ΚΠΙΣΝ: Ανακοίνωση νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Μονοπρόσωπη Α.Ε.», κατά την οποία εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το οποίο αποτελείται από επτά (7) μέλη. Τα μέλη αυτά ορίσθηκαν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου δεύτερου, άρθρου 3 παρ. 2.4 του ν. 3785/2009 (Α’ 138), από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΠΙΣΝ ΜΑΕ είναι η ακόλουθη:

Στάθης Καλύβας, Πρόεδρος

Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος

Δημήτρης Κάρναβος ως 31/12/23 – Κωνσταντίνος Ασκούνης από 1/1/24 – Δήμαρχος Καλλιθέας, μέλος

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέλος

Γιώργος Κουμεντάκης, Εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέλος

Άθως Στυλιανού, μέλος

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, μέλος

Ο κύριος Στάθης Καλύβας δήλωσε: «Το ΚΠΙΣΝ είναι ένας εμβληματικός οργανισμός, η ίδρυση του οποίου και μάλιστα σε δύσκολες εποχές, άνοιξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που μου δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλω στο έργο και την ανάπτυξη του.» 

Η κυρία Έλλη Ανδριοπούλου, της οποίας η θητεία ανανεώθηκε, τόνισε: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη για τα όσα πετύχαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια και παράλληλα αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για τα όσα, ακόμα σημαντικότερα, μπορούμε να προσφέρουμε σε ολόκληρη την κοινωνία, με πίστη στην αποστολή και το όραμά μας.»

Ακολουθούν τα βιογραφικά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου όπως συγκροτήθηκε σε σώμα:

Στάθης Ν. Καλύβας, Πρόεδρος

Ο Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κάτοχος της έδρας Gladstone. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Από το 2003 ως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, κάτοχος της έδρας Arnold Wolfers. Έχει δημοσιεύσει πολλά ερευνητικά άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας βιβλίων.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και αφού υπηρέτησε την θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό (1986-1988), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σικάγου με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το 1993. Είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων και ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.

Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος

Η Έλλη Ανδριοπούλου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τον Ιούνιο του 2020. Από το 2022, είναι μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

Η κα Ανδριοπούλου έχει εργαστεί ως στέλεχος στον τραπεζικό τομέα, σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, και στον φιλανθρωπικό τομέα. Ειδικότερα, εργάστηκε στην εταιρία συμβούλων Oliver Wyman στη Βοστώνη όπου συμβούλευε εταιρίες σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης και marketing. Το 2004 εργάστηκε στη Citibank σε διάφορες διοικητικές θέσεις στις διευθύνσεις Δικτύου, Λειτουργίας και Marketing και το 2011 ανέλαβε Γενική Διευθύντρια Marketing. Το 2012, η κα Ανδριοπούλου μετακινήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) όπου αρχικά ήταν co-COO του γραφείου της Αθήνας με ευθύνη για τις δωρεές του Ιδρύματος στην Κοινωνική Πρόνοια και την Υγεία και στη συνέχεια ανέλαβε Διοικητική Διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ.

Κατέχει MBA από το Kellogg School of Management του Northwestern University και BA στην Ψυχολογία από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος.

Δημήτρης Κάρναβος, Δήμαρχος Καλλιθέας, μέλος

Ο Δημήτρης Κάρναβος είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και  Διδάκτορας στο Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Χαροκόπειου  Πανεπιστημίου.

Από το 2014 έως το 2023 εκλέγεται Δήμαρχος Καλλιθέας.

Είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής. Από τον Ιανουάριο του 2020 είναι μέλος του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μέλος των επιτροπών «Πολιτικής εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» (COTER) & «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ενέργεια» (ENVE). Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε., Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας. Από το 2012 ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του Περιβάλλοντος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέλος

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του ΔΣ του Άρτου Ζωής. Τον Φεβρουάριο 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2019 του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2017 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο δοκιμίου – κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016).

Γιώργος Κουμεντάκης, Εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέλος

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, ένας από τους πιο προικισμένους και πολυδιάστατους Έλληνες συνθέτες, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Έχει συνθέσει συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, χορό, installations, καθώς και τέσσερις όπερες με κορυφαία τη δίπρακτη Φόνισσα (ΕΛΣ, 2014). Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες παγκοσμίως, ενώ τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα. Η μακρά συνεργασία του με τον χορογράφο-σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους, κορυφώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου διετέλεσε μουσικός διευθυντής, συνθέτης και δημιουργός του μουσικού σεναρίου για τις τελετές έναρξης και λήξης. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού συνόλου «Νίκος Σκαλκώτας», του Kyklos Ensemble, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, καθώς και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Από το 2015 έως το 2017 εργάστηκε ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, όπου σχεδίασε καινοτόμα προγράμματα και παραγωγές πάνω σε καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς άξονες.

Άθως Στυλιανού, μέλος

Ο Άθως Στυλιανού έχει ασκήσει το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή και Συμβούλου Επιχειρήσεων για περισσότερα από 45 χρόνια.

Στην Ελλάδα ίδρυσε και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος των ελεγκτικών εταιριών Ernst & Whinney (EY), Deloitte Haskins & Sells (Deloitte) και RSM Greece. Από το 2020 προσφέρει την εμπειρία του ως Management Consultant.

Ο Άθως Στυλιανού είναι Fellow Member του Chartered Association of Certified Accountants Αγγλίας, μέλος του Συλλόγου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και πρώην μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Ελλάδος.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εγκεκριμένων Λογιστών Ελεγκτών Ελλάδος και Πρόεδρος της Στρογγυλής Τράπεζας Ελλάδος.

Είναι ο Επίτιμος Πρόξενος της Guyana για την Κύπρο.

Νίκος Σωτηρόπουλος, μέλος

Ο Νίκος Σωτηρόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγο, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο (ΔΠΘ), το εταιρικό δίκαιο (QMUL) και με κατάρτιση στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. Είναι εταίρος δικηγορικής εταιρίας στην Αθήνα και επικεφαλής νομικός σύμβουλος ομίλου εταιριών ενέργειας και κοινωφελών ιδρυμάτων. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων, ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, καθώς και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο