Δούρου: Ερευνα για το αν οι δήμοι εφάρμοσαν το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών!

Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων μέσω κουνουπιών, η Περιφέρεια Αττικής, με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλεί να διερευνήσουν κατά πόσο οι δήμοι της Αττικής έχουν προβεί σε σχετικούς ψεκασμούς-προνυμφοκτονίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών.

Σε αυτήν την επιστολή, η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, καθιστά σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει, όπως και κάθε χρόνο, σε όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες ενέργειες για την πρόληψη και τους ψεκασμούς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για τις προνυμφοκτονίες σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας και όχι εντός αστικού ιστού, όπου «αποκλειστικά αρμόδιοι είναι οι δήμοι».

Η κ. Δούρου σημειώνει ότι έκρινε απαραίτητη αυτήν την αποσαφήνιση μετά τη «σύγχυση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ ως προς τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των εμπλεκόμενων φορέων».

Στη συνέχεια, ενημερώνει λεπτομερώς για το πρόγραμμα καταπολέμησης των προνυμφών και των κουνουπιών που εφαρμόζει από τον Απρίλιο κάθε Περιφερειακή Ενότητα στις περιοχές ευθύνης της, μέσω των συμβάσεων με τους αναδόχους, οι οποίοι αναδείχθηκαν κατόπιν διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών. Όπως τονίζει, στο αντικείμενό τους περιλαμβάνονται οι ψεκασμοί από εδάφους αλλά και από αέρος σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και περιαστικά των δήμων.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν εξασφαλίσει άδεια από το υπουργείο Υγείας για κατ’ εξαίρεση χρήση σκευασμάτων ULV. Σύμφωνα με την κ. Δούρου, η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τις προνυμφοκτονίες μόνο σε περιοχές υπερτοπικής σημασίας, (όπως ρέματα, κ.ά.) που αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των εστιών όπου πρέπει να υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα, ενώ την αρμοδιότητα και ευθύνη για την εφαρμογή προγραμμάτων προνυμφοκτονίας στις ενδοαστικές εστίες (δηλαδή εντός αστικού ιστού) ανάπτυξης-εμφάνισης των κουνουπιών την έχουν -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- οι οικείοι δήμοι (π.χ. φρεάτια, πάρκα, δημοτικοί κήποι κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο