«Ρετρομανία» από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ένα νέο φεστιβάλ εγκαινιάζει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφιερωμένο στο ρετρό, την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Καμία εκδοχή του ρετρό δεν είναι ξένη στη Ρετρομανία, η οποία θα κατακλύσει το σύνολο των χώρων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γεμίζοντας με νοσταλγία, αλλά και χιούμορ, κάθε γωνιά του.

Η νοσταλγική επιστροφή σε μια χρονική περίοδο που γνωρίζουμε με τη διαμεσολάβηση αφηγήσεων, ήχων, εικόνων και αισθήσεων, μέσα από έργα τέχνης και πολιτισμού που έρχονται από ένα ιδεατό παρελθόν, είναι η κύρια δύναμη του ρετρό, που επιστρέφει δυναμικά στην εποχή μας και επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με όλα αυτά που μάθαμε να θεωρούμε παρωχημένα.

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την επιτυχία, αλλά και τη δημιουργική ουσία του ρετρό, καθιερώνει ένα ετήσιο καταιγιστικό φεστιβάλ ρετρό, τη Ρετρομανία.

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017, πάνω από 10 διαφορετικές εκδηλώσεις αφιερώνονται σε κάθε δυνατή εκδοχή του ρετρό: από τη συναυλία της Big Band του Στρατού, το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, από τη Γιοβάννα και τη Στέλλα Γκρέκα, έως το γκαλά οπερέτας, τον Άγγελο Παπαδημητρίου, τον Αργύρη Μπακιρτζή, τον Γιώργο Ψυχογιό, την ομάδα Ραφή κά.

Από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Εναλλακτική Σκηνή, αλλά και χώροι παρασκηνίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παραδίδονται στη μαγεία του ρετρό, με στόχο να φέρουν στη μνήμη μας όλα εκείνα που νοσταλγούμε, ακόμα και αν δεν τα έχουμε ζήσει.

Αναλυτικό πρόγραμμα Ρετρομανίας, την Κυριακή 16 Ιουλίου:

11.00 – Εναλλακτική Σκηνή

Μουσικές Συντεταγμένες

Το εργαστήρι μουσικής και αφήγησης της ΕΛΣ για ενήλικες άνω των 65 ετών, παρουσιάζει μια συναυλία με έντονη συναισθηματική φόρτιση και ρετρό ιστορίες. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, τα ελαφρά τραγούδια, τους στίχους της οπερέτας, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου από τους όμορους Δήμους του ΚΠΙΣΝ (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο) γίνονται πρωταγωνιστές της δικής τους παράστασης, καθώς οι αναμνήσεις τους «ανεβαίνουν στη σκηνή». Συντονισμός: Ομάδα Αστάρτη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στο Φουαγέ της ΕΛΣ, μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

12:00 – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Συναυλία της Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών

Μια συναυλία με τζαζ και λάτιν μουσική, αλλά και διασκευές ελληνικών κομματιών, από μια εξαιρετική big band. Μια πραγματικά σπουδαία μπάντα παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ένα πρόγραμμα ρετρό, αλλά με σημερινή ματιά, δυναμικό, όσο και νοσταλγικό.
Διεύθυνση μπάντας: Μιχαήλ Χασούρης

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στο Φουαγέ της ΕΛΣ, δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης.

13:00 – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Από το 1959 έως το 1997 το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους κορυφαίους θεσμούς της ελαφράς μουσικής, καθώς από αυτό πέρασαν σπουδαίοι συνθέτες και ερμηνευτές, ενώ μέσω αυτού αναδείχθηκαν διαχρονικά τραγούδια. Στα πρότυπα του ιταλικού φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, ανέδειξε σημαντικά, αλλά και λιγότερο σπουδαία τραγούδια, πέρασε μεγάλες δόξες, αλλά και περιόδους παρακμής, όμως σε κάθε περίπτωση παραμένει στην πρόσφατη ιστορία μας ως μια γιορτή του τραγουδιού με όλα τα θετικά, αλλά και τις παθογένειες της ελληνικής μουσικής. Από τον Άλκη Στέα και τη ρετρό προτροπή του «Ευτυχείτε!» έως σήμερα έχουν περάσει χρόνια λήθης. Η Ρετρομανία θυμάται τα τραγούδια που έλαμψαν στα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ και τα παρουσιάζει με την εξαιρετική Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Πυλαρινός. Ερμηνεύουν οι Βάσια Ζαχαροπούλου και Χρήστος Κεχρής.

Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ

14.00 – Εναλλακτική Σκηνή

Μια φωνή την έχουμε

Καραόκε ρετρομανίας συνοδεία του πιανίστα Φρίξου Μόρτζου

Μια σχεδόν «παράνομη» οικογενειακή ή στο πλαίσιο στενού φιλικού κύκλου συνήθεια, το διαχρονικό καραόκε, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή, με τον εξαιρετικό πιανίστα Φρίξο Μόρτζο να αφήνει στην άκρη το σοβαρό ρεπερτόριο και να μας παρακινεί να βγάλουμε στην επιφάνεια τον διψασμένο για δόξα εαυτό μας. Η Ρετρομανία σας προκαλεί να ερμηνεύσετε στην Εναλλακτική Σκηνή τα πιο αγαπημένα σας ρετρό τραγούδια χωρίς ενοχές και χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στο Φουαγέ της ΕΛΣ, μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

17.00 – Εναλλακτική Σκηνή

Τραγούδια για τις κυρίες του παλιού καιρού

Συναυλία με την Μπέττυ Χαρλαύτη / Ενορχήστρωση: Γιάννης Μπελώνης

Η Μπέττυ Χαρλαύτη μας μεταφέρει στα αθηναϊκά σαλόνια των περασμένων δεκαετιών, όπου οι κυρίες του παλιού καιρού ζούσαν τα δράματα εσωτερικού χώρου με αξιοπρέπεια και ελαφρά τραγούδια των Σουγιούλ, Σακελλαρίδη, Αττίκ, Γιαννίδη, Ριτσιάρδη, Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Ρουμπάνη. Μια συναυλία με γεύση βερμούτ και δάκρυα στα μάτια για τις αναμνήσεις που χάθηκαν μαζί με τα καλοκαίρια στη Ραφήνα.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στο Φουαγέ της ΕΛΣ, μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

18:00 – Εναλλακτική Σκηνή

Η Στέλλα Γκρέκα θυμάται

Μια συζήτηση επί σκηνής της θρυλικής τραγουδίστριας με τον Σιδερή Πρίντεζη και το κοινό.

Η Στέλλα Γκρέκα θεωρείται η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών και η αγαπημένη τραγουδίστρια των αστικών κέντρων, ενώ εμφανίστηκε περιστασιακά και στον κινηματογράφο ως ηθοποιός. Η μαγική, ευαίσθητη, νοσταλγική, μελαγχολική ντίβα της μεταπολεμικής Αθήνας άφησε εποχή στο ελαφρό ελληνικό τραγούδι έχοντας εμφανιστεί στη δισκογραφία μόνο από το 1946 μέχρι το 1948. Η καλλονή Στέλλα Γκρέκα διηγείται τη ζωή και την καριέρα της στον Σιδερή Πρίντεζη στη σκηνή της Εναλλακτικής και συζητά με το κοινό, σαν μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του Μεσοπολέμου.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στο Φουαγέ της ΕΛΣ, μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

19.00 – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Ο Γιώργος Ψυχογιός αυτοσχεδιάζει Μίμη Πλέσσα

Ένα μεγάλο και ίσως λιγότερο γνωστό μέρος της εργογραφίας του Μίμη Πλέσσα κινείται στην τζαζ μουσική και έχει εμπνεύσει σημαντικούς ερμηνευτές της εποχής μας. Στο πλαίσιο της Ρετρομανίας ο διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός θα ερμηνεύσει ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε έργα του Μίμη Πλέσσα, στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται στο Φουαγέ της ΕΛΣ, δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης.

19.00 – Εναλλακτική Σκηνή

Μαζί με τη Γιοβάννα

Η Γιοβάννα είναι μια από τις σπουδαιότερες μορφές του ελαφρού τραγουδιού. Ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στην ελληνική τηλεόραση το 1966, αλλά και η πρώτη που συμμετείχε στη Eurovision το 1965 με την Ελβετία. Συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, ενώ ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση το «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» του Μίκη Θεοδωράκη. Έκανε σπουδαία καριέρα στην πρώην Σοβιετική Ένωση με πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων και πάνω από 150 κονσέρτα. Η περίφημη ερμηνεύτρια θα ερμηνεύσει διαχρονικά τραγούδια που σημάδεψαν την καριέρα της, όπως τα «Καλοκαιράκι», «Χόρεψαν τ’ άσπρα πουλιά», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» κ.ά.

Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ

20.00 – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (Κεντρική Σκηνή ΕΛΣ)

Γκαλά ελληνικής οπερέτας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Αν έψαχνε κανείς να βρει ένα συνώνυμο του ρετρό στον χώρο της μουσικής, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την οπερέτα. Ίσως μάλιστα η οπερέτα να πρωτοεισήγαγε την έννοια του ρετρό με τραγούδια όπως «Τον καιρό εκείνο τον παλιό». Από τη Ρετρομανία δεν θα μπορούσε να λείπει ένα χορταστικό πανόραμα ελληνικής οπερέτας, όπου οι έννοιες της νοσταλγίας και του ρετρό παίρνουν άλλη διάσταση. Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος όλες εκείνες τις χρυσές επιτυχίες της οπερέτας που έχουν σφραγίσει το είδος και το πολυπληθές κοινό του. Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης. Ερμηνεύουν οι Γιάννης Γιαννίσης, Ειρήνη Καράγιαννη, Μίνα Πολυχρόνου, Γιάννης Χριστόπουλος.
Τιμές εισιτηρίων 10, 15 ευρώ

21.00 – Εναλλακτική Σκηνή

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ξεχνά

Ο μοναδικός Άγγελος Παπαδημητρίου τραγουδά παλιά ελαφρά τραγούδια, ενώ βλέπουμε εικόνες από το εικαστικό του έργο. Ένας καλλιτέχνης που έχει συνδεθεί με τη ρετρό αισθητική σε όλο το έργο του, μας προτείνει μια ρετρό παράσταση, με γέλιο, συγκίνηση και έξτρα νοσταλγία. Αγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία θέματα, καλλιτέχνες και ιστορίες ρετρό, ο Άγγελος Παπαδημητρίου είναι αναμφισβήτητα ο καλλιτέχνης που δίνει στο Φεστιβάλ της Ρετρομανίας μια προσωπική και ξεχωριστή ταυτότητα.

Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ

22.00 – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Ελαφρά τραγούδια του Μεσοπολέμου

Συναυλία των Αργύρη Μπακιρτζή, Μιχάλη Σιγανίδη, Κώστα Βόμβολου και Εύης Μάζη

Τα ελαφρά τραγούδια του Μεσοπολέμου συναντούν τον Αργύρη Μπακιρτζή και μέλη των Χειμερινών Κολυμβητών σε μια απρόσμενη συνάντηση στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος. Με σημείο εκκίνησης αστικά και λαϊκά τραγούδια του Μεσοπολέμου, το πρόγραμμα ανοίγεται συνειρμικά, κατά την προσφιλή συνήθεια του εμψυχωτή των Χειμερινών Κολυμβητών, σε διάφορα ιδιώματα και είδη.
Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ

22.00 – Εναλλακτική Σκηνή

Πέννυ Μπαλτατζή, «Όλα στο retro-blend»

Η μποέμ Πέννυ Μπαλτατζή αναζητά το ρετρό στο σουίνγκ, τις ρούμπες και τα μάμπο φέρνοντας σε χορευτικό διάλογο τα στενά της πειραϊκής με την ιταλική Ριβιέρα. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνεύτριες της εποχής μας, η οποία όμως έχει βασίσει το προσωπικό της ιδίωμα στα μουσικά είδη του παρελθόντος, έρχεται στη Ρετρομανία για να φέρει τη δική της νοσταλγική, αλλά και πολύ σημερινή μείξη των ειδών που αγαπά.

Τιμές εισιτηρίων 5, 7 ευρώ

14:00 – 18:00 – Παρασκήνιο Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος: «Ζούρ Φιξ»

Η ομάδα Ραφή μας προσκαλεί για λικέρ, χορό και ό, τι ήθελε προκύψει, σε ένα αθηναϊκό σαλόνι της δεκαετίας του ’30. Ολιγομελείς ομάδες θεατών εισέρχονται σε μια ρεπλίκα μεσοπολεμικού σαλονιού, ακούν τραγούδια, συζητούν για την επικαιρότητα της εποχής και νιώθουν μέρος ενός περασμένου καιρού.

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται η κράτηση θέσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο