Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και Ανταποδοτικό Κίνητρο

 Σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι ανακύκλωσης, ενώ η μη επίτευξη αυτών θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σαφές ότι απαιτούνται να ληφθούν άμεσες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας. Επομένως, για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει άμεση εφαρμογή «οικονομικών εργαλείων» ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 0,03€ ανά κάθε μία (1) επιστρεφόμενη συσκευασία. Συνεπώς, στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης οι συσκευασίες μας έχουν αξία και κερδίζουμε 1€ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Λειτουργία Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στηρίζει τη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης, που εφαρμόζει στη χρήση των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όπου με την αξιοποίηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, πραγματοποιούνται αυτόματα οι εργασίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των συσκευασιών.

Ειδικότερα, με αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτήτων του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, πραγματοποιούνται αυτόματα, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες εργασίες:

– Παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδοχής με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 40 συσκευασίες ανά λεπτό).

– Αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό με την χρήση ειδικών αισθητήρων.

– Αναγνώριση της συγκεκριμένης συσκευασίας με την χρήση barcode scanner.

– Συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας με ειδικά μηχανικά μέσα επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%.

– Συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο.

– Αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων (π.χ. αριθμός και είδος συσκευασιών ανά υλικό, ποσό παρεχόμενου ανταποδοτικού κινήτρου ανά υλικό, ποσό δωρεάς υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικού σκοπού ανά υλικό, αριθμός καταναλωτών που ανακύκλωσαν, αριθμός καταναλωτών που επέλεξαν την παραλαβή του ανταποδοτικού κινήτρου, αριθμός καταναλωτών που επέλεξαν τη δωρεά του ανταποδοτικού κινήτρου κ.α.), με αξιοποίηση του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή, του εκτυπωτή και του modem.

– Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού αντιτίμου μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.

– Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή κουπονιών με διάφορες προσφορές (π.χ. κουπόνια διαγωνισμών, κουπόνια προωθητικών ενεργειών, κουπόνια δωρεάν προϊόντων κ.α.) μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.

– Αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου, που στηρίζεται σε ειδικό λογισμικό και εξαρτήματα που τοποθετούνται στον εξοπλισμό.

– Καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή για τη διαδικασία της λειτουργίας του εξοπλισμού, για την επιστροφή των συσκευασιών, με τη βοήθεια των σχετικών αλληλοεπιδρώμενων μηνυμάτων που εμφανίζονται στην ειδική οθόνη του κάθε μηχανήματος.

– On line διασύνδεση των αυτόματων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τον κεντρικό server, μέσω χρήσης ασύρματου δικτύου επικοινωνιών.

Δήμοι με Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

ATTIKH

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΥΜΗΤΤΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΑΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο