Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα το Πάσχα

Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο 1821
Στη δυτική παραλία της Καλαμάτας στα παλιά Σφαγεία θα αναβιώσει το βράδυ του Πάσχα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.

Οι συμμετέχοντες, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους…

από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.

Τα μπουλούκια -όπως ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων- αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, αποδεικνύοντας ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας με ομόφωνη απόφαση δήλωσε την στήριξή του, ενώ κυρίως λόγω του περσινού ατυχήματος στην προετοιμασία των σαϊτών σε μία ομάδα από τα μπουλούκια, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ζήτησε από τον υπεύθυνο των μπουλουκιών να ληφθούν όλα τα μέτρα για να μην υπάρξουν προβλήματα και ατυχήματα.

Ο επικεφαλής των καπεταναίων Νίκος Ταβουλάρης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του σαϊτοπόλεμου, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και τόνισε ότι εκτός από την Καλαμάτα το έθιμο θα αναβιώσει και στα χωριά της Θουρίας, τον Άρι και την Αθαία.

newsbeast.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο