Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Σκεπτικισμός στο επιτελείο Σαμαρά για την προοπτική της τρικομματικής κυβέρνησης. Τι φοβούνται στη Λ. Συγγρού, οι εισηγήσεις και οι ενστάσεις στελεχών στον Σαμαρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε τις δηλώσεις Κουβέλη στο γραφείο του στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού όπου και χθες δέχθηκε πολλά…
στελέχη και βουλευτές οι οποίοι επιχείρησαν είτε να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του ενόψει της συζήτησης στο Προεδρικό Μέγαρο είτε ακόμη και να επηρεάσουν κομψά την τελική θέση του κόμματος προς την κατεύθυνση της άποψης ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα πρέπει να βγει από τη συνάντηση έχοντας να ανακοινώσει το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις Κουβέλη – και ειδικότερα η νέα πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με ορίζοντα της ευρωεκλογές του 2014 –προκάλεσε ποικίλα σχόλια στο επιτελείο Σαμαρά. Στελέχη που συζήτησαν χθες με τον Πρόεδρο της ΝΔ επεσήμαναν πως επί της ουσίας πρόκειται για μία… θεωρητική συζήτηση που στερείται σοβαρής και ουσιαστικής βάσης από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – το δεύτερο δηλαδή κόμμα –έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά να συμμετάσχει σε ένα σχήμα που θα εφαρμόσει τις πολιτικές της δανειακής σύμβασης ακόμη και με την προοπτική να υπάρξει η όποια διαπραγμάτευση από τη νέα κυβέρνηση.
Παρά τα όσα ακούστηκαν για την πρώτη υποδοχή της πρότασης Κουβέλη, στην οποία θα απαντήσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, η αλήθεια είναι πως στο επιτελείο της ΝΔ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μία τρικομματική κυβέρνηση – ΝΔ, ΠΑΣΟ, ΔΗΜΑΡ- χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αριθμητικά βγάνει, πολιτικά δεν βγαίνει» σημειώνουν συνομιλητές του Προέδρου της ΝΔ αλλά και στελέχη που είδαν τον κ. Σαμαρά.
Τα επιχειρήματα που επικαλούνται:
-Η όποια κυβέρνηση πρέπει να είναι μακράς πνοής με διασφαλισμένη τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας
-Τυχόν προβλήματα στην πορεία που θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε εκλογές θα προκαλέσουν οριζόντιους τριγμούς και στα τρία κόμματα
-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στέκεται δογματικά απέναντι σε όποια απόφαση και σταδιακά το ρεύμα του θα μετατραπεί σε «δυναμική αυτοδυναμίας» ενώ
-Ανάλογη θα είναι και η πορεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων που σήμερα ζητούν τη συγκρότηση κυβέρνησης στη βάση του… δικού τους προγράμματος
Στον αντίποδα, αρκετά από τα στελέχη με τα οποία συναντήθηκε χθες ο κ. Σαμαράς αλλά και πρόσωπα τα οποία έχουν μακρά εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις, επισημαίνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί εδώ και τώρα κυβέρνηση ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι επισημαίνουν:
-Νέες εκλογές θα περιπλέξουν περισσότερο τα πράγματα αφού τα χρονικά περιθώρια δεν αρκούν για να αναστρέψουν το αντι-μνημονιακό κλίμα που σήμερα επικοινωνεί με επιτυχία ο ΣΥΡΙΖΑ
-Η ΝΔ ακόμη και εάν είναι πρώτο κόμμα θα νιώθει την «ανάσα» του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η εικόνα δεν πρόκειται να βελτιωθεί για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που σήμερα συζητούν την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης.
-Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα δώσει την ευκαιρία στο νέο Πρωθυπουργό που θα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη να συζητήσει τις όποιες αλλαγές του μνημονίου σε ένα διαφορετικό κλίμα στην Ε.Ε.
-Ο πολιτικός χρόνος μέχρι το 2014 και τις ευρωεκλογές κρίνεται αρκετός για την αλλαγή του κλίματος στην ελληνική κοινωνία
-Η κοινή συνισταμένη για αλλαγές στο μνημόνιο θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της νέας κυβέρνησης.