Same84: ‘Το graffiti είναι όλη η ζωή μου’ (φωτογραφίες)

O Same84 είναι Νότιος (από την Καλλιθέα, ναι) και του αρέσει να δημιουργεί. Για την ακρίβεια είναι ένας σούπερ graffiti artist. Το ταλέντο του όμως δεν σταματάει εκεί. Κάνει και tattoo, αμέ. Στο Unicorn Tattoo στην Γλυφάδα. Μου μίλησε για την τέχνη του graffiti, για το πρώτο που έφτιαξε, για το σχέδιό του για γνωστή μάρκα βότκας. Α και για το τέλειο project με τους μαθητές, που μαζί τους ζωγραφίζει τους τοίχους των σχολείων τους. Γνώρισέ τον κι εσύ, πάντα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζεις έναν καλλιτέχνη, πόσω μάλλον αν έχει καταγωγή από τα νουπού.

  • Το Same84 από πού βγαίνει;

Δεν βγαίνει από κάπου το Same, είναι απλά το όνομά μου! Έψαξα ανάμεσα σε πολλά μέχρι να βρω ποιο είναι αυτό που μου ταίριαζε τόοοτε που το έψαχνα, δεν γινόταν να υπογράφω στους δρόμους με το αληθινό μου όνομα, χρειαζόμουν κάποιο ψευδώνυμο, γι’ αυτό. Και το 84 προέρχεται από την ημερομηνία γεννήσεώς μου.

  • Πού μένεις στα Nότια; 

Μεγάλωσα στην Καλλιθέα, σήμερα κατοικώ και εργάζομαι μεταξύ Καλλιθέας και Γλυφάδας.

  • Δηλαδή ξυπνάς ένα πρωί, πας και βάφεις και λες θα γίνω graffiti artist; Πες μου λίγα λόγια για την πορεία σου. 

Όχι ακριβώς! Όλα άρχισαν όταν είδα για πρώτη φορά graffiti στη ζωή μου, το ’94-’95 περίπου, μου άρεσαν πάρα πολύ και σκέφτηκα πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να σχεδιάσει κάποιος με αυτό το style. Και από τότε ξεκίνησα να προσπαθώ να μάθω να σχεδιάζω graffiti, σε χαρτί για αρχή. Η πρώτη μου προσπάθεια σε τοίχο ήταν το ’96 και μέχρι και σήμερα ακόμα προσπαθώ να βελτιώνομαι όσο περισσότερο μπορώ.

  • Έχεις κάνει γκράφιτι σε κάποιο κτίριο ή σε άλλο σημείο στα νότια; Αν όχι πού θα έκανες; 

Έχω κάνει αρκετά graffiti σε κτίρια στα Νότια, έχω αφήσει αρκετή δουλειά στον Νότο.

  • Ποιο είναι το πιο ωραίο γκράφιτι στα νότια; Υπάρχει; 

Δεν ξέρω αν είναι το «πιο ωραίο», πάντως σίγουρα είναι το μεγαλύτερο. Μιλάω για το κτίριο του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, είναι μία τοιχογραφία περίπου 8000 τ.μ.

  • Το πιο ωραίο στον κόσμο;

Είναι εντελώς υποκειμενικά αυτά, δεν ξέρω αν υπάρχει το πιο ωραίο, γούστα είναι αυτά. Εμένα ένα από τα αγαπημένα μου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αρκετά μακριά από εδώ δηλαδή.

  • Τι σχέδια σου αρέσει να φτιάχνεις κυρίως; 

Μου αρέσει να ζωγραφίζω μεταξύ pop, cubism, surrealism, comix με μπόλικο tattoo και graffiti άρωμα. Δεν ξέρω αν η περιγραφή μου αυτή βοηθάει! Είναι ίσως λίγο ιδιαίτερα αυτά που ζωγραφίζω και δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία.

  • Τι απεικόνιζε το πρώτο σου γκράφιτι, πού και πότε έγινε; 

Το πρώτο μου graffiti ήταν γράμματα, traditional graffiti style! Old School!

  • Έφτιαξες και ένα σχέδιο για μία γνωστή μάρκα βότκας. Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεις για ένα προϊόν; 

Έχει τύχει να ξανασχεδιάσω για προϊόντα, αλλά αυτό που έγινε με τη συγκεκριμένη βότκα ήταν εντελώς ξεχωριστό για εμένα, ήταν από τις καλύτερές μου εμπειρίες, το μπουκάλι αυτό της βότκας το έχουν δει σχεδόν όλοι! Δεν σταματάνε να μου στέλνουν φωτογραφίες από νυχτερινές εξόδους, κρατώντας το μπουκάλι που έχω σχεδιάσει και πίνοντας στην υγειά μας!

  • Εκτός από κτίρια, βάφεις και ανθρώπινα σώματα; Πώς προέκυψε αυτό; 

Το να ασχοληθώ με τα tattoo μού φαινόταν από αρκετά χρόνια πριν πολύ ενδιαφέρον, πιστεύω μπορεί να καλύψει στο 100% την ανάγκη μου για δημιουργία, είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για εμένα το να μπορώ να προσαρμόσω το δικό μουstyle στα σχέδια που φαντάζεται κάποιος για το σώμα του. Ως και σήμερα το καταφέρνω με μεγάλη επιτυχία στο UnicornTattoo στην Γλυφάδα, εύχομαι να συνεχίσω να είμαι τόσο δημιουργικός, όσο και παραγωγικός για πολύ ακόμα.

  • Κάτι έχω ακούσει ότι κάνεις γκράφιτι μαζί με παιδιά, σωστά; Μίλα μου για αυτό.

Είμαι μέλος της ομάδας Urbanact, που υλοποιεί το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια», το οποίο αποτελείται από τρία parts, το πρώτο part είναι η δημιουργία μιας μεγάλης τοιχογραφίας σε σχολικό κτίριο, το δεύτερο part είναιseminar talk μαζί με επίδειξη graffiti τέχνης και τεχνικής και το τρίτο part αποτελείται από τοιχογράφηση του σχολείου από τους ίδιους τους μαθητές του, βέβαια κάτω από τις δικές μου οδηγίες και κατευθύνσεις. Κάθε κομμάτι έχει ξεχωριστά τεράστιο ενδιαφέρον, γιατί είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του τόπου μας.

  • Το γκράφιτι είναι τέχνη. Δεν αντιμετωπίζεται όμως έτσι από όλους. Γιατί;

Είναι πάλι εντελώς υποκειμενική ερώτηση. Για να φανταστείς, ακόμα και σήμερα πολλοί αμφισβητούν το ταλέντο τουPablo Picasso (μιλάω για αδαείς ανθρώπους, που δυστυχώς είναι αρκετοί), οπότε δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο να αμφισβητούν το graffiti ως τέχνη. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κάποιος εντελώς άσχετος για να το αμφισβητήσει. Αν κάτσει και ακούσει μια ολοκληρωμένη άποψη πάνω στο θέμα, νομίζω θα πειστεί και ο πιο αντίθετος.

  • Τι είναι το γκράφιτι για σένα; 

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, πιστεύω είναι η ζωή μου όλη. Δεν γίνεται συνειδητά, αλλά ό,τι κάνω πλέον, έχει σχέση με αυτό.

  • Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρω για το γκράφιτι.

1. Ότι ξεκίνησε επίσημα από Έλληνα που υπέγραφε στη Νέα Υόρκη με το ψευδώνυμο «TAKI 183».

2. Ότι είναι άλλο το «Σύνθημα» και άλλο το «Graffiti»! Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που τα μπερδεύουν!

3. Ότι ξεκίνησε από τον δρόμο και έχει μπει σε μουσεία ανά τον κόσμο! (Δυστυχώς γι’ αυτούς που θεωρούν ότι δεν είναι τέχνη).

  • Υπάρχουν κανόνες σε κάτι τόσο αντισυμβατικό όπως το γκράφιτι;

Ε σίγουρα υπάρχουν κανόνες μεταξύ αυτών που κάνουν graffiti και ο βασικότερος όλων είναι RESPECT!

  • Μπορείς να βάψεις όποιο σημείο σε όλο τον πλανήτη θες, ποιο επιλέγεις;

Δεν με ενδιαφέρει πολύ το σημείο, με ενδιαφέρει κυρίως το κομμάτι της δημιουργίας, πιο πολύ με νοιάζει να μπορέσω να δώσω το 100% των δυνατοτήτων μου για να πιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα και ας είναι σε σημείο που δεν θα το δει κανείς live.

nou-pou.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο