Στον Κορυδαλλό ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε με καθυστέρηση μερικών ωρών ο Άκης Τσοχατζόπουλος, καθώς επέμενε να μην αναχωρήσει από τη ΓΑΔΑ εάν δεν αποχωρήσουν όλες οι τηλεοπτικές κάμερες.

Ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, θα κρατείται στην έκτη πτέρυγα των φυλακών, πιθανότατα στο κελί που εκρατείτο μέχρι πρόσφατα ο ηγούμενος Εφραίμ.

Επειτα από την 8ωρη απολογία του κ. Τσοχατζόπουλου τη Δευτέρα του Πάσχα, οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι η βαρύτητα του αδικήματος είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενώ έκριναν τον πρώην υπουργό ύποπτο φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος νομιμοποίησε μέσω εξωχώριων εταιριών (off shore) των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Στον ανακριτή ο πρώην υπουργός παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και τονίζει ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος απέδωσε σε σύμπτωση την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για τη μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ακόμη, φέρεται να αρνήθηκε ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού τις οποίες θεώρησαν «μη ικανοποιητικές».

Η ανακοίνωση των συνηγόρων του

Υπερβολική χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου την απόφαση προφυλάκισής του.

«Η επιβληθείσα προσωρινή κράτηση στον Τσοχατζόπουλο είναι υπερβολική με βάση την αρχή της αναλογικότητας», αναφέρουν, προσθέτοντας πως η υψηλή αναγνωρισιμότητά του, λόγω της μακράς θητείας του στην πολιτική και σε καίριες κυβερνητικές θέσεις, αποτελεί επιπρόσθετο στοιχείο που καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής, άνευ αντικειμένου.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του πρώην υπουργού καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής και κ.κ. Ιωάννης Νικολάου, Ιωάννης Παγορόπουλος και Γρηγόριος Τσόλιας, σημειώνουν ότι η αιτιολογία της απόφασης ήταν η τέλεση κακουργήματος, η υπόνοια φυγής και η υπόνοια τέλεσης άλλων αξιοποίνων πράξεων – και σχολιάζουν για τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα:

1. Η διάταξη του αρθρ. 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά την προσωρινή κράτηση ( παλαιότερα: προφυλάκιση), αποτελεί εξαιρετική διάταξη, διαλαμβάνει αυστηρά τις προϋποθέσεις επιβολής του επαχθέστερου δικονομικού μέτρου, που προβλέπεται από τον Κ.Ποιν.Δικ. και εφαρμόζεται τότε μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος.) που διατρέχει ολόκληρο το δικαιικό μας σύστημα, καλύπτει φυσικά και την περίπτωση της προσωρινής κράτησης. Η προσωρινή κράτηση εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προκαταβολή ποινής ή προ-ποινή. Η Ποινική Δικονομία, αποκαλούμενη και εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο, ανήκει στις βασικές, θεμελιώδεις εγγυήσεις λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Η Πολιτεία μας είναι και πρέπει να μείνει δικαιοκρατούμενη Πολιτεία, ακόμη και σε δύσκολες, κρίσιμες συγκυρίες όπως η σημερινή.

2. Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως στον κ. Α. Τσοχατζόπουλο αιτιολογείται σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των κ. κ. Ανακριτή και Εισαγγελέα με τρεις λόγους (σωρευτικά) : 1) βαρύτητα κακουργήματος 2) υπόνοια φυγής 3) υπόνοια τέλεσης άλλων αξιοποίνων πράξεων. Επισημαίνεται ότι ο μεν πρώτος λόγος είναι υπό διερεύνηση και τούτο θα πρέπει να γίνει στο σύνολο της αποδιδόμενης συνθέτου πράξεως (διάφοροι χρόνοι, διάφορες επιμέρους διαδικασίες, διάφορα συλλογικά όργανα με ευθύνη αποφάσεων, διάφορα πρόσωπα με αρμοδιότητα και ευθύνη αποφάσεων).

Ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος απλά δεν υφίστανται. Ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος σε καμία φάση της σε εξέλιξη από 20μήνου ευρισκόμενης διαδικασίας δεν έδειξε ασυνέπεια στις συναντήσεις του με τις Αστυνομικές ή Εισαγγελικές αρχές. Τουναντίον με επανειλημμένα διαβήματά του ζήτησε ενημέρωση, πληροφόρηση, επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος τέλει σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (περιοριστικός όρος) και έχει παραδώσει συνακόλουθα το διαβατήριο του στις Αστυνομικές Αρχές. Ο κύριος Α. Τσοχατζόπουλος δεν ανήκει στο Κοινοβούλιο από το φθινόπωρο του 2007, δεν έχει καμία άλλη επίσημη ιδιότητα. Κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του ελέγχεται από τις διωκτικές αρχές. Εν τούτοις αιτιολογείται εκ μέρους των αρχών επιβολή προσωρινής κρατήσεως με υπόνοια φυγής και τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων, χωρίς όμως – κατά την άποψη μας – να προκύπτουν ειδικά στοιχεία από τη δικογραφία που να στηρίζουν τις εν λόγω αποδοχές.

3. Θεωρούμε ότι η επιβληθείσα προσωρινή κράτηση στον κ. Α. Τσοχατζόπουλο είναι υπερβολική με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Α. Τσοχατζόπουλου λόγω της μακράς θητείας του στην πολιτική και σε καίριες κυβερνητικές θέσεις αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο που καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής άνευ αντικειμένου.

4. Εξάλλου η διάταξη 6 της Ε.Σ.Δ.Α. στο σύνολο της αποτελεί την διάταξη που ακτινοβολεί προς κάθε πτυχή του δικαιικού μας συστήματος. Και τούτο φυσικά και ιδιαιτέρως ισχύει για την προδικασία της ποινικής δίκης.

tanea.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο