Το ήξερες ότι ο ελληνικός καφές αγαπάει την καρδιά σου;

O καφές αποτελεί αγαπημένη συνήθεια και όχι μόνο! Για εκατομμύρια ανθρώπους, πέρα από απόλαυση αποτελεί και μία καθημερινή ανάγκη… Πόσοι από εσάς δεν μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί εάν δεν πιείτε έστω μία γουλιά καφέ; Πόσοι κάνετε ανατροφοδότηση σε καφέ μετά το μεσημέρι, για να σας δώσει ώθηση ενέργειας στη δουλειά; Αυτές οι δύο χρονικές στιγμές είναι κομβικές για την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Πέρα από την ενέργεια που δίνει ο καφές, έρευνες έχουν δείξει ότι είναι ευεργετικός για την υγεία σας σε πολλαπλά επίπεδα, όπως στην πνευματική και σωματική διέγερση, την πρόληψη εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, καθώς και προστατευτική δράση ενάντια σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά! Μάλιστα, ο ελληνικός καφές που τόσο πολύ αγαπούν όλες οι γενιές έχει φανεί ότι μπορεί να δράσει προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα!

Πώς ο ελληνικός καφές προστατεύει την καρδιά;Οι έρευνες επικεντρώνονται στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές, τις πολυφαινόλες
. Μάλιστα, ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ περιέχει περίπου 223mg αντιοξειδωτικών, περισσότερα από ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι! Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το σώμα ως παράγωγα του μεταβολισμού ή όταν αυτό εκτίθεται σε επιβαρυμένο περιβάλλον (τσιγάρο, ρύποι, τοξικές ουσίες κ.ά.) ή ακόμα και λόγω στρες, προασπίζοντας την καλή λειτουργία της καρδιάς, την άμυνα του οργανισμού και γενικότερα την υγεία σας.

Η μελέτη της ΙκαρίαςΕίναι πλέον παγκοσμίως γνωστή η μελέτη της Ικαρίας, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανέμορφο αυτό νησί, με στόχο να μελετήσει τα στοιχεία που συντελούν στη μακροβιότητα των κατοίκων της. Η μελέτη λοιπόν έδειξε ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ (κυρίως ελληνικού και λιγότερο άλλων τύπων καφέ) σχετίζεται με την καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, ακόμα και σε άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το ενδοθήλιο βρίσκεται εσωτερικά των αγγείων και τα κύτταρά του βοηθούν τις αρτηρίες να είναι υγιείς και να ρέει ομαλά το αίμα από την καρδιά στους ιστούς, με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης! Βέβαια, έχει σημασία και σε ποια ποσότητα κατανάλωσης αναφερόμαστε. Η μελέτη έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση καφέ – ακόμα και πάνω από 450ml/ ημέρα, δηλαδή πάνω από 5 ελληνικούς – τόσο καλύτερη ήταν και η ενδοθηλιακή λειτουργία!

Άλλες μελέτεςΜετά-ανάλυση 36 ερευνών με σύνολο 1.279.804 συμμετεχόντων έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ της τάξης των 3-5 φλιτζανιών καθημερινά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επιπλέον, μία ακόμη μετά-ανάλυση 21 ερευνών έδειξε χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών την ημέρα, τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες, σε σχέση με κατανάλωση ίση ή μικρότερη των 2 φλιτζανιών καφέ/ ημέρα.

Πόσο ελληνικό καφέ μπορείτε να πίνετε;Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), οι ενήλικες μπορούν να προσλαμβάνουν καθημερινά με ασφάλεια μέχρι 400mg καφεΐνης. Ένας μονός ελληνικός των 85ml περίπου, περιέχει 70mg καφεΐνης. Επομένως, μπορείτε καθημερινά να καταναλώνετε 5-6 ελληνικούς, αν δεν έχετε καταναλώσει κάποια άλλη πηγή καφεΐνης! Αυτή η σύσταση συνάδει και με τα όρια κατανάλωσης που έχει φανεί ερευνητικά ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Απολαύστε λοιπόν έναν ελληνικό καφέ προς όφελος της καρδιάς σας!

mednutrition.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο