Στον ανακριτή απολογείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Στον ανακριτή απολογείται από το πρωί της Δευτέρας ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο πρώην υπουργός έφθασε στον ανακριτή λίγο πριν τις 10 και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε «λυπάμαι που σας φέρνω τέτοια ημέρα στα δικαστήρια».

Οι συνήγοροι του έθεσαν σειρά ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του. Το αίτημα για νέα προθεσμία απορρίφθηκε και η απολογία ξεκίνησε λίγο πριν τις 12:00.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κρατείται στο τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής από τη Μ. Τετάρτη και τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεχείς επαφές με τους συνήγορους του, ώστε να ξεκαθαρίσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Ο πρώην υπουργός, που συνελήφθη μετά από ένταλμα του ανακριτή το πρωί της Μ. Τετάρτης, παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα 15-20 σελίδων στον ανακριτή στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Βασικός άξονας της υπερασπιστικής του γραμμής είναι ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί.

Ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζει ότι η προμήθεια των υποβρυχίων αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ και ζητά μάλιστα να κληθούν ως μάρτυρες τα μέλη του.

Όσον αφορά την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟR M1, σύμφωνα με πληροφορίες. από τους συνηγόρους του θα επιφυλαχθεί να λογοδοτήσει σε άλλη χρονική στιγμή λόγω της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Κατά το πόρισμα των δύο εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:

Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL.

Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια εξωχώριων εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα.

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο.

Ωστόσο, αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο