ΚΕΔΕ: Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2019 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 εξασφαλίζεται η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με το άρθρο 153 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών ν. 4483/2017. Αυτό σημειώνει με ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ και υπογραμμίζει:

“Στο συγκεκριμένο άρθρο εκτός από την παράταση μέχρι το 2019, προβλέπεται η οικονομική βιωσιμότητα του Προγράμματος μέσω συγκεκριμένων κωδικών.
Για το προσωπικό επισημαίνεται ότι «οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι τις 31.12.2019».

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους καθώς διεκδικούν την μόνιμη και σταθερή εργασία. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα συναρμόδια υπουργεία προειδοποιούν με κινητοποιήσεις”.

Μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι ανέρχονται περίπου στις 80.000. Οι δομές που λειτουργούν είναι 979 και οι εργαζόμενοι σε αυτές ανέρχεται περίπου στις 3.500.

Με αφορμή την σχετική εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εκφράζει την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους επισημαίνοντας ότι «είναι μεν θετική εξέλιξη η παράταση του προγράμματος μέχρι το 2019, αλλά είναι αναγκαία η εξασφάλιση της οριστικής βιωσιμότητας του και η μόνιμη τακτοποίηση του υφιστάμενου εξειδικευμένου προσωπικού μέσα από κοινά συμφωνημένο θεσμικό πλαίσιο» και προσθέτει:

«Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν αποκτήσει μια σημαντική κατάρτιση και εξειδίκευση στο αντικείμενό τους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ομηρία τους με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ώρα που απασχολούνται στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι πάνω από 15ετία. Θα συνεργαστούμε με τους εργαζόμενους του Προγράμματος με στόχο μια κοινά αποδεκτή μόνιμη λύση στο εργασιακό τους καθεστώς. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει και συνάντηση με το αρμόδιο συντονιστικό τους όργανο. Η ΚΕΔΕ εμμένει στην σταθερή θέση της για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος αλλά και τη  διασφάλιση των σταθερών θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων».

Τι προβλέπεται για την παράταση του Προγράμματος στο ν.4483

Στο επίμαχο άρθρο 153 του ν.4483/17 προβλέπεται ότι  «η διάρκεια του Προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, που παρατάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 69 του ν. 4430/ 2016 (Α΄ 205) μέχρι τις 31.12.2017, καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, που παρατάθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι τις 31.12.2019».
Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι οι συμβάσεις των απασχολούμενων του Προγράμματος «σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου».

Για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» απαιτείται το ποσό των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ για κάθε πλήρες έτος της παράτασης, το οποίο προέρχεται από  το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων, μέχρι του ύψους των σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ, από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι του ύψους των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, από την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν. 4052/2012 για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» μέχρι του ύψους των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων (14.000.000) ευρώ και τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι του ύψους του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.
Η μεταφορά των πόρων αποφασίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών.

Η διαχείριση των πόρων και οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση, που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.).

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο