Η Κριστίν και τα μέσα μαζικής… παρεξηγήσεως

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗ

Toυ λε μοντ σε τρομπ (με την ελληνική προφορά των λέξεων), δηλ. όλος ο κόσμος κάνει λάθος, φέρεται να είπε στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΝΤ η διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, μαζεύοντας τα απόνερα της δήλωσής της για την Ελλάδα και τη Νιγηρία.


Η Λαγκάρντ ισχυρίστηκε πως η δήλωσή της παρεξηγήθηκε, παρερμηνεύτηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γιατί, όπως εξήγησε στους συναδέλφους της στο ΔΝΤ, άλλα είπε, άλλα μεταδόθηκαν κι όλοι μαζί (συμπληρώνει η σημερινή στήλη) είμαστε φου (χαζοί επί το γαλλικότερον) και καταλάβαμε άλλα.

Δεν περιμέναμε καμιά σοφία από την κυρία ΔΝΤ, αλλά τουλάχιστον περιμέναμε μια κάποια αυτοσυγκράτηση, αφού εκτός από οικονομολόγος είναι και πολιτικός διεθνούς κύρους και -αν μη τι άλλο- οφείλει να προσέχει περισσότερο. Γιατί, άντε εμείς, έχουμε τον κακό μας τον καιρό αυτό το διάστημα, είμαστε έτοιμοι για παρεξήγηση. Θυμίζω όμως πως κι ο Ολάντ έδειξε να ενοχλείται από τα λεγόμενά της. Δεν κατάλαβε κι αυτός τι είπε;

Η διεθνής διπλωματία παίζει το παιχνίδι της και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης -που προσωπικά υπηρετώ επί μακρόν- φορτώνονται πολλές ευθύνες για πλείστα όσα θέματα. Φταίνε πράγματι για πολλά, δεν ευθύνονται όμως και για τα πάντα. Η Λαγκάρντ ένιψε τας χείρας της ακολουθώντας την πεπατημένη: με παρερμήνευσαν τα μέσα. Τα μέσα όμως δεν είναι εδώ για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Οι καιροί έχουν αλλάξει, ο ανενημέρωτος πολίτης είναι είδος εν ανεπαρκεία και ζει σε κάποια κοραλλιογενή νησίδα του νότιου Ειρηνικού. Η τεχνολογία είναι εργαλείο για τον πολίτη και, παρακάμπτοντας τα ΜΜΕ της… παρεξήγησης κατά τη Λαγκάρντ, δίνει τη δυνατότητα να πάει κανείς απευθείας στην πηγή. Το άκουσε λοιπόν το ψηφιακό μπινελίκι της από χιλιάδες επισκέπτες στην ιστοσελίδα της. Και φέρεται να παραδέχτηκε τελικά πως το πήρε το μάθημά της.

Το όλο σκηνικό μου θύμισε το φιλμ του Κάρπεντερ «Κριστίν» με το «πειραγμένο» αυτοκίνητο το οποίο χτυπούσε αριστοτεχνικά τα προεπιλεγμένα θύματά του. Η δική μας η Κριστίν, υποψιάζομαι, θα κάνει καιρό να ξαναμαρσάρει, μιας και η άσφαλτος της βγήκε χαλικόδρομος…

agelioforos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο