Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών – Παρίσι 2013… Η ομιλία του δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη

Παρέμβαση του Δημάρχου Καλλιθέας και Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κώστα Ασκούνη, στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών

Η Ευρώπη και κυρίως ο Νότος της γηραιάς Ηπείρου βιώνει μια μεγάλη και πολύπλευρη κρίση. Ιδιαίτερα εμείς στην Ελλάδα ζούμε αυτή την σκληρή πραγματικότητα εδώ και τρία χρόνια. Τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης τις πληρώνουν εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. με φτώχεια, ανεργία και κοινωνικό αποκλεισμό. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες , ροκανίζουν το κοινωνικό κράτος και υπονομεύουν το μοντέλο της κοινωνικής ανάπτυξης της Ε.Ε. τα τελευταία 30 χρόνια.

Εμείς, πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δουλεύουμε στην κατεύθυνση αυτή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για το 2020, όπως για παράδειγμα τους στόχους για την ανεργία, για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όμως τα βήματα αυτά της ενοποίησης είναι αργά ενώ τα προβλήματα είναι οξυμένα και πολύ επείγοντα και πρέπει να δώσουμε λύσεις άμεσα. Γι΄αυτό χρειάζεται να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Επίσης, η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και άλλες. Η παραγωγική βάση φεύγει από την Ευρώπη και κατευθύνεται σ΄αυτές τις χώρες με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ανεργία, η φτώχεια και να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα

ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Το πρόβλημα αυτό αφορά όλες τις χώρες της Ευρωζώνης έστω και εάν κάποιες εμφανίζονται μόνον ως εξαγωγικές. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τόσο θα περιορίζεται ο στρατηγικός ρόλος της Ε.Ε. στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η Ευρώπη χάνει συνεχώς έδαφος και όπως εμφανίζεται σήμερα έχει πρόβλημα στρατηγικής κατεύθυνσης.

Υπάρχει λοιπόν μεγάλη καθυστέρηση στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο.

Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα είναι το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα μετά την κρίση. Όμως, στη Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρώπης, νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν τρεις (3) πόλοι που θα εκφράζουν το όραμά μας για το μελλοντικό θεσμικό μοντέλο.

– Ο πρώτος πόλος θα στηρίζεται στη συνεργασία και τον συντονισμό των Κυβερνήσεων.

– Ο δεύτερος θα βασίζεται στην διαπεριφερειακή συνεργασία ενός δικτύου αιρετών Περιφερειών .

– Ο τρίτος θα συγκροτείται από ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων πόλεων .

Στόχος των τριών αυτών πόλων πρέπει να είναι η δημιουργία της Κοινωνικής Ευρώπης με κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και ενός κοινωνικού δικτύου Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συμβολή ενός δικτύου διασυνδεδεμένων πόλεων είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ευρώπης.

Παράλληλα εκτιμούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σε κάθε χώρα μέλος της Ευρώπης να κατοχυρωθεί η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, δηλαδή η αποτελεσματική και αλληλέγγυα συνεργασία όλων των επιπέδων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών.

Αυτή η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση στο επίπεδο της Ευρώπης θα μπορούσε να στηριχτεί στους τρεις πόλους που αναφέραμε.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, λόγω της κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, χρειάζεται να επιδιώξουμε τη θεσμική αναβάθμιση και την οικονομική θωράκιση του νέου ρόλου που καλούνται να παίξουν οι πόλεις και οι περιφέρειες στην Ευρώπη.

Η αποκέντρωση πρέπει ν΄ αποκτήσει τα νέα «εργαλεία» ανάπτυξης, επενδύσεων και κοινωνικής πολιτικής εάν θέλουμε να βγούμε γρήγορα από την κρίση.

Η πρωτοβουλία του Προεδρείου του CEMR να προωθήσει στην Κομισιόν αίτημα για χρηματοδότηση της ανεργίας που πλήττει τη Νεολαία, το πρόγραμμα «EU-STARTER» , και το οποίο υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μπαρόζο δείχνει ξεκάθαρα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του CEMR κ. Schuster.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στις χώρες της ΄Ενωσης τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογίας αιχμής. Όμως, σε τοπικό επίπεδο μας λείπουν τα θεσμικά και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα στηρίξουν την παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων αυτών που είναι ανταγωνιστικά και δημιουργούν πλούτο. Έχουν συρρικνωθεί ή σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανιστεί οι τοπικές τράπεζες στις περιφέρειες και στις πόλεις, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν με επιτυχία αυτές τις προσπάθειες. Είναι κάτι που λείπει και πρέπει να μας απασχολήσει ως Αυτοδιοίκηση.

Χωρίς Αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει ολοκλήρωση της Ευρώπης, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη.

Η κατάρρευση του Νότου ή οποιουδήποτε μέλους θα συμπαρασύρει το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα προς τα κάτω.

Στόχος μας είναι περισσότερες θέσεις εργασίας και απασχόλησης, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη, καθώς και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Γι’ αυτό,

ü επιδιώκουμε με γρήγορα βήματα την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

ü Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη.

ü Θέλουμε και επιδιώκουμε την Αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ε.Ε.

ü Επιδιώκουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την Κοινοτική μέθοδο και όχι Διακυβερνητικά.

ü Επιδιώκουμε τη θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης (πόλεων και περιφερειών) στη νέα Ευρώπη μετά την κρίση.

Νομίζω για μας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, λόγω της άμεσης εγγύτητας με τους πολίτες μας και τα προβλήματά τους που καθημερινά βιώνουμε, δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η Οικονομική και Νομισματική Ένωση αλλά και η Κοινωνική Ευρώπη και τα Κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της.

Στο μυαλό μας υπάρχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, η Κοινωνία.

Γι΄ αυτούς υπάρχουμε, εργαζόμαστε, αγωνιζόμαστε.

Οι αριθμοί πρέπει να είναι στην υπηρεσία των Ανθρώπων.

Η Ε.Ε. δεν πρέπει να φαίνεται ότι στηρίζει ή ενδιαφέρεται μόνο για την επιχειρηματικότητα, το τραπεζικό σύστημα και την ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να δει επιπλέον την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την δικαιότερη κατανομή του πλούτου και την δημοκρατία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο