Στη δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης, το (ορατό) ενδεχόμενο νέων εκλογών μέσα στον Ιούνιο αλλά και στον ευρωπαϊκό προβληματισμό από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα αναφέρονται εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ.
Συνοψίζοντας τις διερευνητικές επαφές της περασμένης εβδομάδας όπως και τη συνάντηση των αρχηγών την Κυριακή, όλοι μιλούν για αδιέξοδο.
Ο Guardian επισημαίνει ότι μετά την αποτυχία των συνομιλιών την Κυριακή, οι εκλογές είναι πλέον βέβαιες. «Η ικανότητα του Προέδρου Καρόλου Παπούλια να δράσει σαν από μηχανής θεός στο δράμα που εκτυλίσσεται φαίνεται να προσέκρουσε στην απόλυτη άρνηση του όλο και πιο επιθετικού ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η ανταποκρίτρια Ελένα Σμιθ και καταγράφει τις νέες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν ο Φώτης Κουβέλης πει «ναι» σε κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο για μία ασταθή κυβέρνηση συνασπισμού, γράφει ο Μαρκ Λόουεν του BBC από την Αθήνα.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για κυβέρνηση, στις εκλογές του Ιουνίου θα κυριαρχήσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της τήρησης των όρων της δανειακής συνθήκης και σε όσα υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να καταγγελθούν χωρείς αποχώρηση από το κοινό νόμισμα, γράφει ο Independent.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, τα μέσα σημειώνουν ότι οι αγορές στην Ευρώπη άνοιξαν τη Δευτέρα αρνητικά και το ευρώ σημείωσε πτώση, μία ημέρα όπου Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία προγραμματίζουν πωλήσεις ομολόγων.
«Ο Πρόεδρος προσπαθεί να φτιάξει κυβέρνηση ενότητας» γράφει η εξαιρετικά προβληματισμένη ισπανική El Pais.
Aναφέρεται αναλυτικά στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, βάσει της οποίας οι πολίτες θέλουν οπωσδήποτε κυβέρνηση και παραμονή στο ευρώ.
Αυτό το μήνυμα, είτε οι πολιτικοί αρχηγοί είναι πολύ απασχολημένοι για να το λάβουν είτε το μήνυμα της κάλπης δεν έφτασε ποτέ σε κανέναν, καταλήγει.
Mε τη ματιά της Αριάννα Χάφινγκτον
Η Ελλάδα, αν δεν της δοθούν περισσότερες επιλογές από τους Ευρωπαίους εταίρους, πέρα από τη λιτότητα, θα επιλέξει ό,τι είναι καλύτερο για τους νέους της, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ, υποστήριζε η ομογενής πρόεδρος του «The Huffington Post Media Group», Αριάννα Χάφινγκτον, σε άρθρο γνώμης της, το οποίο δημοσιεύτηκε στους Times της Νέας Υόρκης.
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στους νέους είναι στο 54%. Σκέφτομαι τις ιστορίες που υπάρχουν πίσω από τους αριθμούς: όλα τα όνειρα που έχουν συντριβεί, όλες τις υποσχέσεις που δεν εκπληρώθηκαν, αλλά και όλες τις ενοχές, την ντροπή και το φόβο που συχνά συνοδεύουν την ανεργία δίνοντας ελάχιστη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», τονίζει στο άρθρο της η κα Χάφινγκτον. «Τα μακροοικονομικά και το αποτέλεσμα των εκλογών, δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θα δεχτούν άλλη λιτότητα. Αντίθετα, θα απαιτήσουν αλλαγή είτε μέσω της κάλπης, είτε με βία στους δρόμους, είτε με κάποιο συνδυασμό των δύο».
Η Αριάννα Χάφινγκτον επισημαίνει ακόμη, ότι «οι κίνδυνοι της βίαιης διαδήλωσης είναι προφανείς, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι από τις κάλπες» αναφερόμενη στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Τονίζει ακόμη ότι αν η ΕΚΤ δεν εγκαταλείψει την εμμονή της με τη λιτότητα, η Ελλάδα δεν θα έχει επιλογή από το να φύγει από το ευρώ. Αυτό, φυσικά, θα έχει συνέπειες, αλλά η ΕΕ δεν έχει αφήσει πολλές βιώσιμες επιλογές στη χώρα.
«Ναι, οι Έλληνες έδρασαν ανεύθυνα πριν την οικονομική κατάρρευση, όπως ο πατέρας μου στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τιμωρείς τα παιδιά και να καταστρέφεις το μέλλον τους, σαν μέρος μίας θεραπείας για ένα παρελθόν, για το οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη» τονίζει η Χάφινγκτον.
Έκανε, επίσης, αναφορά στους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα πέρυσι το καλοκαίρι που βρέθηκε εκεί, ενώ σημείωσε ότι παντού στην Ελλάδα, σερβιτόροι, πωλητές, καταστηματάρχες, πελάτες σε εστιατόρια, συζητούσαν το ίδιο θέμα: Έδιναν και δίνουν φωνή σε έναν πόθο για ένα μέλλον με προοπτική, με περισσότερες επιλογές από αυτές που προσφέρει η ΕΚΤ.