Κατεπείγουσα Προκαταρτική Εξέταση για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις στον Κηφισό!

Κατεπείγουσα Προκαταρτική Εξέταση διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων στο οδικό έργο πάνω από τον Κηφισό ποταμό στις περιοχές Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου, μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής. Μετά από τεσσερισήμισι χρόνια από τη λειτουργία του έργου ελάχιστα έχουν γίνει για την υλοποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που υποτίθεται ότι ελέγχει και επιβάλλει. Συγκεκριμένα δεν έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα ηχοπετάσματα, ώστε να μην εκτίθενται σε απαγορευτικές στάθμες θορύβου οι κάτοικοι, ούτε ανακυκλώνονται τα σκιασμένα από το Έργο ανήλιαγα στάσιμα νερά του ποταμού με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μολυσματικών καταστάσεων και εντόμων, που μεταφέρουν την μόλυνση στη γύρω περιοχή. Επίσης δεν έχει αναπτυχθεί το προβλεπόμενο πράσινο, που θα λειτουργούσε σαν φίλτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδιαίτερα για τα «φονικά μικροσωματίδια» από τις μηχανές των αυτοκινήτων. Η αναλγησία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πέρα από κάθε λογική, αφού ούτε στην θέση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρέντη, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Οδικό Έργο φρόντισε για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, σε βάρος της υγείας και του δικαιώματος στη μόρφωση των μικρών μαθητών.
Σε ερωτήματα των πολιτών η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, απάντησε κατά τρόπο που προσβάλει την κοινή λογική, ισχυριζόμενη ότι η προθεσμία ισχύος των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προθεσμία για την υλοποίησή τους, ισχυριζόμενη δηλαδή ότι καλώς το έργο λειτουργεί για τεσσερισήμισι χρόνια χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι περιβαλλοντικοί του όροι, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες σε βάρος της υγείας και με σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σημειώνεται ότι παρά τις εκκλήσεις των πολιτών η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει ενημερώσει τους κατοίκους, ούτε έχει γνωστοποιήσει ελέγχους, τα αποτελέσματά τους και τη δρομολόγηση κυρώσεων για τις σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον Κηφισό.  Αναρωτιέται βέβαια ο απλός πολίτης, μπορεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να πράξει το καθήκον της, όταν ο προϊστάμενός της είναι εν προκειμένω ο υπεύθυνος για τις σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις σε βάρος των πολιτών;
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι  έχουν ήδη απευθυνθεί εκτός από τις εισαγγελικές αρχές, που άμεσα αντέδρασαν, στο Συνήγορο του Πολίτη και στο Σώμα Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα απευθύνονται στα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ζητήσουν τη βοήθεια τους και να τους ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει σε βάρος των πολιτών σε ένα μεγάλο έργο, υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης, που έχουν χρηματοδοτήσει. Η ευθύνη για το ότι η Χώρα ακόμα μία φορά θα εκτεθεί στην Ε.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις, προφανώς και δεν ανήκει στους πολίτες, αλλά σε αυτούς που χρόνια τώρα κωφεύουν στις εκκλήσεις τους, για την προστασία της υγείας τους και του δικαιώματος στη μόρφωση των παιδιών τους και την ποιότητα της ζωής τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο