Ο Σκουρλέτης λέει με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 την ίδια ώρα που ο Μητσοτάκης λέει χωρίς απλή αναλογική!!

Oι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ANT1, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν και οι βουλευτικές με απλή αναλογική, απάντησε πως «μακάρι να μπορούσε να επιτευχθεί», όμως, «αυτό που θα φέρουμε προς ψήφιση είναι η απλά αναλογική στις δημοτικές εκλογές».

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρθηκε και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, για το όνομα της ονομασίας. «Κάθε πλευρά βάζει το σύνολο των απαιτήσεών της, επειδή είμαστε στην κορύφωση των συζητήσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τις δηλώσεις που έγιναν από πλευρά της πΓΔΜ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ επανέλαβε ότι, θεωρεί «αναγκαίο να λέμε ότι έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία».

Αναφερόμενος στην ευκαιρία αυτήν, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «αναβάθμιση της Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «χρειάζεται η μάξιμουμ συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» και εξέφρασε τη λύπη του που «φωνές σαν του Άδωνη γυρίζουν πίσω τη ΝΔ, που εδώ και δέκα χρόνια είχε την ίδια πολιτική».

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επί του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, είπε πως «όλους τους έχουμε ακούσει κι εγώ τους έχω σχολιάσει», όμως τόνισε, «να αναγνωρίσουμε στους ΑΝΕΛ ότι έχουν μία συνέπεια, ενώ στη ΝΔ δεν έχουν συνέπεια».

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως ακριβώς επειδή πρόκειται για εθνικό ζήτημα, «πρέπει να επιδιώκουμε αυξημένη πλειοψηφία, πρέπει να αποτυπωθεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση» και ερωτηθείς για το αν θα είναι Υπουργός Άμυνας ο Πάνος Καμμένος αν καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, απάντησε πως «το τι θα κάνει ο Π.Καμμένος την ώρα της ψηφοφορίας, θα το απαντήσει ο ίδιος».

Σχετικά με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την 4η αξιολόγηση και τα όσα ακούγονται για επιπλέον μέτρα, είπε πως καλό θα είναι «να είμαστε προσεκτικοί, γιατί είμαστε στο τέλος του προγράμματος, το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, γιατί θα οριστούν οι όροι εξόδου» και επιβεβαίωσε πως «τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από τη β’ αξιολόγηση», διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχει τεθεί θέμα επίσπευσης του αφορολόγητου».

Την θέση που είχε εκφράσει στην δήλωσή του στην aftodioikisi.gr την περασμένη Δευτέρα, ότι, δηλαδή, «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική», επανέλαβε από το βήμα του κοινού συνεδρίου των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει «παιχνίδια με τους θεσμούς….Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία….Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο

Παράλληλα προέβλεψε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο» και η ΝΔ ως κυβέρνηση «θα επαναφέρει το σημερινό εκλογικό νόμο και μέσα από διάλογο θα συναποφασίσει με τους αιρετούς το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ωστόσο, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κάνει τις αυτοδιοικητικές μαζί με τις εθνικές εκλογές: «Δεν μπορούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές, καθώς, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, μεταθέτει τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να μην γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και αλλοιωθεί το νόημα της ψήφου για τους δήμους και τις περιφέρειες. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν διεξαχθεί πολύ νωρίτερα».

Ο Τσίπρας φοβάται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό για μικροκομματικά παιχνίδια με την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση αλλά και την ημερομηνία των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας ότι «με τις κάλπες παίζει όποιος φοβάται την ετυμηγορία το ελληνικού λαού. Ούτε εγώ ούτε οι πολλοί καλοί αυτοδιοικητικοί που βρίσκονται εδώ φοβούνται. Μόνο ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη μη παρουσία του πρωθυπουργού στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ: «Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην είναι εδώ. Προφανώς δεν έχει κάτι σημαντικό να πει για την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο