Το Μπλόκο της Καλλιθέας

Έχαναν τον πόλεμο και είχαν βγάλει όλη την εκδικητική τους μανία με μπλόκα και εκτελέσεις, η Καλλιθέα και τα Παλαιά Σφαγεία πλήρωσαν με αίμα τη συμμετοχή τους στον αγώνα για την αποτίναξη του ζυγού των ναζί κατακτητών. Ήταν Δευτέρα 28 Αυγούστου του 1944.
Στην Καλλιθέα είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων με δυνάμεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ, στις 23 Αυγούστου, όπου οι κατακτητές υπέστησαν αρκετές απώλειες.
Ακολούθως την επόμενη ημέρα επανήλθαν ενισχυμένοι και περικύκλωσαν την Καλλιθέα, όπου έγιναν μάχες, αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις, αφού έκλεισαν τα μαγαζιά και οι τροχιοδρομικοί ξεκίνησαν απεργία. Αυτό κόντεψαν να το πληρώσουν με 450 εκτελέσεις, που την τελευταία στιγή δεν πραγματοποιήθηκαν, μετά από παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού.
Στην περιοχή του Χαροκόπου έμεινε στην ιστορία η ηρωική αντίσταση 10 ΕΠΟΝιτών όπου κράτησαν γύρω από το σπίτι της οδού Μπιζανίου στο οποίο ήταν περικυκλωμένοι, υπέρτερες δυνάμεις για πέντε ώρες και έδωσαν τέλος στη ζωή τους, ο καθένας με την τελευταία του σφαίρα.
Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 1944 οι χιτλερικοί έκαναν το μεγάλο μπλόκο της Καλλιθέας.
Οι κατακτητές ζήτησαν να συγκεντρωθεί ο ανδρικός πληθυσμός από 14 έως 65 ετών στο γήπεδο της Καλλιθέας, λέγοντας ότι όποιος δεν πάει θα τον εκτελούσαν. Πράγματι όποιον έβρισκαν να κρύβεται τον εκτελούσαν επί τόπου. Συνολικά εκτέλεσαν 30 ανθρώπους, 22 στο γήπεδο και οκτώ στους δρόμους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο