Ψαλιδόπουλος: το ποσοστό της κας. Βάσως Μαργαρίτη και το δικό μας δεν αθροίζονται.

Ομιλία Θοδωρή Ψαλιδόπουλου ενόψει του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Φίλες και φίλοι,

Η συμμετοχή μας στις φετινές, δημοτικές εκλογές υπήρξε για όλους και για μένα προσωπικά μια σπουδαία πολιτική εμπειρία. Από ορισμένες πλευρές ήταν ίσως η σπουδαιότερη, την οποία είχα ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσω στη δημόσια ζωή της Καλλιθέας.

Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι θερμά τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν και με την ψήφο τους ανέδειξαν και υποστήριξαν εμπράκτως το προοδευτικό αίτημα και την ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο άσκησης της πολιτικής στο Δήμο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας.

Ευχαριστώ όλους σας για την εμπιστοσύνη και τα ανυπόκριτα φιλικά σας αισθήματα. Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτά αποτελούν πηγή πολύ μεγάλης υπερηφάνειας για μένα. Το ίδιο υπερήφανος αισθάνομαι και για το γεγονός ότι συμμετείχατε σ’ αυτή την εκλογική εκστρατεία με υποδειγματικό, πολιτικό ήθος και πρωτοφανές για τα δημοτικά μας πράγματα αίσθημα ευθύνης για την αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας και το ρόλο του Δήμου.

Αυτές οι ιδιότητες αποτελούν ισχυρό, ενοποιητικό παράγοντα για μια δημοτική παράταξη, η οποία δημιουργήθηκε και πήρε μέρος στις εκλογές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι το προέχον στοιχείο της διαφοράς μας, με το οποίο μπορούμε και πρέπει να δράσουμε κατά τη διάρκεια της πενταετίας της επομένης δημοτικής περιόδου. Τώρα, έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ χρόνο.

Μαζί, επιτύχαμε πολλά. Μέσα σε 76 ημέρες αποδείξαμε πως υπάρχει αυτός ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και πως 6.760 πολίτες τον υποστηρίζουν. Τον υποστήριξαν σε πείσμα των εκβιασμών, της τρομοκρατίας και της αθλιότητας. Είμαι βέβαιος ότι εάν είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο, σήμερα θα μπορούσαμε ίσως να μιλάμε από διαφορετική θέση.

Κυρίες και κύριοι,

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών δεν επιδέχεται, κατά τη γνώμη μου, πολλών αναγνώσεων. Θα ήθελα ιδίως να σημειώσω ότι η καθαρή υποστήριξη των πολιτών προς τους προγραμματικούς στόχους και το πολιτικό ήθος του συνδυασμού μας καθιστά απολύτως σαφές πως Δεν αντιπροσωπεύουν παραπλήσιες εκδοχές, αλλά διαφορετικές και συγκρουσθείσες κατά τη διάρκεια των εκλογών αντιλήψεις για το προοδευτικό κίνημα και τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ αυτό.

Καμία από τις απόψεις, τις οποίες διατυπώσαμε κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, δεν μπορεί να αναθεωρηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο ο παλαιοκομματισμός εμφιλοχωρεί και πυρήνες του εξακολουθούν να καθοδηγούν έστω και μέρος της δημοκρατικής παράταξης, δεν μπορούν να σημειωθούν ούτε η ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης, ούτε η συνάντησή τους με την πλειοψηφία των πολιτών. Αλλά, από αυτές εξαρτάται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του θεσμού στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας και της κοινωνίας, όπως κατ’ επανάληψη είχαμε υπογραμμίσει στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας.

Η εναλλακτική λύση, την οποία ανέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα επίσης δεν βρίσκεται μεταξύ των απόψεων, τις οποίες αναπτύξαμε στις εκλογές. Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός σχεδίου για την αναβάθμιση και το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της παρέμβασης του Δήμου στη δημόσια ζωή της πόλης. Είμαι, εξάλλου, βέβαιος ότι δεν αναμέναμε κάτι τέτοιο από μια τυπικά νεοφιλελεύθερη λογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την άσκηση της πολιτικής, η οποία προσαρμόστηκε απλώς στη φιλολαϊκή ρητορική της εποχής. Ήταν από την αρχή βέβαιο πως το ποσοστό 21,79% του Δημήτρη Κάρναβου δεν μπορούσε να αθροιστεί με το δικό μας.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε αδιέξοδο;

Θα βρεθούμε, εάν κάνουμε δεύτερες σκέψεις. Αλλά, εάν έχουμε αποφασίσει πως ο εκλογικός συνδυασμός «Η Καλλιθέα Μπροστά» προορίζεται να συνεχίσει ως δημοτική παράταξη με δράση μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Δεν αισθάνομαι ότι έχουμε την υποχρέωση να υποστηρίξουμε κάποιον από τους δύο.

Δεν αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε ενώπιον διλημμάτων. Αφού οι προτάσεις, οι οποίες επικράτησαν, δεν μας εκπροσωπούν, δεν έχουμε λόγο να αισθανόμαστε δεσμευμένοι. Τη λύση θα δώσει η ευθυκρισία των πολιτών.

Δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων έξω από την εποχή, την οποία επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε. Και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μιαν αντίληψη, η οποία βρίσκεται έξω από τις πεποιθήσεις μας.

Φυσικά, ο συνδυασμός δεν είναι κόμμα με χαρακτηριστικά δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Δεν έχει και δεν θα αποκτήσει δομές και μηχανισμούς για την επιβολή μιας «γραμμής». Αλλά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει θέση. Και το κυριότερο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας από συναισθηματικές πιέσεις, εκβιασμούς και μέσα τρομοκράτησης. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι που δεν αναζητούν το μέλλον τους στα δημοτικά πράγματα μέσα από συμμαχίες με το παρελθόν, αλλά επιδιώκουν να εισαγάγουν νέες αντιλήψεις και γι’ αυτό να δημιουργήσουν τις αναγκαίες, νέες συμμαχίες με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συμμερίζονται τις αξίες μας.

Θα είχαμε δίλημμα, εάν είχαμε τελειώσει το βράδυ της προηγουμένης Κυριακής. Αλλά, προχθές το βράδυ, συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε.

Θα συνεχίσουμε με τη συλλογική διαμόρφωση των κοινών μας αντιλήψεων για την οργάνωση του συνδυασμού σε δημοτική παράταξη με όργανα αποφάσεων και συμμετοχής των πολιτών. Με καταστατικό και διαδικασίες διαλόγου.

Τώρα αρχίζουμε.

Σας ευχαριστώ.

psalidopoulos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο