Ημερίδα με θέμα: «Οικογενειακές σχέσεις σήμερα. Αυτονομία και αλληλεγγύη»


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποίησε η ΕΝ.Ε.Ο.Ν. την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 & Φιλαρέτου) με θέμα: «Οικογενειακές σχέσεις σήμερα.
Αυτονομία και αλληλεγγύη». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «ΕΝ.Ε.Ο.Ν- ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ» που υλοποιεί η ΕΝ.Ε.Ο.Ν. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και έχει στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και τη στήριξη των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Την ημερίδα παρακολούθησαν μέλη της ΕΝ.Ε.Ο.Ν. αλλά και γενικός πληθυσμός ανεξαρτήτου φύλου καθώς και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ημερίδα ξεκίνησε με το δρώμενο «Ευμενίδες» από την τραγωδία του Αισχύλου που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους συμμετέχοντες με διαδραστικό τρόπο για τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη συνέχεια της ημερίδας και κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής μέσα από το οικογενειακό δίκαιο και τις δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα. Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στα φαινόμενα βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις καθημερινές τους σχέσεις με το άλλο φύλο και μέσα στην οικογένεια. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση που όλοι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήματα και ζητήματα προς συζήτηση.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Ν.Ε.Ο.Ν. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ κας ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Φίλες και Φίλοι, Καλημέρα σας, Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ημερίδα με θέμα : « ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ », και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα μας. Να σας ευχαριστήσω για την στήριξη σας στην Ε.Ν.Ε.Ο.Ν. και στους Σκοπούς της Οργάνωσης. Η Ε.Ν.Ε.Ο.Ν. Καλλιθέας ιδρύθηκε για να στηρίξει την Γυναίκα σε όλους τους ρόλους της, σαν Μητέρα, σαν εργαζόμενη – νοικοκυρά – σύζυγο, το Θεσμό της οικογένειας, τα παιδιά, τους νέους, το περιβάλλον και την τρίτη ηλικία, αλλά και με ένα όνειρο, που δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, να συμβάλλει στον Πολιτισμό και στην Κοινωνική Πρόνοια της πόλης μας, αλλά και να δημιουργήσει πρότυπα που τόσο η Κοινωνία μας έχει ανάγκη !!! Φίλες μου τα χρόνια που ζούμε είναι τα δυσκολότερα της Μεταπολιτικής Ελλάδας. Δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη η Μεγαλύτερη Οικονομική – Πολιτική και Ηθική Κρίση και όλοι μας πληρώνουμε καθημερινά το τίμημα της δραματικής αυτής κρίσης, που είναι πρωτίστως Κρίσης Θεσμών – Αρχών και Αξιών. Παρ΄ όλα αυτά όμως, η Κοινωνία της χώρας μας, αντέχει και αντιστέκεται και σε αυτό συμβολή έχει ο Θεσμός της Οικογένειας που στηρίζει τα Μέλη της με κάθε τρόπο. Η Οικογένεια είναι ένας Θεσμός, που σαν ΛΑΟ, μας κάνει ξεχωριστούς, ξεχωρίζοντας μας, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Παγκόσμια Κοινωνία. Η Οικογένεια είναι το κύτταρο της Κοινωνίας. Μέσα στην οικογένεια αναπτύσσονται υγιώς τα μέλη της και διαμορφώνεται το απαιτούμενο κλίμα ασφαλείας, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ίδιους τους γονείς. Σήμερα ο Θεσμός της οικογένειας δέχεται πιέσεις που αυξάνονται μέρα με την μέρα και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή της οικογένειας σας σύνολο. Οι νέοι φοβούνται τη δημιουργία οικογένειας γιατί πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές απαιτήσεις !!! Οι Γονείς και τα Παιδιά νιώθουν ανασφάλεια. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η θέση της Γυναίκας (μέσα στην οικογένεια), σε όλους τους ρόλους, συμπιεσμένη από τις αυξημένες υποχρεώσεις, από τη φροντίδα των παιδιών, και των άλλων εξαρτημένων μελών, την φροντίδα του νοικοκυριού, αλλά και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος. Σε αυτές τις συνθήκες, η οικογενειακή συνοχή, διασπάται με αρνητικές συνέπειες σε όλα τα μέλη που την απαρτίζουν. Το απαιτούμενο ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, προϋποθέτει σχέσεις βασισμένες στην ισότητα, στον αλληλοσεβασμό και το αίσθημα αξιοπρέπειας του κάθε μέλους ξεχωριστά. Η σύγχρονη οικογένεια αγωνιά και ψάχνει απεγνωσμένα θεσμούς για την στήριξή της. Το Κράτος οφείλει να προστατεύει την οικογένεια, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης και παρέχοντας λύσεις που διευκολύνουν τους γονείς στο δύσκολο έργο τους.

Πιστεύουμε ότι για τη στήριξη της οικογένειας, απαιτείται η ισότιμη στήριξη των μελών της. Γι΄ αυτό τα συμπεράσματα που πρέπει να βγουν από την Ημερίδα και οι προτάσεις μας, θα πρέπει να είναι:

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΗΣ.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Καλή Επιτυχία στην Ημερίδα μας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο