Θωμάς Τζόκας: Προβληματικές διατάξεις στο νόμο για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται την τελευταία περίοδο στην αγορά του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Κινητικότητα που προκλήθηκε από την ψήφιση του νέου νόμου ο οποίος ρυθμίζει πλέον τον κλάδο και δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να λειτουργούν με μόνιμη άδεια αντί της προσωρινής…..

Όμως, στις διατάξεις του, που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση υπάρχουν σημεία άκρως προβληματικά, τα οποία αν εξομαλυνθούν θα δώσουν «φτερά» σε μία ήδη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.

Αναζητήσαμε έναν από τους επιχειρηματίες που γνωρίζουν όσο λίγοι τον χώρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας winmasters κ. Θωμά Τζόκα, έναν Έλληνα με μακρόχρονη παρουσία στην διεθνή αγορά του στοιχηματισμού, γεγονός καθόλου συνηθισμένο. Θελήσαμε να συνομιλήσουμε μαζί του, καθώς η παρουσία του στην Βουλή κατά την συζήτηση του πρόσφατου νόμου ήταν καθοριστική, ενώ παράλληλα με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επισημάνει τις αδυναμίες του νέου πλαισίου.

– Κύριε Τζόκα, τι σας ώθησε να «βγείτε μπροστά» για τον νέο νόμο;

– Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσουμε για τον κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού . Θα μπω κατευθείαν στο θέμα του νόμου πριν αποτυπώσω την εικόνα της αγοράς . Η νέα κυβέρνηση νομοθέτησε σε θετική κατεύθυνση, αν και βρισκόταν σε πίεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας που είχε κρίνει λίγες ημέρες νωρίτερα παράνομη την διαδικτυακή λειτουργία του ΟΠΑΠ, και ενδεχομένως αυτό να πίεζε τις καταστάσεις.

Όμως, ο νόμος έχει κάποια σημεία που «πνίγουν» τον υγιή ανταγωνισμό, αποθαρρύνει διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στην χώρα και εμμέσως ευνοεί την μάστιγα του παράνομου τζόγου, που στην κυριολεξία βρίσκεται ένα κλικ μακριά από τη δική μας νόμιμη λειτουργία. Τα σημεία αιχμής, που χρειάζονται επανεξέταση για να για να μην μακρηγορούμε είναι τρία.

Η βαρύτατη φορολόγηση, μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη με 35% επί των ακαθάριστων κερδών των εταιρειών. Το επίσης υψηλότερο τίμημα εισόδου 5 εκατ. Ευρώ σε δύο ετήσιες δόσεις για επτά χρόνια άδειας λειτουργίας, μακράν το υψηλότερο στην Ευρώπη. Φανταστείτε ότι η δεύτερη ακριβότερη άδεια είναι αυτή της Ισπανίας με 200.000 ευρώ για έναν χρόνο. Και τρίτον η μεταβατική περίοδος, μια κρίσιμη τεχνολογικά περίοδος για την λειτουργία των εταιρειών, που είναι μικρή 6 μήνες όλο και όλο και ακόμα αχαρτογράφητη καθώς δεν μας έχουν δοθεί προδιαγραφές. Δηλαδή, καλούμαστε να επενδύσουμε χωρίς να ξέρουμε σε ποιο περιβάλλον.

– Υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις;

– Βεβαίως και αυτά μεταφέραμε στου πολιτικούς μας και στη Βουλή και με δημόσιες παρεμβάσεις δικές μας. Πρώτα απ’ όλα τα 5 εκατ. Ευρώ για την άδεια θα μπορούσαν να ισο-κατανεμηθούν δια των επτά χρόνων αδειοδότησης όπως έγινε και στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών. Επίσης, στο θέμα της φορολογίας κατανοώ ότι πρέπει να είναι υψηλή, λόγω και της κρίσης που διέρχεται η χώρα κι εμείς ως εταιρείες οφείλουμε να συμβάλλουμε στο να ξεπεραστεί. Μπορεί όμως η κυβέρνηση, εάν έχει τη θέληση να μας τοποθετήσει σε μια κλίμακα του 25% επί του ακαθάριστου κέρδους, δηλαδή πάνω από τον Ελληνικό μέσο όρο και να μας επιβάλλει και ένα 10%, που θα διδόταν σε χορηγίες αθλητικές και πολιτιστικές υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους.

Ακόμα θα μπορούσε η μεταβατική περίοδος να επεκταθεί για ένα ακόμα εξάμηνο. Για όλα αυτά ζητούμε διαβούλευση με το κράτος.

Να προσθέσω επίσης. Αν πάνε όλα καλά και αδειοδοτηθούν στην Ελλάδα αρκετές διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες θα αυξηθούν λόγω υγιούς ανταγωνισμού και τα κονδύλια και προς τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς οι ανάγκες προβολής θα είναι μεγάλες.

– Εάν αυτά συμβούν θα διεκδικήσετε άδεια;

– Η winmasters θα αποκτήσει οπωσδήποτε άδεια, όμως καλό θα ήταν να διορθωθούν αυτές οι στρεβλώσεις, που όπως ανέφερα νωρίτερα πριμοδοτούν τον παράνομο τζόγο που κανείς δεν θέλει, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσουν σε συνθήκες ολιγοπωλίου, δηλαδή σε απώλειες εσόδων για την Πολιτεία, μείωση κερδών για τους παίκτες και αποεπένδυση από σοβαρές εταιρείες.

– Πείτε μας λίγο γιατί έχετε επενδύσει στην Ελλάδα και τι σχεδιάζετε για την winmasters;

– Κοιτάξτε η winmasters είναι μια νέα εταιρεία στην Ελλάδα, που αναπτύσσεται ραγδαία με γοργούς ρυθμούς και σταθερά βήματα. Έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας σε 5 χώρες, Ρουμανία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μάλτα, Γερμανία και εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε πολύ στην ελληνική αγορά και έχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ο πρόσφατος νόμος και το άνοιγμα που κάνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να μας παρακινήσει να μεταφέρουμε στην Ελλάδα τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού, customer service κλπ. Με άλλα λόγια να προσθέσω στους 80 υπαλλήλους μου που ήδη απασχολώ άλλα 100-120 Ελληνόπουλα, που έχουν πολύ καλές σπουδές στην υψηλή τεχνολογία. Ήδη αναζητώ νέα παιδιά με Πανεπιστημιακά πτυχία, για να δημιουργήσω νέα στελέχη.

Επίσης, η winmasters σκοπεύει άμεσα να επεκταθεί σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Και στο τέλος της γραφής, και εγώ προσωπικά που έχω κάνει διεθνή καριέρα, έχω γυρίσει τον κόσμο στήνοντας εταιρείες τεχνολογίας, επέλεξα να επενδύσω στην χώρα μου, γιατί πιστεύω στις δυνατότητές μας και τις προοπτικές της χώρας και των ανθρώπων μας.

Να σας πω ακόμα ότι η winmasters ήδη επεκτείνει το δίκτυο χορηγιών της. Εκτός από την ονοματοδοσία στην ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου που παρεμπίπτοντος πάει εξαιρετικά σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε χορηγία στη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, καθώς η winmasters εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού και μάλιστα ενισχύοντας το γυναικείο μπάσκετ και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είναι άλλωστε βαθειά η πίστη μου ότι εμείς ως εταιρεία στοιχηματισμού οφείλουμε να ανταποδίδουμε στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

-Κύριε Τζόκα ευχαριστούμε πολύ για την συνομιλία.

http://www.politicsnews.gr/2019/11/blog-post.html

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο