Ο κύκλος των κλοπών και ληστειών με θύματα πολιτικούς και φορείς

Νέα κρούσματα εγκληματικών ενεργειών με θύματα πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες ή άλλους σχετικούς φορείς απασχολούν της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για συμβάντα με αρκετές
ιδιομορφίες, αφού δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν πρόκειται για «τυφλές» ενέργειες κακοποιών που εντάσσονται στην κατάσταση ανομίας, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ή μπορεί να σχετίζονται με άλλες σκοπιμότητες με υφαρπαγή απόρρητων εγγράφων. Κι έτσι να υπάρχουν άλλες προεκτάσεις. Με τα σχετικά συμβάντα να πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό.
Προ μερικών ημερών, λοιπόν, άγνωστοι προχώρησαν σε επιδρομή στα γραφεία στην οδό Κεραμεικού του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», που θεωρείται ένα από τα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόεδρός του είναι ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Κώστας Δουζίνας. Οι δράστες αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο που είχε ποσό της τάξης τουλάχιστον 10.000-20.000 ευρώ, σφραγίδες και άλλα έγγραφα. Χωρίς ωστόσο το συμβάν να δημοσιοποιηθεί.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, διέλυσαν την εξωτερική πόρτα των γραφείων και εισέβαλαν σε αυτό. «Το Βήμα» επικοινώνησε με εκπρόσωπο του Ιδρύματος που αρνήθηκε να πει οτιδήποτε με επίκληση τη συνεχιζόμενη έρευνα της Αστυνομίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός νεαρού υπόπτου για την επιδρομή στο Ινστιτούτο, ο οποίος ήταν σεσημασμένος. Παραμένει ωστόσο άγνωστο πώς και γιατί στόχευσε τα γραφεία του Ινστιτούτου.
Θύμα κλοπής φέρεται να έπεσε προ μερικών ημερών, κοντά σε μεγάλο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Συγγρού, ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αγνωστοι έσπασαν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου του και άρπαξαν προσωπικά και ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες κ.λπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός προχώρησε σε μήνυση σε τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και όχι σε Τμήμα Ασφαλείας γιατί αυτό ήταν κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων, στο ίδιο σχετικά σημείο, κοντά στο γνωστό ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού, άγνωστοι έσπασαν το ΙΧ του βουλευτή Ηρακλείου, προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες άρπαξαν μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή που περιείχε σημαντικά αρχεία κι ένα κινητό τηλέφωνο, όπως και άλλα έγγραφα, ορισμένα από τα οποία εμπιστευτικά.
Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε άλλο περιστατικό, όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης δύο άγνωστοι δράστες έκλεψαν, στο Σύνταγμα, την τσάντα και το διαβατήριο 72χρονης, η οποία είναι γενική πρόξενος επί τιμή της Ακτής Ελεφαντοστού. Σύμφωνα με την καταγγελία της 72χρονης στο ΑΤ Συντάγματος, δύο δράστες, την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, της είπαν ότι είχε σκάσει το πίσω λάστιχο του αυτοκινήτου της. Τότε, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της, οι δύο δράστες της πήραν μια τσάντα η οποία περιείχε 50.000 ευρώ και το διαβατήριό της, ενώ αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.
Επιπλέον, στις αρχές Ιανουαρίου υπήρξε κινητοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των κλαπέντων εγγράφων από το αυτοκίνητο στενού συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου. Η διάρρηξη στο ΙΧ του συνεργάτη τού υπουργού έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ώρα που ο ιδιοκτήτης του οχήματος μαζί τον κ. Φάμελλο ήταν σε κοντινό σημείο. Ανάμεσα στα κλαπέντα είναι έγγραφα άγνωστης αξίας του εν λόγω υπουργείου, καθώς και ταυτότητες και άλλα προσωπικά έγγραφα του συνεργάτη του υπουργού.
Στο κέντρο της Αθήνας λοιπόν και στα πέριξ σημειώνονται κάθε μήνα περίπου 1.500 κλοπές και διαρρήξεις. Στα Πετράλωνα σημειώνονται περίπου 165-170 κλοπές και διαρρήξεις με μηδαμινό ποσοστό εξιχνιάσεων (πολλές από αυτές σχετίζονται με κλοπές αντικειμένων στους σταθμούς του μετρό, ΗΣΑΠ κ.λπ.), στην Ακρόπολη περίπου 135 κλοπές, στο Σύνταγμα περίπου 110 κλοπές, σε Καλλιθέα και Πατήσια 100 παρόμοιες επιθέσεις, στην Ομόνοια 95, στο Παλαιό Φάληρο (όπου είχε σημειωθεί και η παροιμιώδης γκάφα με τον ασύλληπτο ακόμη «ληστή της ντουλάπας») 85 επιδρομές διαρρηκτών. Στις υπόλοιπες περιοχές, όπως ο Νέος Κόσμος, η Νέα Σμύρνη, ο Κολωνός, σημειώνονται περίπου από 60 έως 85 κλοπές και διαρρήξεις.

Βασίλης Λαμπρόπουλος
tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο