Πάμε για θρίλερ λένε τα γκάλοπ!

Οι «φανερές» δημοσκοπήσεις από χθες μας αποχαιρέτησαν χωρίς να δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στις 17 Ιουνίου. Εκείνο που καταγράφηκε σε τέσσερις από αυτές είναι το προβάδισμά της Ν.Δ. στις δύο, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε μία, ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφιο αριθμό, ενώ σε μία μέτρηση πρώτο κόμμα είναι οι αναποφάσιστοι. Ολα δείχνουν ότι πάμε για «ντέρμπι κορυφής», με στόχο το μπόνους των 50 εδρών.

Η Ν.Δ. προηγείται με τη διαφορά να διαμορφώνεται από 2,3 έως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Public Issue, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με έξι μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νέα», η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τα ποσοστά τους, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ χάνει και άλλο έδαφος και εμφανίζεται να έχει μονοψήφιο ποσοστό.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων: Ν.Δ. 26,1%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΠΑΣΟΚ 9,9%, ΚΚΕ 5,7%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 5,3%, Χρυσή Αυγή 5,1%, ΔΗΜ.ΑΡ. 4,4%, ΛΑΟΣ 1,5%, Δράση – Δημιουργία Ξανά 1,5%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%.

Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με παράσταση νίκης στη Ν.Δ. και επτακομματική Βουλή δείχνει το βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή» και τον Σκάι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5%, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 13,5% και ακολουθεί η ΔΗΜ.ΑΡ. με 7,5%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν 5,5%, το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ. Υποχωρεί η Χρυσή Αυγή στο 4,5%. Η Δημιουργία Ξανά – Δράση, χάνοντας μισή μονάδα, συγκεντρώνει 2,5%.

Με βάση τα ποσοστά αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 134 έδρες, η Ν.Δ. 68, το ΠΑΣΟΚ 36, η ΔΗΜ.ΑΡ. 20, το ΚΚΕ 15, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 15 και η Χρυσή Αυγή 12.

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η παράσταση νίκης. Οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 58%, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι, ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές. ενώ μόλις 34% θεωρεί πιθανή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωτιά για τη Ν.Δ. με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο». H Ν.Δ. βρίσκεται στο 26,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,2%, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 12,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι στο 5,8%, η Δημοκρατική Αριστερά στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 5,2%, η Χρυσή Αυγή στο 3,6% και η Δημιουργία Ξανά – Δράση στο 2,4%.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι, με 19,2%, σε δημοσκόπηση της Ελληνικής Δημοσκοπικής Εταιρείας, που έγινε για την «Παρασκευή και 13». Κατά τα άλλα, πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,3%, δεύτερη η Ν.Δ. με 18%, οριακή διαφορά το ΠΑΣΟΚ με 10,0%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 5,9%, σε συνεχή πτώση η ΔΗΜ.ΑΡ. με 5,8%, το ΚΚΕ καταποντίζεται με 5,2%, ενώ η Χρυσή Αυγή μόλις που περνά στη Βουλή με 4%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φτάνουν 1,4% και οι Μάνος – Τζήμερος εκτός Βουλής με 2,3%.

Νίκος Ελευθερόγλου
dimokratianews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο