Header AD

«Διεθνούς εμβέλειας έργο η ανάπλαση της παραλιακής»: Ο Δήμαρχος Καλλιθέας στον Ελεύθερο Τύπο

«Το έργο της ανάπλασης της παραλίας είναι κρίσιμο για το μέλλον της Καλλιθέας», δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» ο Δημήτρης Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και μέλος του προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.
Ολος ο κόσμος το προηγούμενο διάστημα βίωσε και βιώνει μια τεράστια απειλή από τον κορονοϊό. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα σχετικά με την πανδημία;
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία την πανδημία και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον έγκαιρο και αποφασιστικό χειρισμό του προβλήματος εκ μέρους της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Θα ήθελα, ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, να επισημάνω και τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή τη μάχη.
Οι δήμοι απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσα πολλά μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες με τις μάχιμες δομές τους, την ευαισθησία τους αλλά και την εγγύτητά τους στα προβλήματα.
Προφανώς, δεν είναι ώρα ούτε για απολογισμούς ούτε, πολύ περισσότερο, για πανηγυρισμούς.
Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και φοβάμαι ότι οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις θα μας απασχολήσουν για αρκετά χρόνια ακόμα.
Τώρα είναι η ώρα να δούμε, πέραν των άλλων, και το θέμα της διαχείρισης των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Να είστε δε βέβαιοι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βάλει ξανά «πλάτη» στην ελληνική κοινωνία, αν και όσο χρειαστεί.
Υπάρχει τελευταία μια κινητικότητα γύρω από την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Εχουμε δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής για το θέμα αλλά και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, καθώς και δημοτικών παρατάξεων, που μιλάνε για καθυστερήσεις στο έργο. Ποια είναι η θέση σας;
Το έργο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από τις Τζιτζιφιές έως και το Μοσχάτο είναι κρίσιμο για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη στον Δήμο Καλλιθέας.
Με το έργο αυτό οι Καλλιθεάτες θα επανακτήσουν επιτέλους την παραλία που έχασαν με τα μπαζώματα που έγιναν πριν πολλές δεκαετίες.
Και θεωρούμε επίσης ότι το έργο αυτό συνδέεται με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργώντας έναν τεράστιο νέο πόλο πολιτισμού και περιβάλλοντος διεθνούς αξίας και εμβέλειας.
Ο δήμος μας παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου.
Προφανώς και θέλουμε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό και να υλοποιηθεί με βάση τους σχεδιασμούς για τον δημόσιο χαρακτήρα του και το σημερινό πλαίσιο χρήσεων γης.
Απαιτούμε επίσης να έχουμε ουσιαστικό λόγο και αργότερα στο φορέα λειτουργίας του.
Είμαστε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη και έχουμε τη διαβεβαίωσή του ότι η πρώτη φάση θα τελειώσει τέλος του 2020, ενώ περιμένουμε να μας ενημερώσει μέσα στον Ιούλιο για το πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση.
Αναμένουμε λοιπόν και εμείς την ενημέρωση αυτή για να τοποθετηθούμε.
Ο διάλογος που κάνουμε με όλα τα μέρη που εμπλέκονται είναι διάλογος αρχών και κοινής λογικής, εποικοδομητικός αλλά και διεκδικητικός όπου χρειαστεί.
 Είχαμε πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επέκταση του μετρό στην Καλλιθέα. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
Η επέκταση του μετρό στην Καλλιθέα αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα.
Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή η νότια παραλία της Αττικής να μην έχει κάλυψη με γραμμή μετρό.
Είναι επίσης αδιανόητο η περιοχή του δήμου μας, που περιλαμβάνει εμβληματικές υποδομές όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, δύο πανεπιστήμια, αλλά και που φιλοξενεί πολλές μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, να έχει τόσο υποβαθμισμένη κάλυψη από ΜΜΜ.
Υπενθυμίζω δε ότι η κάλυψη του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με Μέσο Σταθερής Τροχιάς αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας.
Πέραν των δημοσιευμάτων, είχαμε σχετική επικοινωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό και δεν σας κρύβω ότι χαρήκαμε γιατί αυτό το πάγιο αίτημα αρχίζει να «κινείται» και να απασχολεί τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα με στόχο η επόμενη επέκταση του μετρό, μετά από αυτή της γραμμής 4, να περιλαμβάνει επιτέλους και την Καλλιθέα.
Εκτιμάτε ότι ο κορονοϊός θα επηρεάσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχετε κάνει για τον Δήμο Καλλιθέας;
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μας και πιστεύω ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι και η καλύτερη απάντηση στις ευρύτερες προκλήσεις που φέρνει η πανδημία.
Είχαμε την πρόνοια να επενδύσουμε σε κρίσιμες υποδομές που φάνηκαν την ώρα της κρίσης, όπως για παράδειγμα τον μεγάλο εκσυγχρονισμό του στόλου καθαριότητας, τις νέες κοινωνικές υποδομές, την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των δημοτών μέσω νέων τεχνολογιών.
Στο αναπτυξιακό τμήμα, έχουμε ήδη σε πλήρη εξέλιξη ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Δήμους Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου, τη ΒΑΑ ΟΧΕ, ύψους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ενισχύσει την τοπική μας οικονομία και θα αξιοποιήσει αναπτυξιακά τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Προχωράμε επίσης σε πλήθος παρεμβάσεων σε κομβικά σημεία της πόλης ενώ συνεχίζουμε να επενδύουμε στην κοινωνική υποδομή, στις νέες τεχνολογίες, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στην καθαριότητα.
Σε αυτήν την εικόνα θα ήθελα να τονίσω και το πλέον σημαντικό: την οικονομική εξυγίανση και το δυνάμωμα των οικονομικών του δήμου μας.
Ο δήμος μας εξακολουθεί να είναι ισχυρός οικονομικά, παρά την πρόσφατη πανδημία και κατά συνέπεια και από πλευράς υποδομών είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλα τα σενάρια.
«Διεθνούς εμβέλειας έργο η ανάπλαση της παραλιακής»: Ο Δήμαρχος Καλλιθέας στον Ελεύθερο Τύπο «Διεθνούς εμβέλειας έργο η ανάπλαση της παραλιακής»: Ο Δήμαρχος Καλλιθέας στον Ελεύθερο Τύπο Reviewed by nxtypos on 5.7.20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια