ToscaFund: “Ζιμπάμπουε” η Ελλάδα εκτός ευρώ

Με τη Ζιμπάμπουε παραλληλίζει την Ελλάδα, στη μετά το ευρώ εποχή, το επενδυτικό σχήμα ToscaFund, σε έκθεσή με τίτλο “Το πιο σκοτεινό ελληνικό δράμα: ένα παιχνίδι επιβίωσης”. Επίσης εκτιμά ότι οι εκλογές του Ιουνίου αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην πλειονότητά τους οι Έλληνες πολίτες τάσσονται κατά της συνέχισης των μέτρων λιτότητας.

Ο αναλυτής του fund Savvas Savouri, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν και κανείς δεν θέλει τη λιτότητα, οι επιπτώσεις της εξόδου από την Ευρωζώνη και κατ΄ επέκταση από την Ε.Ε., είναι πολύ χειρότερες. Παράλληλα, ο Savouri παραθέτει το ρόλο της Ελλάδας και της Γερμανίας στην επίτευξη λύσης, τόσο στο παρελθόν όσο και για το μέλλον.

“Τα γεγονότα πυ έφεραν την Ελλάδα στο σημερινό αδιέξοδο είναι προϊόν μικροπολιτικής. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ρεαλισμός στο τέλος θα επικρατήσεις και θα βρεθεί λύση που θα δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα να συνεχίσει εντός Ευρωζώνης”.

Όσοι στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα – να σημειωθεί ότι είναι μειοψηφία – βασίζονται σε μία σειρά κινήτρων. Υποστηρίζουν ότι θα τους δώσει την ελευθερία να αποφασίσουν τις κρατικές δαπάνες. Καυχώνται ότι θα δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα. Τονίζουν την οικονομική ισχύ άλλων χωρών που έχουν επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα ή έχουν τερματίσει νομισματικές συνδέσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Από τη Βραζιλία και την Αργεντινή έως τη Ρωσία και σε αρκετές περιπτώσεις στην Ασία, όπως στη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Υποστηρίζουν ότι η ανάγκη για “νομισματική ανεξαρτησία” είναι τόσο επιτακτική για την Ελλάδα όσο απίθανη είναι η τήρηση των δεσμεύσεων και η εκπλήρωση των στόχων που απαιτούνται. “Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά”, σημειώνει το ToscaFund.

“Τα επιχειρήματα για έξοδο από το ευρώ “αγνοούν” την πιθανότητα επακόλουθων υποτιμήσεων από τις γειτονικές χώρες. Επίσης, παραβλέπουν διάφορες συνέπειες: τη σχεδόν βέβαιη έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε, τον επακόλουθο υπερ-πληθωρισμό και την εξαθλίωση των ηλικιωμένων. Αγνοούν τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλειφθεί από όλους αλλά όχι από τους επενδυτές-τοκογλύφους. Αγνοούν ότι η μετανάστευση των Ελλήνων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία θα εξελιχθεί από ρεύμα σε χείμαρρο. Αγνοούν τη δεδομένη κατάρρευση των ελληνικών τίτλων, το τέλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, την άνθηση της μαύρης αγοράς και την σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας. Στην ουσία, παραβλέπουν την αναπόφευκτη κατάρρευση της ελληνικής αστικής τάξης. Το έχουμε ξαναπεί και το επαναλαμβάνουμε: η Ελλάδα μετά το ευρώ θα μοιάζει πολύ με τη Ζιμπάμπουε”.

“Η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να μείνει στο ευρώ”

Την ίδια ώρα, ο Sav Savouri μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προέβλεψε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει εκτός ευρωζώνης, ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με ένα πραξικόπημα.

Όπως είπε, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης καθώς εάν αποφασίσει να αποχωρήσει, θα έρθει αντιμέτωπη με μια ζοφερή πραγματικότητα.

«Η χώρα θα έχει μείνει με μια κοινωνία πολιτών που καταρρέει και όποτε κάτι τέτοιο συμβαίνει, ο στρατός αναλαμβάνει τον ρόλο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το “Who is who του” TOSCAFUND

Το ToscaFund είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο και το Ντουμπάι. Ιδρύθηκε το 2000 από τον Martin Hughes και ανήκει στον χρηματοοικονομικό όμιλο Old Oak Group, ενώ σήμερα απασχολεί 34 άτομα με μεγάλη εμπειρία στο χώρο.

Η εποπτεία και η διακυβέρνηση του fund γίνεται από το ανεξάρτητο συμβούλιο της εταιρείας, στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων, ο Sir George Mathewson (πρώην πρόεδρος της RBS) και ο John McFarlane (πρώην διευθύνων σύμβουλος της ANZ Bank, νυν αντιπρόεδρος της RBS).

Στην ελληνική αγορά το fund είναι γνωστό και από την τοποθέτησή του, παλαιότερα, στην Marfin Popular Bank (με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μείωσε τη συμμετοχή του κάτω από 5% στις 17 Μαρτίου του 2009).

Πηγή:www.capital.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο