Αναγγελία καθυστέρησης στο Ελληνικό και persona non grata η Κονιόρδου για τους αρχαιολόγους

Σε κλοιό αρχαιολόγων που διαφωνούν με την επένδυση στο Ελληνικό θα βρεθούν σήμερα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Συμβούλιο δύο κρίσιμων μελετών για το μέλλον της επένδυσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε παννατική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

Οι μελέτες που θα τεθούν «προς έγκριση ή μη» στο Συμβούλιο αφορούν: το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Λίγα 24ωρα από την παρέμβασή του, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς, κατά της υπουργού Πολιτισμού («κάποιος να τη σταματήσει» και «persona non grata) με αφορμή τις απομακρύνσεις των μελών του ΔΣ του ΤΑΠ – μια ανακοίνωση που δίχασε τα μέλη του Συλλόγου και πυροδότησε υποψίες «ότι ο ΣΕΑ ενέδωσε σε πολιτικά παιχνίδια», το επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού, ξαναχτύπησε. Αυτήν τη φορά επιχειρεί να περάσει «γραμμή» στην κυβέρνηση την οποία καλεί να επανεξετάσει συνολικά την επένδυση «στην κατεύθυνση του δημόσιου Μητροπολιτικού πάρκου που θα συνδέει το πολιτιστικό και το φυσικό περιβάλλον». Παράλληλα ασκεί πίεση στα μέλη του που είναι και μέλη του ΚΑΣ, «να υπερασπιστούν τις συλλογικές απόψεις του ΣΕΑ μέσα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

«Πραξικοπηματική υπογραφή»
Η υπουργός Πολιτισμού βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των αρχαιολόγων. Την κατηγορούν ότι «υπέγραψε πραξικοπηματικά, χωρίς σχετική διάταξη νόμου, αναρμοδίως και παρακάμπτοντας κάθε αρμόδια υπηρεσία, το «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.».

Το μνημόνιο, υπογραμμίζει ο ΣΕΑ, «είναι ένα κείμενο χωρίς νομική υπόσταση το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί η έκδοσή του δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου». Υποστηρίζει , μάλιστα, πως «το κείμενο αυτό δεν δεσμεύει κανέναν δημόσιο λειτουργό, κανέναν υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για την εκτέλεση των καθηκόντων του» και προαναγγέλλει μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο έργο!

«Το μόνο που θα καταφέρουν όποιοι επιμείνουν σε τέτοιες ρυθμίσεις είναι να επιφέρουν πολύ χειρότερες καθυστερήσεις στο έργο που υποτίθεται ότι θέλουν να προχωρήσουν γιατί -ευτυχώς- ακόμη το δημόσιο συμφέρον, οι νόμοι και η προστασία των αρχαιοτήτων είναι παραπάνω από το ιδιωτικό συμφέρον της όποιας Α.Ε.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης ο Σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε παννατική στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο, στην οδό Μπουμπουλίνας. Ο ΣΕΑ ζητάει να αποσυρθεί η συζήτηση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ και στη θέση του να εισαχθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που εκκρεμεί από το 2012… Ζητάει, επίσης, να αποσύρει η υπουργός την υπογραφή της από το Μνημόνιο Συναντίληψης.

Aντώνης Καρατζαφέρης
akaratzaferis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο