Τοποθέτηση του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου στην συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για την εξέλιξη των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου

Καλλιθέα, 2/6/2020

– Πολιτικό πρόβλημα, η αραίωση των συνεδριάσεων
του Δημοτικού Συμβουλίου
– Υπέρ της απ’ ευθείας μετάδοσης του διαλόγου
τάχθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» αποδέχθηκε κατά τη χθεσινή (1/6/2020) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθεί η τακτή σύγκληση του Σώματος, καθώς και τις τεχνικές εξηγήσεις, τις οποίες ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κάρναβος παρέσχε για το γεγονός ότι αυτό δεν συνήλθε από την 15/4/2020. Αναφερόμενος, ωστόσο, στο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Θοδωρής Ψαλιδόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό έχει πολιτικό περιεχόμενο.

Ο Θ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι η αραίωση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ, η οποία από την αρχή της ανάληψης των κυβερνητικών της καθηκόντων περιόρισε τις αρμοδιότητες του οργάνου, περιθωριοποιώντας το ρόλο του στη λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος κατηγόρησε, εξάλλου, τη διοίκηση του Δήμου ότι ευθυγραμμιζόμενη με τις κυβερνητικές επιλογές αποφεύγει τον πολιτικό διάλογο, σημειώνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων της υποχωρούσας, αλλά συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης.

Ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος δεν έλαβε, εξάλλου, θέση ως προς την πρόταση της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» για την απ’ ευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Θόδωρος Παπαθανασόπουλος και Ελένη Αυγερινού, ενώ ο αντιδήμαρχος κ. Λάζαρος Λασκαρίδης την απέρριψε.

………………………………………………………………

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

(1/6/2020)

– Η καθυστέρηση των έργων στο Παραλιακό μέτωπο
στρέφεται εναντίον των πολιτών
– Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Περιφερειάρχη
– Ο κ. Δήμαρχος να κάνει το καθήκον του

Κύριε Πρόεδρε,

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» εκτιμά ως θετικό, το γεγονός ότι η διοίκηση αποδέχθηκε αμέσως το αίτημα να συζητηθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου.

Η προηγηθείσα πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο για τη συνάντησή του με τον κ. Περιφερειάρχη και η πληροφορία ότι ο κ. Πατούλης θα διατυπώσει τις οριστικές απαντήσεις του σε ένα μήνα καθόλου δεν μεταβάλλουν, όμως, το περιεχόμενο της τοποθέτησής μας.

Διότι, πράγματι, οι περιστάσεις μοιάζουν να γίνονται έκτακτες. Αυτό το μεγάλο έργο, την κλίμακα και τη σημασία του οποίου -ακόμη και υπό διαφορετική οπτική- όλες οι πτέρυγες του Σώματος θεωρούν ως καθοριστικές για την αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας και της νότιας Αθήνας, ευρίσκεται και πάλι επί ξυρού ακμής. Αιτία είναι η αλόγιστη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να αναθεωρήσει την εγκεκριμένη μελέτη για τη β΄ φάση του. Είναι αναγκαίο, το Δημοτικό Συμβούλιο να ενεργήσει ώστε να εξουδετερωθούν νέοι κίνδυνοι σε βάρος αυτής της προοπτικής, την οποία όλοι αναγνωρίζομε.

Ασφαλώς, η διοίκηση του Δήμου θα μπορούσε και, ενδεχομένως, θα όφειλε να είχε η ίδια προκαλέσει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα. Η κυριότερη ένδειξη ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας μεθόδευε μετεκλογικώς άλλους από αυτούς της προκατόχου της σχεδιασμούς για την εξέλιξη του έργου ήταν η σιωπή της στα ερωτήματα του κ. Δημάρχου, η οποία παρέβλεψε και αυτήν ακόμη την κομματική συνάφεια.

Επέδειξε η διοίκηση του Δήμου υπερβάλλουσα εμπιστοσύνη; Επέλεξε να δώσει προτεραιότητα σε άλλους, δικούς της σχεδιασμούς, επί παραδείγματι στις διαπραγματεύσεις της με τους Ναυταθλητικούς ομίλους; Παρασύρθηκε από τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης; Ο κ. Δήμαρχος, ασφαλώς, θα θελήσει να διευκρινίσει. Αλλά, το βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ένα: δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη. Γι’ αυτό το θλιβερό συμπέρασμα υπεύθυνος είναι ο ίδιος.

Γιατί ο κ. Περιφερειάρχης διαπράττει αυτό το βαρύτατο σφάλμα, το οποίο υπονομεύει την υπηρεσιακή και την πολιτική αξιοπιστία της Περιφέρειας; Γιατί μετακινεί σε άγνωστο χρόνο το πέρας του σημαντικότερου έργου που η ίδια εκτελεί; Γιατί το απαξιώνει και θέτει σε κοινωνική αμφισβήτηση τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας; Γιατί, εν τέλει, ο κ. Περιφερειάρχης στρέφεται εναντίον των πολιτών;

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος. Όπως αναφέρεται στην από 29/5/2020 ανακοίνωση της Περιφέρειας, σκοπός του είναι να μην επιστρέψει η Αττική στα «πέτρινα χρόνια» της περιόδου Δούρου. Ο κ. Περιφερειάρχης ίσως θεωρεί την προσωπική εμπάθεια ως υπηρεσία προς το κόμμα του ή στοιχείο της επικοινωνιακής τακτικής του. Αλλά, πρέπει να απαντήσει στο πολιτικό ζήτημα:

– Είναι «πέτρινη», η πολιτική επιλογή της προηγουμένης Κυβέρνησης να παραχωρηθεί στην Αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού η διαχείριση του Παραλιακού μετώπου; Η πράξη αυτής της παραχώρησης περικλείει και τις προγενέστερες αυτής παραχωρήσεις εγκαταστάσεων στο Δήμο και, συνεπώς, ορθώς ο κ. Δήμαρχος αντέδρασε σε σχετικές «αμφιβολίες» υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.
– Είναι «πέτρινη», η πολιτική επιλογή της προηγουμένης διοίκησης της Περιφέρειας να διατεθούν πόροι για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, τη δημιουργία της νέας λεωφόρου Ποσειδώνος και τη σύνδεση των δύο δήμων με τη θάλασσα;
– Είναι «πέτρινη» πολιτική, η προετοιμασία του διαγωνισμού για τη β΄ φάση του έργου, δηλαδή τη δημιουργία του Οικολογικού πάρκου περίπου 250 στρεμμάτων και η διασφάλιση πόρων για το σκοπό αυτό;

Συγκρούονται στο Παραλιακό μέτωπο δύο πολιτικές και δύο κοσμοθεωρίες.

– «Πέτρινη» πολιτική είναι η ομολογία της Περιφέρειας ότι αναζητεί εκ νέου επενδυτές για το Παραλιακό μέτωπο, δηλαδή πως σκοπεύει να το παραδώσει στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση.
– «Πέτρινη» είναι η παραποίηση της αλήθειας και των αριθμών. Είναι η προσφυγή στη σκόπιμη παρερμηνεία των οικονομικών μεγεθών του έργου και των διαθεσίμων πόρων της Περιφέρειας, με την οποία αυτή η παράδοση επιχειρείται να δικαιολογηθεί. Είναι η επίκληση ανυπάρκτων νομικών προβλημάτων, ώστε να δικαιολογηθεί η διάθεση 2,5 εκ. € στην εκπόνηση της νέας μελέτης για τη β΄ φάση.
– «Πέτρινη» πολιτική είναι ένα έργο που αρχίζει με τους καλυτέρους οιωνούς και δεν τελειώνει ποτέ, παραμένοντας «ανοιχτό εργοτάξιο», όπως έγραφε η «Καθημερινή» (27/5/2020), που θα ανακαλεί την Ελλάδα της μιζέριας και της διαφθοράς.
– «Πέτρινοι», τέλος, πολιτικοί είναι αυτοί που για λίγη και πρόσκαιρη δημοσιότητα δεν διστάζουν να υποθηκεύσουν ακόμη και τη δική τους υστεροφημία σε έργα, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της εποχής, όπως τα τεχνητά νησιά, το περίφημο τοπόσημο και οι πανάκριβες θερμαινόμενες πισίνες, οι οποίες προβλέπονταν στην γ΄ φάση του έργου.

Εμείς, απολύτως συμμεριζόμαστε την αντίληψη ότι «το έργο δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης», όπως αναφέρεται στην από 25/5/2020 απάντηση της Περιφέρειας στην κοινή ανακοίνωση (7/5/2020) της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» και της κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Το ερώτημα είναι εάν συμβαίνει το ίδιο και με τον κ. Πατούλη. Ή εάν, αντιθέτως, η πολυπραγμοσύνη και η φιλοδοξία θα μετατρέψουν την Περιφέρεια από θετικό παράγοντα, σε εμπόδιο της προόδου της Αττικής και της νότιας Αθήνας. Με αυτές τις επιλογές της διοίκησής της, η Περιφέρεια απομονώνεται και οδηγείται σε αποτυχία. Δεν επιτρέπεται να συμπαρασύρει την Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Οφείλει να εισακούσει την επιθυμία των πολιτών: η ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπομένων προθεσμιών. Η δημοπράτηση της β΄ φάσης να γίνει τώρα.

Κύριε Πρόεδρε,

Η διοίκηση του Δήμου εξεδήλωνε μέχρι τούδε διάθεση συνεργασίας με την Περιφέρεια. Δεν είχε, άλλωστε, λόγους να αντιπαρατεθεί με τη διοίκηση υπό την κα. Ρένα Δούρου, από κοινού με την οποία εργάστηκε για την ανάπτυξη στην Καλλιθέα σημαντικών κοινωνικών δράσεων, όπως και για την εκτέλεση σειράς τεχνικών έργων, χρηματοδοτουμένων από την Περιφέρεια. Κατανοώ, εξάλλου, ότι ίσως όχι μόνον για λόγους κομματικού συμφέροντος η διοίκηση του Δήμου δεν θέλησε να απομακρυνθεί από τη θεσμική συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, ακόμη και ενώ η υπό τον κ. Πατούλη διοίκηση της Περιφέρειας δεν έπραττε το ίδιο. Θα προσέθετα, άλλωστε, και τη γενικότερη παρατήρηση ότι επί μακρά σειρά ετών και παρά τις κατά καιρούς έντονες κινητοποιήσεις του για το μέλλον του Παραλιακού μετώπου, ο Δήμος ήθελε πάντοτε να αποτελεί θεσμικό μέρος της λύσης. Μιας λύσης, η οποία με ρεαλισμό και σύνεση θα διευθετούσε τους μονίμως δυσμενείς για τον ίδιο συσχετισμούς. Δεν μπορεί να ακολουθήσει πια την ίδια συντηρητική τακτική. Και θα ήθελα να είμαι σαφής: τούτο δεν συμβαίνει επειδή η διοίκηση της Περιφέρειας πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Εάν η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να χειριστεί το μέλλον του Παραλιακού μετώπου με κριτήριο το συμφέρον των πολιτών, τότε ο Δήμος πρέπει να ενεργοποιηθεί εντατικά. Να ενδυναμώσει τις διεκδικήσεις του στην Παραλία, έτσι ώστε κανείς να μη θεωρεί πως όσα του έχουν παραχωρηθεί θα είναι και για πάντα αρκετά. Θεσμική ανακατανομή των συσχετισμών μπορεί, άλλωστε, να σημειωθεί και σ’ ένα υπερτοπικό έργο. Η Περιφέρεια πρέπει να κατανοήσει ότι δεν την συμφέρει η σύγκρουση με το Δήμο.

Μία από τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το στόχο είναι η διευθέτηση της θέσης των Ναυταθλητικών ομίλων στην Παραλία. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλει, ώστε να τερματιστούν ταχέως υπάρχουσες εκκρεμότητες. Προσωπικά, δεν έχω τη γνώμη ότι για το σκοπό αυτό απαιτούνται νέες μελέτες. Πάντως, η διοίκηση πρέπει με σαφή τρόπο να ανοίξει και να περαιώσει το σχετικό διάλογο και με το Σώμα.
Πρέπει να προχωρήσομε συντεταγμένα. Συμφωνούμε με τον κ. Δήμαρχο ότι αυτό πρέπει να συμβεί ανεξαρτήτως άλλων διαφορών Λαμβανομένων υπ’ όψη και των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης, καμμία μορφή αξιόπιστης κινητοποίησης δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσομε. Ο κ. Δήμαρχος να κάνει το καθήκον του και να μη διστάσει για κομματικούς λόγους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο