Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο βασικές αλλαγές -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Την Tετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, αναμένεται να εκδοθεί και να σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει εντός του πρώτο δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

Το επίδομα θα είναι φέτος «ψαλιδισμένο» κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των δικαιούχων θα μείνει μεν ίδιος, όπως επίσης ίδια παραμένουν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο, τα ποσά και τα λίτρα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό θα διαφοροποιηθούν ανά ζώνη.

Με τη μείωση κατά 50% του ποσού που θα χορηγείται σε κάθε δικαιούχο, το συνολικό ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 για τη χορήγηση του επιδόματος της περιόδου από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι 55 εκατ. ευρώ, ακριβώς το μισό απ’ αυτό το οποίο χορηγήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ).

Ο δύο βασικές αλλαγές:

1. Το επίδομα από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί περίπου στα 12,5 λεπτά το λίτρο. Έτσι δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα το λάβουν το 2018 μειωμένο.

2. Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης και με δεδομένο ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη οι προθεσμίες θα μεταφερθούν.
Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί Φεβρουάριο για όσους υποβάλουν την αίτηση, για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει, εντός του Ιανουαρίου. Άλλη μια πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη.

Περιθώρια για αύξηση σε ορισμένες περιοχές

Πάντως λόγω του δημοσιονομικού περιθωρίου που υπάρχει από τον προϋπολογισμό κρίθηκε ότι υπάρχει βάση να γίνει διαπραγμάτευση ώστε να μη μειωθεί το επίδομα για τις βόρειες και ορεινές περιοχές, όπου ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο. Το αίτημα είναι να εξαιρεθούν από την περικοπή η ζώνη Α, όπου ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Έβρου, Ιωαννίνων, Δράμας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλωρίνης και η ζώνη Β όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Αν δεν επιτευχθεί η εξαίρεση για το σύνολο των περιοχών θα γίνει μια επιλογή για τις ορεινές που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη από το επίδομα θέρμανσης.

Η εξαίρεση θα έχει ως αποτέλεσμα το κονδύλι αν αυξηθεί στα 55-60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το γεγονός ότι μια τέτοια τροποποίηση είναι δημοσιονομικό μέτρο θα πρέπει να πάρει την έγκριση και των θεσμών. Αυτός είναι κι ο λόγος που έχει καθυστερήσει η εγκύκλιος για να νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και άρα και της ενεργοποίησης της σχετικής εφαρμογής για τους δικαιούχους, η οποία το 2016 είχε ανοίξει σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

— Για τους άγαμους το εισοδηματικό όριο έχει τεθεί στις 12.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας.

— Για τους έγγαμους διαμορφώθηκε στις 20.000 ευρώ με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

— Για έγγαμους με ένα τέκνο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.

— Για τις μονογονεϊκές οικογένειες διαμορφώθηκε στις 22.000 ευρώ.

— Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο