Με το σταγονόμετρο βρίσκει πλέον κάποιος διαμέρισμα για ενοίκιο ή αγορά σε πολλές περιοχές της Αθήνας

Με το σταγονόμετρο βρίσκει πλέον κάποιος διαμέρισμα για ενοίκιο ή αγορά σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κουκάκι και οι Αμπελόκηποι, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε τμήμα των βορείων προαστίων, όπως το Χαλάνδρι. Οι αυξήσεις στα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές ξεκινούν από το 15% και φτάνουν μέχρι και το 30%, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων που επισημαίνουν πως συνεχίζονται αμείωτες οι αγορές ακινήτων από ξένους.

Οι ξένοι αγοραστές, που επενδύουν με το βλέμμα στη «Χρυσή Βίζα», δηλαδή τη λήψη πενταετούς άδειας παραμονής για το σύνολο της οικογένειας του επενδυτή, επεκτείνονται πλέον και σε περιοχές εκτός του κέντρου όπως το Γαλάτσι, ενώ ολόκληρες συνοικίες του Πειραιά βρίσκονται στο στόχαστρο Σύρων, Λιβανέζων κ.ά. Οι Κινέζοι εξακολουθούν να αγοράζουν σε ολόκληρη την Αττική, ανάλογα με τα βαλάντια, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν να σαρώνουν την παραλιακή ζώνη (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη). Εταιρείες ή ιδιώτες από το Ισραήλ έχουν επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αθήνα δεν έχει μετατραπεί σε παράδεισο του real estate, καθώς αρκετοί ξένοι επενδυτές που επενδύουν στα εμπορικά ακίνητα είναι ακόμα στην αναμονή. Ούτε οι δημοτικές αρχές της πόλης πιέζονται για να εφαρμόσουν μέτρα όπως αυτά που έλαβαν στο Βανκούβερ το 2016, με την επιβολή πρόσθετου φόρου 15% σε οποιονδήποτε ξένο υπήκοο αγοράζει ακίνητο στην καναδική πόλη. Όμως σε περιοχές όπως το Κουκάκι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσεις διαμέρισμα προς αγορά ή ενοικίαση καθώς έχει καταληφθεί πλήρως από όσους επενδύουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, όπως επισημαίνουν κατασκευαστές, αρχίζουν να κινούνται και τα οικόπεδα, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. «Φέτος πραγματοποιήθηκαν αγορές οικοπέδων, στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με το 2008», τονίζει ισχυρός εργολάβος θεσσαλικής πόλης στο Euro2day.gr. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι μύθος το μεγάλο απόθεμα κατοικιών, καθώς ακόμα και πολυκατοικίες που είχαν ολοκληρωθεί προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, «είναι ήδη άνω των 10 ετών και τα περισσότερα δεν πληρούν τις απαιτήσεις θερμομόνωσης, ενεργειακής απόδοσης κ.λπ. των νέων αγοραστών». Προς το παρόν, οι νέες κατασκευές εντοπίζονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ η Αττική παραμένει στην ουρά.

Η τουριστική έκρηξη δεν ανεβάζει μόνο τις τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα, αλλά στηρίζει και την οικοδομή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο. Οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται μεγάλη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που κατά τα άλλα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2007, είναι το Νότιο Αιγαίο (αύξηση 117% με βάση την επιφάνεια) και το Ιόνιο (αύξηση 35%). Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Στερεά Ελλάδα (35,7%) και Πελοπόννησο (22,2%, πάντα με βάση την επιφάνεια). Για λόγους σύγκρισης, πάντως, το 2007 είχαν εκδοθεί νέες οικοδομικές άδειες για συνολική επιφάνεια περί τα 18 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο διάστημα Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018, οι νέες άδειες αφορούσαν την κατασκευή μόλις 2,9 εκατ. τ.μ.

Την έκρηξη των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, στην οποία συμβάλλει και η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών, επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων (το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από αγοραπωλησίες ακινήτων) έφτασαν τα 204,63 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 40,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων είχε φτάσει σε 3.154 (8.123 άδειες συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους) μέχρι τις 31 Αυγούστου, με την Κίνα να έρχεται πρώτη με συνολικά 1.521 άδειες, τη Ρωσία με 438 να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Τουρκία με 337 να κατατάσσεται τρίτη. Το 2013 είχαν χορηγηθεί μόλις 21 άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές ακινήτων. Το 2014 εκδόθηκαν 423 άδειες, 505 το 2015, 583 το 2016, και 961 το 2017.

Τα στοιχεία της RE/MAX

Η έκρηξη στις τιμές των ενοικίων αποτυπώνεται και στην τελευταία ετήσια έκθεση του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX, σύμφωνα με την οποία στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσαν ανοδική πορεία, όπως στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση 34% και 35% αντίστοιχα καθώς και στο Κολωνάκι 23%, στον Νέο Κόσμο 19% και στη Νεάπολη 20%.

Συνολικά, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ενοίκια του κέντρου της Αθήνας ήταν 20% σε σχέση με πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκαν και τα νότια προάστια κατά 4,7%, με τη μεγαλύτερη αύξηση 11,9% να καταγράφεται στην περιοχή της Γλυφάδας, ακολουθούμενη από την Καλλιθέα με 9,1%. Στις υπόλοιπες περιοχές (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη) η άνοδος ήταν περίπου 4%-5,5%.

Από την έρευνα της RE/MAX προκύπτει πως οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, της τάξης του 8,4%, ενώ στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,9%, στη Θεσσαλονίκη κατά 14,4% και στην περιφέρεια κατά 7,1% (με μεγάλες διαφορές από πόλη σε πόλη). Αύξηση τιμών κατά 15% παρατηρήθηκε στην Πάτρα και στον Βόλο, πιο πίσω βρέθηκε η Σπάρτη με αύξηση τιμών ενοικίων κατά 14%, ενώ στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση 17%.

Μικρότερη άνοδος 2%-7% σημειώθηκε σε πόλεις όπως Καβάλα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Λαμία και Κόρινθος, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι τιμές μόνο στη Λάρισα και στα Ιωάννινα σε σχέση με το 2017. Στην Αττική, πτώση παρατηρήθηκε μόνο στις περιοχές της Νέας Ερυθραίας (-9%) και στην Εκάλη (-8,5%). Στα βόρεια προάστια όμως η συνολική εικόνα ήταν θετική, με την αύξηση να αγγίζει το 6,7% και σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και η Φιλοθέη να είναι άνω του 14%.

Euro2Day

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο