Αντικατοχική εκδήλωση στην Καλλιθέα

Πραγματοποιήθηκε  στις 18 Ιουλίου στην Πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα αντικατοχική εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Kύπρος 74”, και ο Δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου.

         Ήταν μια εκδήλωση καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής.

         Η εκδήλωση τίμησε στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα Αλέξη Γαλανού Δημάρχου Αμμοχώστου, τονίζοντας δικαίως ότι  «έφυγε ο ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ».

         Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Τορναρίτης και ο Βίκτωρας Χατζηαβραάμ Δήμαρχος Μόρφου εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου.

         Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας κ. Λοϊζος Λοϊζος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, εκπρόσωποι του Συλλόγου “Κομάντος 74”, της Πρωτοβουλίας Ειρήνης & Αλληλεγγύης Έτος Κύπρου η κ. Μαρία Γιαννακάκη και ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις μαύρες επετείους του Ιουλίου και έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό. 

         Τόνισαν την ανάγκη άμεσης συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση εφικτής, δίκαιης και της καλύτερης δυνατής υπό τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού, πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις παραμέτρους του πλαισίου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε κ. Γκουτιέρες, από το σημείο που διεκόπησαν οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα.

         Επισήμαναν την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου σε ένα κανονικό Ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κατοχικούς στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπου ο λαός θα διαφεντεύει τον τόπο του.

         Ανέφεραν ότι τα λάθη του παρελθόντος και η δημαγωγική ρητορεία της διετίας 72-74 δεν πρέπει να επαναληφθούν διότι η Τουρκία καραδοκεί να αλλάξει ρότα για να επιτύχει την οριστική διχοτόμηση και τη λύση δυο κρατών, όπως διαχρονικά επιδιώκει. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η τωρινή επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πρόθεση για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό Τουρκοκυπριακή Διοίκηση και η «επίλυση» του προβλήματος στη βάση δύο κρατών.

         Πριν από την έναρξη των χαιρετισμών και των ομιλιών, οι εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των Κυπρίων Ηρώων στην Πλατεία Κύπρου.

         Στεφάνια κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το ΑΚΕΛ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Μηχανικού, οι Πολεμικοί Σύλλογοι Κομάντος ’74 και ΕΛΔΥΚ ’74 , η Πρωτοβουλία Ειρήνης & Αλληλεγγύης Έτος Κύπρου, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και ο Σύνδεσμος Μπάιρον για το Φιλελληνισμό,  ο Δήμαρχος Καλλιθέας, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

         Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους  Ελλαδίτες ήρωες της  Κυπριακής τραγωδίας.

         Παραβρέθηκαν ακόμα στην αντικατοχική εκδήλωση, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων της Καλλιθέας και Κυπριακών περιφερειακών και πολιτιστικών παροικιακών σωματείων.

         Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία από το σκηνοθέτη Θάνο Μιχαλά του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο» και της Νεσιέ Γιασίν «η δική μου η Πατρίδα» και τραγούδια με τον πιανίστα Πέτρο Μπεράτη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο