Παγκόσμια Hμέρα Παιδικού Βιβλίου στην Καλλιθέα

Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4), την Κυριακή 2 Απριλίου, στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας και του Μουσείου Π.Ε.Α.Ν., με ποικίλες δράσεις και ευχάριστες εκπλήξεις για τους μικρούς τους φίλους.
Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων:
Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου)
10: 45- Έναρξη εορτασμού
Ανάγνωση μηνύματος από την ηθοποιό Φρέζη Μαχαίρα.
Ανακοίνωση προκήρυξης διαγωνισμού συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας και της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (έναρξη 2 Απριλίου 2017).
11:00-14:00-Έκθεση παιδικού βιβλίου από τη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλλιθέας στο φουαγιέ του θεάτρου.
11:00-12:00-Θεατρική παράσταση Κυκλαδένια, από τη σκηνοθέτιδα Ζωή Ξανθοπούλου και τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς (ηλικίες 5+).
Το παραμύθι Κυκλαδένια, της Τζίνας Χατζηνικολάου με εικονογράφηση του Αριστείδη Τσινάρογλου, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από ενήλικες. Τον διαγωνισμό προκήρυξε η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας τον Απρίλιο του 2016. Η σκηνοθέτις και η Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς ανέλαβαν τη μεταφορά του κειμένου στη σκηνή.
Συμμετέχουν: Νατάσσα Αγγελοπούλου, Τιτίκα Ασλανίδου, Εύη Βλάχου, Θεανώ Γιαμαλή, Μαρία Δασκαλάκη, Νάντια Δεββέ, Ειρήνη Καββαδία, Νίκος Καλαντζής, Δήμητρα Καντεράκη, Ελένη Καραγιάννη, Γιάννης Κεφαλάς, Μάγια Κίτσου, Βασίλης Κουλόπουλος, Μάριος Μακρής, Χρύσα Μεταξά, Γιώργος Παπαδάκης, Ανδριάννα Παναγοπούλου, Θάλεια Σαββοπούλου, Παναγιώτα Σκλαβενίτη, Κατερίνα Στεφάνου
Μαζί τους οι μουσικοί Γιώργος Γαΐτης, βιολί, Γιάννης Μιχαήλ, λαούτο.
13:00-14:00-Θεατρική παράσταση Κυκλαδένια, από τη σκηνοθέτιδα Ζωή Ξανθοπούλου και τη Θεατρική Ομάδα Ομίλου Πειραιώς (ηλικίες 5+).
Μουσείο ΠΕΑΝ (Φιλαρέτου 108)
11:30-Ξενάγηση στο Μουσείο Π.Ε.Α.Ν. από τη Φρέζη Μαχαίρα.
«Ένας τόπος μνήμης για την Π.Ε.Α.Ν.».
Κάθε έκθεση, κάθε μουσείο, κάθε αφήγηση για το παρελθόν πρέπει να απαντά με τρόπο πειστικό στο ερώτημα «γιατί;».  Γιατί να γίνει ένα Μουσείο για την Αντίσταση και γιατί ένα Μουσείο ειδικά για την Π.Ε.Α.Ν. και τον Κώστα Περρίκο; Η απάντηση είναι απλή: ως πολίτες οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν μας, να τιμάμε όσους έδειξαν θάρρος, να σεβόμαστε τη μνήμη εκείνων που αψήφησαν τον θάνατο για να δείξουν ότι η ελευθερία προϋποθέτει πάνω απ’ όλα υψηλό φρόνημα και ανιδιοτέλεια.
Ένας ακόμα λόγος που η Καλλιθέα τιμάει την Π.Ε.Α.Ν. είναι γιατί το κτήριο αυτό αποτέλεσε το ορμητήριο και το καταφύγιο των μελών του Κέντρου Καλλιθέας της Π.Ε.Α.Ν. Εδώ κατοικούσε η οικογένεια του Μιχάλη Μπαλιτσάρη, ο οποίος ηγήθηκε της οργάνωσης στην περιοχή. Εδώ κατέφευγαν οι νεαροί αντιστασιακοί, στα δωμάτια αυτά κρυβόντουσαν, στην ταράτσα του σπιτιού κοιμόντουσαν μετά τη δράση τους. Ο Δήμος Καλλιθέας παρέδωσε στους δημότες του ένα μνημείο και ένα μουσείο που σέβεται το παρελθόν και τιμά το παρόν.
11:30-12:30- Ταξίδι με τον Μικρό Πρίγκιπα, δραματοποιημένη αφήγηση και θεατρικό παιχνίδι από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη (ηλικίες 4+)
Αν σας αρέσουν τα αεροπλάνα, τα αστέρια και οι ιστορίες, τότε ελάτε να σας πω την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα όπως ακριβώς την έζησα! Γεια σας παιδιά! Με λένε Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Γεννήθηκα στη Γαλλία. Όταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω ζωγράφος, αλλά όταν έδειξα τα σχέδιά μου στους μεγάλους με συμβούλεψαν να σκεφτώ κάποιο άλλο επάγγελμα. Έτσι, έμαθα να οδηγώ αεροπλάνα. Μια μέρα, ενώ πετούσα πάνω από τη Σαχάρα, το αεροπλάνο μου έπαθε βλάβη και βρέθηκα μόνος στην έρημο. Εκεί παρουσιάστηκε ένας παράξενος μικρός, που μου είπε ότι ταξίδευε από πλανήτη σε πλανήτη!
12:30-13:30- Παραμυθογέλια, από την παραμυθού Εύη Γεροκώστα (ηλικίες 4+)
Παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Αστείοι ήρωες, αναποδιές, ξεγελάσματα… και κάτι από τον Άντερσεν, για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του!
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
 Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας 210 9593518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 09.00-14.00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14:00-20:00).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο