Header AD

Η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την καταγγελία εγκλωβισμού παιδιών στο ασανσέρ

Δείτε την απάντηση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Δεν το χωράει ο νους τα όσα πέρασαν 38 παιδιά  από την παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το βράδυ της Κυριακής (28.01.2018), καθώς πήγαιναν για να εμφανιστούν στην παράσταση Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι που ανεβάζει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!

Τα 38 παιδιά πήραν το ασανσέρ… για να φτάσουν στην αίθουσα, ωστόσο… τελικά δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Και αυτό γιατί έμειναν 1:30 ώρα εγκλωβισμένα σε ασανσέρ και σύμφωνα με καταγγελία γονιού κανείς δεν ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική. Μάλιστα, ο ίδιος σε post του στο Facebook ανέφερε ότι «κάποια παιδιά λιποθύμησαν και δεν είχαν καλέσει προληπτικά ούτε ασθενοφόρο».


Η απάντηση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Ωστόσο, η διευθύντρια επικοινωνίας του «Σταύρος Νιάρχος» δίνει μία λίγο διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη.  Η κ. Έλλη Γαρδίκη μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ένα παιδί μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο. Αμέσως ειδοποιήθηκαν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που έχουν πάντα εκεί. Υπήρξε όντως εγκλωβισμός για τον οποίο ενημερώθηκε αμέσως η υπηρεσία συντήρησης. Η καθυστέρηση μιας ώρας οφείλεται σε λόγους ασφαλείας ενώ επιπλέον λόγω φόρτου το ασανσέρ κατέβαινε σιγά – σιγά για να σταθεροποιηθεί στον όροφο».

Το Κέντρο Πολιτισμού εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό ξεκαθαρίζοντας ότι έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, ενώ θα επανεξετάσει και όλες τις διαδικασίες χρήσης του ανελκυστήρα από το προσωπικό του κτιρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «Σταύρος Νιάρχος»

Σχετικά με την βλάβη που σημειώθηκε στον ανελκυστήρα στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) χθες Κυριακή 28/02/18, και τον εγκλωβισμό τον επιβαινόντων σε αυτό, μελών της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και ενηλίκων, θα θέλαμε καταρχήν να διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, και να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, από τα παιδιά και του γονείς τους.

Σχετικά με τη διαδικασία απεγκλωβισμού θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

–   Η κίνηση του ανελκυστήρα διακόπηκε αυτομάτως για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

–   Η εταιρεία συντήρησης ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που καταγράφηκε η κλήση για τον εγκλωβισμό και μετέβη αμέσως στο σημείο, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρεία του ανελκυστήρα.

–   Οι ενέργειες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας συντήρησης ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το πρωτόκολλο απεγκλωβισμού.

–   Είναι προφανές ότι στον ανελκυστήρα δεν υπήρξε σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο σταθμός πρώτος βοηθειών του ΚΠΙΣΝ, και δύο νοσηλεύτριες προσέτρεξαν στο σημείο.

–   Η διαδικασία απεγκλωβισμού κράτησε 60 λεπτά περίπου και πραγματοποιήθηκε από την συντηρήτρια εταιρεία.

–   Σύμφωνα με την έκθεση της κατασκευάστριας εταιρείας, η διάρκεια του απεγκλωβισμού οφείλεται στην απόσταση που είχε να διανύσει ο ανελκυστήρας μέχρι τον όροφο διαφυγής αλλά και στην ταχύτηταμετακίνησης του ανελκυστήρα η οποία ήταν πολύ χαμηλή λόγω του βάρους του θαλάμου που ήταν πλήρης, αφού επέβαιναν σε αυτό τα 38 μέλη της Παιδικής Χορωδίας και 8 ενήλικες.

–   Σε συνέχεια ενός πρώτου τεχνικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, το αρχικό συμπέρασμα είναι πως ο εγκλωβισμός προήλθε από αστοχία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κλειδαριάς της εξωτερικής θύρας του 2ου ορόφου, εξαιτίας χτυπήματος που δέχθηκε.

–   Ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας είχε συντηρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία μόλις μία ώρα πριν το συμβάν, ενώ φυσικά είναι πιστοποιημένος για μεταφορά τόσο ατόμων όσο και φορτίων.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, ενώ θα επανεξετάσουμε και όλες τις διαδικασίες χρήσης του ανελκυστήρα από το προσωπικό του κτιρίου.

Η ανακοίνωση της «Λυρικής Σκηνής»

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) για το περιστατικό. Η Λυρική Σκηνή ενημερώνει ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, περίπου στις 20:30, 38 μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ μαζί με τη διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά μέλη της χορωδίας της ΕΛΣ, εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣ, ο απεγκλωβισμός επετεύχθη μετά από περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους.

«Σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των κτηριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για τη διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της.

Οι καταγγελίες που άναψαν «φωτιές»

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο Τάσος Κώνστας, γονιός ενός από τα παιδιά που έμειναν κλεισμένα στο ασανσέρ, το δράμα για τα 38 παιδάκια άρχισε στις 20:15! Από εκείνη την ώρα και μέχρι στις 21:45 τουλάχιστον έμειναν κλεισμένα στο ασανσέρ. Και δεν είναι πως έχασαν την παράστασή τους. Είναι πως, σύμφωνα με την καταγγελία, οι υπεύθυνοι του Σταύρος Νιάρχος έδειξαν ανίκανοι να διαχειριστούν το περιστατικό!

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κος Κώνστας, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 21:10 από τους γονείς! «Κάποια παιδιά λιποθύμησαν και δεν είχαν καλέσει προληπτικά ούτε ασθενοφόρο» λέει ο αγανακτισμένος γονιός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά είναι σοκαρισμένα και τρία από αυτά μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο!
Η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την καταγγελία εγκλωβισμού παιδιών στο ασανσέρ Η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την καταγγελία εγκλωβισμού παιδιών στο ασανσέρ Reviewed by athinapoli on 30.1.18 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια