Οι κατασχέσεις και οι ρυθμίσεις στηρίζουν τον Προϋπολογισμό!

Περί τα 170 εκ. ευρώ είναι το όφελος για τα κρατικά ταμεία από τους Άμεσους και Έμμεσους Φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών ήτοι από ρυθμίσεις και κατασχέσεις, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι καλύπτουν πάνω το 70% της υπεραπόδοσης των 235 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου.
Από την άλλη πλευρά, αναμφίβολα προβληματίζει η κακή εικόνα από τις εισπράξεις των φόρων στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΦΠΑ υστερούν 6 εκατ. ευρώ από το στόχο, ενώ 30 εκατ. ευρώ είναι η «τρύπα» από τους Ειδικούς Φόρους Καυσίμων κι αυτά παρά το ότι έχουν αυξηθεί οι λιανικές τιμές στη βενζίνη και στο πετρέλαιο.

Μικροαποκλίσεις εμφανίζουν οι υπόλοιποι έμμεσοι φόροι, ενώ 24 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο είναι οι εισπράξεις από φόρους εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.

Τονωτική ήταν η ένεση στα κρατικά έσοδα του Ιανουαρίου από το ΠΔΕ, καθώς οι ετεροχρονισμένες εισροές από τα κοινοτικά κονδύλια (+ 498 εκατ. ευρώ) «έσπρωξαν» το σύνολο των εσόδων 860 εκατ. ευρώ πάνω από το μηνιαίο στόχο.

Στον αντίποδα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου ανήλθαν στα 3,176 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 215 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,391 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες συγκρατήθηκαν 179 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο κι αυτό δείχνει ότι η τακτική της υποεκτέλεσης του Προϋπολογισμού παρατείνεται.

Συνολικά, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,852 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 722 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,019 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.


Γιώργος Παππούς 
iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο