Θέμα ηγεσίας και… ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ – Ευθύνες στον Παπανδρέου

Ριζικές αλλαγές σε όλα καλείται να επιφέρει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήδη δέχεται εισηγήσεις για νέα «ιδρυτική διακήρυξη» του κόμματος, που θα αντικαταστήσει την παλιά της 3ης Σεπτέμβρη 1974 και ουσιαστικά θα το… επανιδρύσει.

Χθες μάλιστα, το ιστορικό στέλεχος της παράταξης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πήγε ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας ουσιαστικά θέμα…
ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ, και αμφισβητώντας πάντως την ηγεσία του. Ο άνθρωπος με τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοιραζόταν μέχρι πρόσφατα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ζήτησε τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν και τα δύο. «Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς ότι το πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο χρόνια είχε βάψει πράσινη όλη την Ελλάδα, κατήντησε στα ποσοστά του 1974 και ότι αυτό μπορεί να περάσει με μία εκ βάθρων συζήτηση για την πολιτική, για τα πρόσωπα, για τις ευθύνες, η οποία δεν μπορεί να γίνει σε κανένα άλλο πλαίσιο από ένα τακτικό συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει και ηγεσία», είπε.

Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο από τα όσα θα συζητηθούν εκεί να προκύψει το συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται πια, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με άλλους σχηματισμούς, όπως η ΕΠΕΚ, η ΕΔΑ και η Ένωση Κέντρου, που πέρασαν στην Ιστορία. «Ο λαός δεν απέρριψε μόνο την πολιτική μας. Απέρριψε και τη φυσιογνωμία μας. Και αυτό είναι βασικό», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε ίσως να αντικατασταθεί από άλλον κομματικό σχηματισμό… Αναφερόμενος σε όσα ελέχθησαν περί «ψήφου ανοχής» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πάγκαλος, υποστήριξε ότι «όποιος το είπε αυτό, κάνει πολύ μεγάλο λάθος», χαρακτηρίζοντάς τον «γελοίο».

«Αν αυτή είναι η άποψη, να τη διατυπώσει σαφώς και απερίφραστα, για να κάνουμε τους λογαριασμούς μας στο ΠΑΣΟΚ», προκάλεσε, ενώ ως αναμενόταν επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. «Είναι τερατωδώς γελοίο και αντισυνταγματικό να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός», είπε, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι «θέλει να καπηλευθεί με τρόπο γελοίο τη διερευνητική εντολή» και εκτιμώντας πως «δεν έπρεπε καν να τη δεχθεί».

Πολιτικές και ποινικές ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία

Εντωμεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ισχυρίστηκε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, που καταλόγισε ούτε λίγο ούτε πολύ, πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας το κόμμα να πάρει γρήγορα αποφάσεις και να ανασυνταχθεί. «Η προηγούμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να ακούσει κανέναν. Εδώ μας ανακοίνωσε το μνημόνιο από το Καστελόριζο. Μας ρώτησε;», διερωτήθηκε για να συνεχίσει λέγοντας πως «πρέπει να δούμε ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν και την χώρα και την παράταξη στον αφανισμό και θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν ευθύνες. Ο κόσμος ζητάει κάποιος να τιμωρηθεί για όλα αυτά. Υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν και οι ποινικές ευθύνες. Για μεν τις ποινικές ευθύνες δεν μπορώ να μιλήσω εγώ, αλλά για τις πολιτικές ευθύνες μπορώ να μιλήσω», είπε.

Αμφισβήτησε δε, την επιλογή που έγινε να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος τα στελέχη που «είχαν προκαλέσει την κοινή γνώμη και διαχειρίστηκαν το ΠΑΣΟΚ σαν να είναι προσωπικό μαγαζί». Ήδη, άλλωστε, ο πρόεδρος του κόμματος δέχεται εισηγήσεις απομάκρυνσης από τις λίστες σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, τόσο των συνεργατών, όσο και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Και ενώ αυτή την εισήγηση δεν φέρεται να την βλέπει με ιδιαίτερη θέρμη ο κ. Βενιζέλος, φοβούμενος να συγκρουστεί τόσο ανοιχτά με τον Γιώργο Παπανδρέου πριν από μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση, πιο «θετικά» ακούει τις εισηγήσεις για επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν αυτή αφορά σε αλλαγή ως και του ονόματος ή των συμβόλων του. Όσο για την «ηγετική ομάδα» του, αυτή θα αντικατασταθεί άμεσα…

real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο