120 δόσεις για χρέη ελεύθερων επαγγελματιών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Μπορεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ωστόσο το σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή τούς δίνει τη δυνατότητα να έχουν αντίστοιχη μεταχείριση με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μόνο ως προς το σκέλος που αφορά τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για αναβίωση της ρύθμισης των δόσεων αφού τους παρέχεται η δυνατότητα να διακανονίσουν τα χρέη τους με αποπληρωμή σε 120 δόσεις κατά τα πρότυπα αυτών που ισχύουν για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητούν από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να ρυθμιστούν οι οφειλές τους έως και σε 120 δόσεις, όπως προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις επιχειρήσεις.

Ετσι, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, λογιστές, καλλιτέχνες κ.ά. μπορούν να κάνουν ρύθμιση χρεών έως 120 δόσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνονται στη βάση διμερών συμφωνιών ανάμεσα στον οφειλέτη και το Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία και σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, οι ρυθμίσεις δεν θα γίνονται αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα καθοριστούν με εγκυκλίους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο