Γ. Στουρνάρας: Ανοικτό για την τρόικα το θέμα των απολύσεων

Το θέμα των απολύσεων «είναι ανοικτό». Στην παραδοχή αυτή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι για την τρόικα το ζήτημα είναι ανοικτό, αλλά για την κυβέρνηση όχι. Ωστόσο, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και εκτίμησε πως το 2014 θα είναι χρονιά μικρής, αλλά πραγματικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει τον κατώτατο μισθό. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κατώτατος μισθός θα καθοριστεί μετά από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων και η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός. Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του, ο υπουργός
σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός κατά κάποιους έχει ήδη μειωθεί πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε.

Στο μέτωπο της φορολογίας, ο υπουργός δήλωσε ότι με το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί τον Μάιο, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Για να μειωθεί η φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Κάτι που προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο να επιτύχει με τα μέτρα που λαμβάνονται. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι εάν ο προϋπολογισμός πάει καλύτερα από τους στόχους και επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα, τότε το 70% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί υπέρ της μείωσης της φορολογίας ή παροχής κοινωνικών επιδομάτων. Αυτό είναι κάτι που θα

πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα μπορέσουν να διορθωθούν μέτρα που έχουν ληφθεί. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι αυτό θα συμβεί όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές και αποκτήσει την αυτοδυναμία της.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία, αναφέροντας ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να εξαντλήσει η κυβέρνηση τη θητεία της. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν εκλογές σε περίοδο ύφεσης, αποδίδοντας το ασαφές αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών στο γεγονός ότι στη γείτονα χώρα υπάρχει ύφεση αυτή τη στιγμή.

Πάντως, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία και τα αποτελέσματα των εκλογών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί και το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

 http://www.kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο