Βάσω Μαργαρίτη “Δεν έχουμε το δικαίωμα στο όνομα μικροπολιτικών να αφήσουμε στην τύχη την πόλη και τις ζωές μας”

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού της Καλλιθέας, ο Νότιος Χτύπος σας παρουσιάζει τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων, σε κοινό ερωτηματολόγιο που τους τέθηκε.

-Η μακρόχρονη κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κοινωνία. Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου;

Στην οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα δύο θεσμοί κράτησαν την κοινωνία όρθια: η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να συμβάλλει με τους θεσμούς τις δράσεις και τις υποδομές της ώστε να αντέξει η κοινωνία. Ο Δήμος διαχειρίζεται την καθημερινότητα του πολίτη και πρέπει να δίνει λύσεις άμεσα. Είναι ένας θεσμός λαϊκός ο πιο κοντινός στον πολίτη.

-Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θεατές πολλών κρουσμάτων εγκληματικότητας και στην πόλη μας. Ποιο είναι η πρότασή σας για το θέμα ασφάλεια στην πόλη;

Τα κρούσματα της εγκληματικότητας και το αίσθημα της ανασφάλειας δεν είναι φαινόμενο μόνο της πόλης μας αλλά όλης της χώρας και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
α) Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού. β) Πρέπει να επιδιώκουμε την διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να πιέσουμε την κυβέρνηση για μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης του θεσμού του Αστυνομικού της γειτονιάς αλλά και την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. γ) Περισσότερος φωτισμός παντού. δ) Στα πάρκα, στις παιδικές χαρές πρέπει να μπει ζωή για να φύγει η παραβατικότητα δηλαδή το “φως” που διώχνει το σκοτάδι. Οι πολλοί μαζί μπορούν. Με δράσεις λοιπόν στους κοινόχρηστους χώρους με πολιτισμό και αθλητισμό. ε) Η ασφάλεια των πολυκατοικιών και της γειτονιάς πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Δεν γίνεται να αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει στον διπλανό μας

-Αν είχατε να επιλέξετε μόνο μία από τις τρεις δημοτικές κοινότητες της Καλλιθέας που πιστεύετε πως έχει μεγαλύτερη ανάγκη για παρεμβάσεις-αλλαγές από τον δήμο, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Όλες οι Δημοτικές κοινότητες χρειάζονται παρεμβάσεις στις γειτονιές που είναι υποβαθμισμένες και κυρίως στις γειτονιές όπου υπάρχουν προσφυγικές κατοικίες, εκεί που άλλοτε έσφυζε από ζωή η πόλη. Η Τουριστική ανάπτυξη που θα έρθει κυρίως από το παραλιακό μέτωπο πρέπει να διαχυθεί σε όλη την πόλη. Χρειάζεται λοιπόν σχέδιο και οργάνωση για το κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της πόλης, θα έχει χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.

-Στην περίπτωση που οι δημότες της Καλλιθέας επέλεγαν εσάς ως τον επόμενο δήμαρχο, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας;

Προτεραιότητά μας ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Το οικονομικό πλεόνασμα του Δήμου μας δεν είναι για να αποταμιεύεται αλλά να επιστρέφει στους πολίτες, πολύ περισσότερο σε εποχή οικονομικής κρίσης. Διευρύνουμε λοιπόν την ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και φροντίδας για τους πολίτες που την έχουν ανάγκη και την δικαιούνται πραγματικά.
Γιατί όπως συνηθίζω να λέω εκτός από τα έργα και τις αναπλάσεις είμαστε και εμείς οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτήν την πόλη. Γιατί η ψυχή της πόλης είμαστε όλοι εμείς. Αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε έμπρακτα δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας και ελπίδας στους πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν θεσμός πιο κοντά στον πολίτη πρέπει να είμαστε δίπλα στον πολίτη κάθε στιγμή στηρίζοντας την οικογένεια, τα παιδιά, την τρίτη ηλικία, την γυναίκα και τους νέους. Εξελίσσουμε υποδομές και αξιοποιούμε περισσότερους ελεύθερους χώρους για πολιτισμό και αθλητισμό. Στηρίζουμε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και θέτουμε κριτήρια. Ενισχύουμε την ερασιτεχνική δημιουργία. Στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν το ταλέντο τους και δημιουργούμε συνθήκες για συμμετοχή τους στα κοινά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής στην πατρίδα των νέων μας. Χωρίς την νέα γενιά δεν μπορεί να προχωρήσει καμμιά κοινωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Στην κοινωνική πρόνοια προτεραιότητά μας είναι τα προγράμματα βοήθειας στο σπίτι τα επισιτιστικά, το κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο, προληπτική ιατρική, κοινωνικό φροντιστήριο, γραφείο πληροφόρησης και υποστήριξης ανέργων και γραφείο ενημερώσεως Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους νέους. Στήριξη με κάθε τρόπο της τρίτης ηλικίας που στην εποχή της κρίσης είναι του στήριγμα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Απαραίτητη η στήριξη στα εθελοντικά κινήματα και η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών

-Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο είναι πολύ πιθανό μετά τις εκλογές, στους περισσότερους δήμους να οδηγηθούμε σε διοικήσεις συνεργασιών. Ποια είναι η γνώμη σας; Και αν συμφωνείτε ποιο θα είναι το πλαίσιο που εσείς θα ορίζατε για μια συνεργασία;

Ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους εμάς και απαιτεί συναινέσεις και συνεργασίες για το καλό της πόλης και των συμπολιτών μας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα στο όνομα μικροπολιτικών να αφήσουμε στην τύχη την πόλη και τις ζωές μας. Θα πρέπει να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν.
Έχουμε πολλές διαφορές μεταξύ μας αλλά μας ενώνει η αγάπη για την Πόλη μας και τις Γειτονιές μας. Την επόμενη μέρα πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η καθημερινότητα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν.
Το πλαίσιο συνεργασίας πρέπει να είναι χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, πρέπει να τεθούν οι προτεραιότητες, πρέπει να υπάρξει σεβασμός και κατανόηση της διαφορετικής άποψης, σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και η επιδίωξη συμμετοχής νέων ανθρώπων.

-Ποιο είναι το μήνυμα-όραμα που θα θέλατε να επικοινωνήσετε στους δημότες της πόλης μας;  

Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο, συμμετοχή των πολιτών, διαφάνεια, σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, σεβασμός στην διαφορετική άποψη, σεβασμός στο περιβάλλον, θεσμούς για την γυναίκα, θεσμούς για τους νέους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο