Βαριά «καμπάνα» σε εργοδότη που απέλυσε έγκυο στον 7ο μήνα με βρισιές και προσβολές

Τσουχτερό πρόστιμο επέβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε εργοδότη που απέλυσε έγκυο η οποία βρισκόταν στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της, υποχρεώνοντάς τον παράλληλα να επαναπροσλάβει άμεσα την εργαζόμενη.

Πρόκειται για την υπόθεση της Αριστέας Μιχαλακάκου, εργαζόμενης στο τηλεφωνικό κέντρο «Vresnet» στην Καλλιθέα, η οποία, λόγω μίας επιπλοκής στην κύηση στον 7ο μήνα, αναγκάστηκε να λάβει ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, όταν επέστρεψε στην εργασία της, είδε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να της δείχνει την πόρτα της εξόδου, εν μέσω ύβρεων και προσβολών για την ίδια και τον σύντροφό της.

Η υπόθεση γρήγορα έλαβε έκταση και έγινε ευρέως γνωστή όταν η Αριστέα απευθύνθηκε στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, από όπου και ήρθε σε επαφή με το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, και το αγωνιστικό σχήμα Radical IT. Πέραν των νομικών κινήσεων, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης ενώ δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης εκδόθηκαν από σωματεία και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα – με την εργοδοσία να απαντά μηνύοντας τόσο την ίδια την απολυμένη όσο και αλληλέγγυους, και την αστυνομία να συλλαμβάνει μέλη της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης!

Στις 23 Μαρτίου στον Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάστηκε το εργατικό σκέλος της υπόθεσης, ερήμην της πλευράς της εργοδοσίας καθώς δεν έγινε δεκτή η αίτηση αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης. Με βάση την απόφαση, που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, επιδικάζεται αποζημίωση 27.279,35 ευρώ στην απολυμένη, με το ποσό των 15.000 ευρώ να κρίνεται άμεσα καταβλητέο. Για το ύψος της αποζημίωσης το δικαστήριο συνυπολόγισε τόσο την απόλυση της εγκύου καθαυτήν, όσο και τη ηθική βλάβη από τις προσβολές από την πλευρά του εργοδότη αλλά και τις υπερωρίες τις οποίες εργαζόταν η Αριστέα χωρίς να πληρώνεται όπως και τις νόμιμες προσαυξήσεις που ουδέποτε έλαβε. Παράλληλα η εργοδοσία καλείται να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη.

Μιλώντας στο www.topontiki.gr η Αριστέα Μιχαλακάκου, αφού ευχαρίστησε τη δικηγόρο της Ευμορφία Ρήγα και τα σωματεία που τη στήριξαν, ανέφερε ότι η μητρότητα είναι «το πιο ιερό πράγμα στον κόσμο». «Σε καμία γυναίκα δεν αξίζει να βιώσει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έζησα εγώ. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε και να μιλάμε δημόσια. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά!», πρόσθεσε. «Ελπίζω ο αγώνας μου, η συλλογικότητα και η απόφαση δικαίωσής μου να γίνει η αφετηρία μιας νέας αγωνιστικής δράσης, να δώσει μια πινελιά αισιοδοξίας στην κατάθλιψη και την ηττοπάθεια που βιώνει η νεολαία μας και ένα μάθημα ότι τελικά όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», σημείωσε ακόμη.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «μια τεράστια νίκη του κινήματος αλληλεγγύης». «Η συμπαράσταση χιλιάδων εργαζόμενων, τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από δεκάδες σωματεία και συλλογικότητες του κινήματος, η γενική κατακραυγή που προκάλεσε η συμπεριφορά του εργοδότη της VresNet, διαμόρφωσαν το κοινωνικό κλίμα που καθόρισε την απόφαση του δικαστηρίου», αναφέρει η συλλογικότητα.

Το Radical IT από την πλευρά του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θέλουμε η δικαίωση της Αριστέας να δώσει το κουράγιο και σε άλλους εργαζόμενους που υφίστανται την ίδια καταπίεση, να πράξουν κι αυτοί το ίδιο: να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στο κοντινότερο σωματείο, στην κοντινότερη εργατική συλλογικότητα! Δεν έχει έρθει ακόμα η μέρα που θα υποχωρήσουμε. Αντιθέτως, είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις όπου το εργατικό κίνημα και οι κινητοποιήσεις των αλληλέγγυων συναδέλφων έχουν ανακόψει την επίθεση της εργοδοσίας, έχουν κερδίσει προς όφελος της εργασίας. Σήμερα προσθέσαμε ακόμα μία.»

topontiki.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο