και 40 Πυροσβέστες κατόρθωσε λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα να θέσει υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής «για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του Πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί Ε.Δ.Ε. , καθώς και προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του άτυχου Αρχιπυροσβέστη και της ενοίκου της πολυκατοικίας όπου εκδηλώθηκε φωτιά χθες το βράδυ στο Παλαιό Φάληρο.
Στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική αναφέρει:

Η Υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε στις 21:02 χθες, για κατάσβεση πυρκαγιάς, σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών επί της οδού Ιπποκράτους 4 στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Άμεσα επενέβησαν 40 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 13 οχήματα.

Κατά την προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας γυναίκας, από το δεύτερο όροφο του κτιρίου, έχασαν τη ζωή τους ο Αρχιπυροσβέστης Μ.Μ. 33 ετών, καθώς και η προαναφερθείσα.

Επίσης απεγκλωβίστηκε με αναπνευστικά προβλήματα η Τ.Α. και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του πυροσβεστικού υπαλλήλου θα διενεργηθεί Ε.Δ.Ε., καθώς και προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο