Εορτασμός της επετείου του «Όχι»

Εθνική ενότητα, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, το σύγχρονο περιεχόμενο της 28ης Οκτωβρίου, τόνισε ο Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν χθες, 28 Οκτωβρίου, στην Καλλιθέα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι», παρουσία του Δημάρχου κ. Κώστα Ασκούνη, στελεχών των πολιτικών κομμάτων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των αντιστασιακών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων της πόλης. Τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ι. Ν. των Αγίων Πάντων παρακολούθησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης κ28h_oktwvriou2008_7Lαι ο πρώην υπουργός κ. Ελεύθεριος Βερυβάκης.
   «Τιμάμε αυτή τη γενιά, τη γενιά της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, που μας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη. Μας άφησε το δείγμα εκείνο μιας υπέροχης ζωής, αφιερωμένης στην ελευθερία, στην ειρήνη, στη δικαιοσύνη, στον ίδιο τον άνθρωπο», υπογράμμισε στην πανηγυρική ομιλία του στην πλατεία Κύπρου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας. Ο κ. Κώστας Ασκούνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο αίτημα του Δήμου Καλλιθέας προς τον υπουργό Πολιτισμού για τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, η οποία θα αναλάβει την εκ νέου εκπόνηση των μελετών για τη διάσωση του Τυπογραφείου του ΕΑΜ επί της οδού Σκρα 31 και τη μετατροπή του σε Μουσείο Τύπου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
   Αναφερόμενος στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Δήμαρχος κατεδίκασε εκ νέου ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, την απόσχιση από τη Σερβία και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ για την υπόθεση της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υποστήριξε ότι «η ανηθικότητα των ισχυρών και δη των ΗΠΑ μετατρέπει τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, από διαπραγματευτή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε εκπρόσωπο των ΗΠΑ» και κάλεσε την Κυβέρνηση «να εμμείνει με αποφασιστικότητα στους όρους της εθνικής κόκκινης γραμμής που όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει» και να αντιδράσει σε «όποια προσπάθεια διολίσθησης σε θέματα πέραν του ονόματος».
   Ο κ. Δήμαρχος τόνισε επίσης, ότι οι πολίτες παρακολουθούν «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον της συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπριακής κοινότητας, κ. Ταλάτ για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και των κεκτημένων της ΕΕ» και εξέφρασε ανησυχία για «τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο» και τις επεκτατικές της βλέψεις, οι οποίες εκφράζονται με τις θέσεις της για την «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το θέμα για την Τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και την παραβίαση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προστασία των δικαιωμάτων των εναπομεινάντων Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου».
   «Η φετινή επέτειος του έπους του ?40, κατέληξε ο κ. Δήμαρχος, συμπίπτει με μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικροεπιχειρηματίες, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος αυτής της κρίσης. Η Πολιτεία δεν μπορεί να στηρίζει όλους εκείνους τους φορείς που έχουν μεγάλη ευθύνη για τον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας, για το μέγεθος και την έκταση της κρίσης και να αφήνει απροστάτευτους τους οικονομικά ασθενέστερους. Η στήριξη των οικονομικά αδυνάτων είναι η έμπρακτη απόδειξη της κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι προϋπόθεση για μια κοινωνία συνοχής, προόδου και ανάπτυξης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο