Μετά το καλοκαίρι οι οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες

Νέα παράταση για να εισπράξουν τα κονδύλια που οφείλει το Δημόσιο στους ιδιώτες έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την καταβολή των οφειλομένων να πληρώσουν φόρους και γενικότερα να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο αρχικός σχεδιασμός για αποπληρωμή μέρους των χρεών με την καταβολή…

της πρώτης δόσης του νέου δανείου ακυρώθηκε, σύμφωνα με την Ημερησία, καθώς η πρώτη δόση του νέου δανείου θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για την ανταλλαγή ομολόγων.

Έτσι, η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα γίνει με πόρους από τη δεύτερη δόση του νέου πακέτου στήριξης, η οποία θα εκταμιευθεί στα τέλη του καλοκαιριού.

Με αυτά τα δεδομένα η αποπληρωμή των χρεών δεν θα γίνει εφάπαξ αλλά σε δόσεις, με πιο πιθανό σενάριο να διατεθούν περί τα 4 δισ. στις επιχειρήσεις το ερχόμενο φθινόπωρο και τα υπόλοιπα το 2013.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί πολλές επιχειρήσεις που τους χρωστά το Δημόσιο να έχουν μπει σε διαπραγμάτευση του να εισπράξουν έστω ένα μέρος από αυτά που τους οφείλονται και να υπόλοιπα να διαγραφούν κατά τα πρότυπα του «κουρέματος» που δέχτηκαν οι ιδιώτες στα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν.

Την ίδια στιγμή που το Δημόσιο χρωστά περισσότερα από 6 δισ. στον ιδιωτικό τομέα, οι συλλήψεις για μη απόδοση φόρων συνεχίζονται κανονικά.

Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οφειλές των ιδιωτών προέρχονται ακριβώς λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να εξοφλήσει τα χρέη προς αυτούς. Επίσης, οι Εφορίες δεν δέχονται να εφαρμόσουν τον νόμο για τον συμψηφισμό οφειλών.

Αντίθετα, προχωρούν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με την οφειλή για την τριπλή έκτακτη εισφορά (φόρος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά στην περιουσία) και μάλιστα ερήμην του φορολογουμένου.

Το κράτος πάντως εισπράττει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν οι ιδιώτες προς αυτό, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων- το 2011 εισπράχθηκε το ποσό των 945,8 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ, από βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

real.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο