Ακαρπη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τις συμβάσεις και τα εργασιακά

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η σημερινή συνάντηση εργαζομένων- εργοδοτών στο υπουργείο Εργασίας μετά από πρόσκληση του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός πρότεινε μορατόριουμ στην εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των μισθών και δήλωσε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό την έγκριση για τη σύγκληση των εθνικών επιτροπών απασχόλησης…
και κοινωνικής προστασίας κάτι που ήταν αίτημα της εργατικής πλευράς.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι επανέλαβε την πάγια θέση του Συνδέσμου, δηλαδή την αντίθεση στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και την ανάγκη να συζητηθούν τα θέματα μη μισθολογικού κόστους.

Σχετικά με την πρόταση του υπουργού, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι στις σύγχρονες επιχειρήσεις το μορατόριου, δηλαδή η συνεννόηση και η συμφωνία με τους εργαζομένους είναι σταθερή πρακτική.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης επανέλαβε την ανάγκη καταγγελίας της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε αντίθετος σε εκκλησιαστικού περιεχομένου παραινέσεις για μορατόριουμ, και ζήτησε απο τα κόμματα να δουν πώς θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι το μορατόριουμ είναι ευχολόγιο: «Οι νόμοι αλλάζουν με νόμους» σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η μετενέργεια: «είναι ότι καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δεν μειώθηκαν μόνοι οι μισθοί, καταργήθηκε η Εθνική Γενική, αν διαβάσατε το Μνημόνιο.

» Πλέον θα αποφασίζει η κυβέρνηση για το ύψος του εργατικού μισθού […] Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προνοιακές παροχές που εδίδοντο μέσω του ΟΕΕ και του ΟΕΚ που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους.»

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

» Αποπροσανατολίζουν και λένε ψέματα στους εργαζόμενους. Αναδείχνουν προεκλογικά ένα επιμέρους πρόβλημα σε μείζον. Η μετενέργεια μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων είναι μια παρωνυχίδα.

» Το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα είναι η απαίτηση της εργοδοσίας και ειδικά των μονοπωλιακών ομίλων που απαιτούν μείωση των μισθών σε όλους τους κλάδους που είναι πάνω από την ΕΓΣΣΕ.

» Στην ουσία ζητάνε κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Αν παραταθεί 1-2 μήνες η μετενέργεια τι θα γίνει μετα τη λήξη της; Πως θα ματαιωθεί η αξίωση του ΣΕΒ; Εδώ δε δίνουν οι κύριοι αυτοί απάντηση. Το μορατόριουμ που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι λύση. Είναι στάση Πόντιου Πιλάτου.»

Newsroom ΔΟΛ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο