Στα 50 εκατ. ευρώ οι συνολικές δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές

Όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έχει κινητοποιηθεί όλος ο εκλογικός μηχανισμός, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, δίνει στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τις δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορούν την εκλογική διαδικασία, δαπάνες που είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις εκλογές του 2009.

Όπως σημειώνει, η συνολική δαπάνη του υπουργείου Εσωτερικών δεν θα ξεπεράσει συνολικά τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς οι δαπάνες για αποζημιώσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 41,5 εκατ. ευρώ, έναντι 68 εκατ. ευρώ το 2009. Οι δαπάνες για προμήθειες δεν θα υπερβούν τα 8,5 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ το 2009, ταυτόχρονα με μηδενισμό της διαφημιστικής δαπάνης.

Επίσης, αναφέρει ότι ως προς τη σύνθεση και το ύψος των αποζημιώσεων οι βασικές αλλαγές του 2012 σε σύγκριση με το 2009 είναι οι εξής:

Στο χώρο του υπουργείου Εσωτερικών και της Αυτοδιοίκησης (πλην των δήμων) θα απασχοληθούν 3296 υπάλληλοι (έναντι 7898 το 2009), με ανώτατο όριο δαπάνης 5,5 εκατ. ευρώ (έναντι 20,9 εκατ. ευρώ το 2009).

Από τους δικαιούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής και της ΓΓ Ενημέρωσης θα απασχοληθούν 9028 άτομα έναντι 16.424 ατόμων το 2009, με συνολική δαπάνη για επιδόματα 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,7 εκατ. ευρώ το 2009, ήτοι 547 ευρώ/άτομο έναντι 1079 ευρώ/άτομο το 2009.

Στους παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι έφοροι και γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, για τους οποίους προβλέπεται συνολική δαπάνη 23,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις (πέραν των οδοιπορικών) έναντι 26,9 εκατ. ευρώ τελικής δαπάνης το 2009 (μαζί με τα οδοιπορικά).

Για τους υπαλλήλους των Δήμων προβλέφθηκε συνολική δαπάνη 3 εκατ. ευρώ.

Τηλεοπτικός χρόνος εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων

Στις εκλογές αυτές, επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, λήφθηκαν σημαντικά διαφορετικές αποφάσεις σε ότι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και τις δαπάνες των εκλογών.

Έτσι, σε συνεργασία με το υπουργείο Επικρατείας, θεσπίστηκε νέα κατηγορία εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και που έλαβαν ένα ελάχιστο ποσοστό ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές, κόμματα που είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με το 2009.

Δηλαδή, τους δόθηκαν δύο πεντάλεπτα προβολής των προγραμματικών τους θέσεων, αντί ενός, τους δόθηκε, για πρώτη φορά, χρόνος τηλεοπτικής διαφήμισης για κάθε κόμμα αξίας 20.100 ευρώ και δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στην ιδιωτική και κρατική ραδιοφωνία.

Εξάλλου, τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα με συνδυασμούς στα 3/5 των εκλογικών περιφερειών είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε σχέση με το 2009 και συγκεκριμένα εξισώθηκε ο χρόνος προβολής της συνέντευξης του αρχηγού τους με το χρόνο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους παρασχέθηκε, για πρώτη φορά, η υποχρέωση της ΕΡΤ για μετάδοση προεκλογικής ή άλλης εκδήλωσής τους, τους δόθηκαν δύο πεντάλεπτα προβολής των προγραμματικών τους θέσεων αντί ενός τρίλεπτου και χρόνος τηλεοπτικής διαφήμισης αξίας 10.500 ευρώ κλπ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο