Ημιμαραθώνιος την Κυριακή σε μέρη της κλασικής διαδρομής

Ο πρώτος ημιμαραθώνιος που θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου σε τμήματα που περιλαμβάνονται στην κλασική μαραθώνια διαδρομή θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 9.00 το πρωί στον Μαραθώνα. «Είναι μια προσπάθεια που γίνεται από τον δήμο μας ώστε αφενός ο κόσμος να αγαπήσει τον αθλητισμό, αφετέρου η πόλη μας να μετατραπεί σταδιακά σε ένα κέντρο αθλοτουρισμού» σχολιάζει ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιορδάνης Λουίζος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα, «θα ήμασταν ευχαριστημένοι με χίλιες συμμετοχές, όμως τελικά συμπληρώσαμε έναν αριθμό σχεδόν τριών χιλιάδων». Αξίζει να σημειωθεί πως τη χορηγία του αγώνα έχει αναλάβει το κινεζικό παράρτημα της πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας Toray, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει το ενδιαφέρον για τους αγώνες αντοχής στην Άπω Ανατολή. «Φέτος οι συμμετοχές θα είναι από συλλόγους από όλη την Ελλάδα, ιδιώτες ακόμα και από διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια με την καθιέρωση του αγώνα θα μπορούμε να φτάσουμε και τις 10.000 συμμετοχές. Το όνομα και η ιστορία του Μαραθώνα είναι το μεγάλο μας όπλο».

 Εθελοντής η πρώτη Ελληνίδα σε λαϊκό μαραθώνιο
 Για την τέλεση του αγώνα θα εργαστούν εθελοντικά συνολικά 300 άτομα. Ανάμεσά τους και μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η κυρία
Γεωργία Χριστοδούλου είναι καταγεγραμμένη ως η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε και τερμάτισε σε μαραθώνιο το 1974 σε ηλικία 23 ετών. «Εκείνη τη χρονιά είχαν συμμετάσχει πάνω από σαράντα γυναίκες από τη Γερμανία, κάτι που μου έδωσε και έμενα κίνητρο. Είχα δεχτεί αρκετές προτροπές από φίλους και γνωστούς να μη συμμετάσχω, ανησυχούσαν για την υγεία μου».

Οι απόψεις του περίγυρου της κυρίας Χριστοδούλου μάλλον αποτελούσαν την καθιερωμένη αντίληψη της εποχής Άλλωστε το αγώνισμα του μαραθωνίου γυναικών εντάχτηκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα δέκα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984.

«Στη διάρκεια της διαδρομής όμως οι θεατές με υποστήριξαν». Δεν θυμάται να αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες κόπωσης. «Ήμουν αθλήτρια των 800 και των 1.500 μέτρων. Μεγαλύτερες αποστάσεις ξεκίνησα να τρέχω σαν προπόνηση λίγες μέρες πριν από τον αγώνα. Ο στόχος μου ήταν να τερματίσω οπωσδήποτε, έτσι έτρεξα πάρα πολύ συντηρητικά, σχεδόν περπατούσα σε κάποια σημεία. Στο τέλος όλα πήγαν καλά».

Τελικά η κυρία Χριστοδούλου τερμάτισε σε 5 ώρες, 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα, χρόνος που της έδωσε την 427η θέση σε σύνολο 650 συμμετεχόντων. Ανάμεσα στις γυναικείες συμμετοχές κατέλαβε την 6η θέση.

Εκτός από τον ημιμαραθώνιο την Κυριακή στον Μαραθώνα θα διεξαχθούν και άλλοι αγώνες δρόμου που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό. Ένας αγώνας 4 χιλιομέτρων για όλους (Fun Run, στις 9.15 π.μ.) χωρίς αγωνιστικό στόχο, ένας αγώνας 1.000 μέτρων για παιδιά δημοτικών σχολείων (Ε΄και Στ΄τάξης, στις 9.20 π.μ.) και ένας αγώνας 500 μ. (9.30 π.μ.) για άτομα των Special Olympics.

 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
 Για τις ανάγκες του αγώνα αντοχής η Τροχαία έχει λάβει τα εξής μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτων:

08.30 – 10.00: Κλείσιμο της λεωφόρου Μαραθώνος και κάθετων οδών, από την Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα, στο ρεύμα προς Αθήνα, μέχρι τη διασταύρωση του Ζούμπερι.
09.30 – 12.00: Κλείσιμο της λεωφόρου Μαραθώνος και κάθετων οδών, από τη διασταύρωση του Ζούμπερι μέχρι την Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.

Και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μαραθώνος θα ανοίγουν τμηματικά με το πέρασμα του τελευταίου αθλητή.

Όλοι οι συμμετέχοντες στους αγώνες, καθώς και οι επισκέπτες, θα μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στο μεγάλο πάρκινγκ επί της λεωφόρου Κάτω Σουλίου, περίπου 500 μέτρα μετά το σουπερμάρκετ «Γαλαξίας». Η μεταφορά τους προς και από την αφετηρία θα γίνεται με λεωφορεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο