ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Ως σημαντική στιγμή για την Καλλιθέα περιέγραψε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Καλλιθέα Μπροστά» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος την ομόφωνη έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Καλλιθέας για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Μάχης επί της οδού Μπιζανίου 5, κατά τη χθεσινή (17/1/2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Θ. Ψαλιδόπουλος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση του έργου, με το οποίο διασώζεται η ιστορική μνήμη της συμβολής του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού. Εξήρε επίσης το ρόλο των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, υπογραμμίζοντας τη μακρόχρονη ενασχόληση, όπως και την αφοσίωσή τους στην έγκυρη ολοκλήρωση των μελετών.
Ο επικεφαλής της παράταξης χαρακτήρισε, εξάλλου, ως «ανάξια λόγου» την καταψήφιση της Προγραμματικής Σύμβασης από τη «Χρυσή Αυγή», όπως και το «παραλήρημα» του κ. Θάνου Τζήμερου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (11/1/2018). Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να επιβλεφθεί με επιμέλεια το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου.
Ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εκ νέου αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλλιθέας και των αντιστασιακών οργανώσεων για την ανάδειξη αυτού του χώρου ιστορικής μνήμης στη σύγχρονη κοινωνική ζωή και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Αφού υπενθύμισε ότι περί το έτος 1980, όταν το δημοκρατικό κίνημα αγωνιζόταν για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο της οδού Μπιζανίου είχε γίνει στόχος βανδαλισμού από νεοφασιστικές ομάδες, αντίστοιχες της σημερινής «Χρυσής Αυγής», τόνισε πως ο χώρος πρέπει να καταστεί πόλος αντιφασιστικής ενότητας στη σύγχρονη εποχή. Ο Θ. Ψαλιδόπουλος πρότεινε, επίσης, το κτίσμα της οδού Μπιζανίου 5 να γίνει η έδρα του Παραρτήματος Καλλιθέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ).
Αναφερόμενος, τέλος, στο Τυπογραφείο του ΕΑΜ, επί της οδού Σκρα 31, ο Θ. Ψαλιδόπουλος πρότεινε την αναθεώρηση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την ένταξη της αποκατάστασης του χώρου στο νομικό καθεστώς των χώρων ιστορικής μνήμης, τονίζοντας ότι αυτή θα επιτρέψει τη νομική αντιμετώπιση της αδυναμίας να δημιουργηθεί μουσείο, όπως συνέβη και στην περίπτωση της κατοικίας της οδού Μπιζανίου 5.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο