Μύκητες στα πόδια: Αναγνωρίστε τους και αντιμετωπίστε τους φυσικά

Οι μύκητες στα πόδια είναι ένα ιδιαίτερα συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ατόμων Για τις μυκητιάσεις ευθύνονται κυρίως ανθρωπόφιλα δερματόφυτα, μύκητες δηλαδή που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με άμεση επαφή ή μέσω αντικειμένων. Πιο συνηθισμένα δερματόφυτα που προκαλούν μυκητιάσεις στα πόδια είναι το trichophyton rubrum και το trichophyton interdigitale. Οι μύκητες στα πόδια μπορούν να προσβάλουν είτε το δέρμα είτε τα νύχια.

Ενημερωθείτε για το πώς θα τους αντιληφθείτε, πού οφείλονται και πώς να τους αντιμετωπίσετε φυσικά:

Μύκητες στο δέρμα των ποδιών

Εμφανίζονται στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα και η μυκητίαση αυτή είναι γνωστή και ως «το πόδι του αθλητή».

Πώς θα τους αντιληφθείτε

Εκδηλώνονται με δερματικό εξάνθημα, κοκκίνισμα, έντονη φαγούρα και συχνά δυσοσμία.

Πού οφείλονται

Στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και την υγρασία στην περιοχή που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Σε λεκάνη με ζεστό νερό προσθέστε 2 κουταλιές λευκό ξίδι και κάντε ποδόλουτρο για 10΄. Συνεχίστε για 10 ημέρες, πρωί και βράδυ ή μόνο βράδυ. Αντί για ξίδι, μπορείτε εναλλακτικά να προσθέσετε 2-3 σταγόνες tea tree.

Μύκητες στα νύχια

Αποτελούν το 15-40% του συνόλου των παθήσεων των νυχιών.

Πώς θα τους αντιληφθείτε

Tα νύχια αλλοιώνονται, αδυνατίζουν, αποκτούν κίτρινο ή καφέ χρώμα και δυσάρεστη οσμή. Σταδιακά εμφανίζονται στην επιφάνειά τους άσπρες κηλίδες και κάτω από αυτή συσσωρεύονται ρυπαρές ουσίες. Αν δεν αντιμετωπιστούν, είναι πιθανό να επεκταθούν και στα υπόλοιπα δάχτυλα, ακόμα και σε άλλα σημεία του σώματος.

Πού οφείλονται

Στην υγρασία, στην ηλικία, στο διαβήτη, σε χρόνιες κυκλοφορικές διαταραχές και σε προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Με ένα πινέλο απλώστε πάνω στα νύχια σας έλαιο tea tree. Μην παραλείπετε να πλένετε συχνά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι, αλλά και να τα στεγνώνετε καλά με πετσέτα. Μην κόβετε βαθιά τα νύχια σας και προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια που αερίζονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο