Αρχίζει η προπώληση για το μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. στο νέο «παλάτι» του

Με Ντάγκλας Λη, Μπενζαμέν Μιλπιέ και Αντώνη Φωνιαδάκη εγκαινιάζεται στις 31 Μαρτίου η δοκιμαστική λειτουργία της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος                                                                            

Με το τρίπτυχο «Τοπία», το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κάνει ποδαρικό στην Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί, ταυτόχρονα με την αλλαγή έδρας, να επαναπροσδιορίσει τον προφίλ του, δίνοντας χώρο στη σύγχρονη δημιουργία. Οι τρεις χορογραφίες που συνθέτουν το τρίπτυχο παρουσιάζονται για πρώτη φορά από το εθνικό μας συγκρότημα –μάλιστα, το «Fortress» του Ντάγκλας Λη έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτό.

Τα «Τοπία» αναλυτικά:

«Fortress» (νέα χορογραφία)

Χορογραφία – κοστούμια Ντάγκλας Λη
Μουσική Έτσιο Μπόσσο
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλη
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Ε.Λ.Σ .

O διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος και πρώην A’ Χορευτής του Μπαλέτου της Στουτγάρδης Ντάγκλας Λη παρουσιάζει μια νέα δημιουργία, εμπνευσμένη ειδικά για το Μπαλέτο της Ε.Λ.Σ., πάνω στο σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσσο με τίτλο «Το 12ο δωμάτιο». Ο χορογράφος σημειώνει: «Δημιουργώντας ένα νέο έργο συχνά ξεκινώ με έναν πολύ γενικό καμβά. Δουλεύοντας έτσι με τους χορευτές, επιτρέπω στον εαυτό μου την ελευθερία να κινηθώ στην κατεύθυνση στην οποία με οδηγεί η δημιουργική διαδικασία· οι ιδέες μου και η μουσική διαμορφώνουν την κίνηση των χορευτών. Στη συνέχεια αποκρυσταλλώνω το βασικό θέμα και χτίζω το έργο μαζί με τους χορευτές, ειδικά στην περίπτωση ενός νέου έργου με χορευτές με τους οποίους δεν έχω εργαστεί ξανά. Η μουσική που επέλεξα είναι του Έτσιo Μπόσσο. Είναι μια μουσική με πολύ συναίσθημα, σύνθετη και με αντιθέσεις, τις οποίες θα ενσωματώσω στη χορογραφία, δημιουργώντας έτσι ένα σπονδυλωτό έργο, αποτελούμενο από επεισόδια, που επιτρέπουν διάφορα υποκεφάλαια ή μικρο-αφηγήσεις. Χρησιμοποιώντας μικρότερη διανομή ελπίζω να αναδείξω τις ποιότητες κάθε χορευτή ξεχωριστά και σε συνδυασμό με τη μουσική να επιτύχω μια αίσθηση οικειότητας ανάμεσα στη μουσική, στον χορευτή και το κοινό».

«Sarabande»

Χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ
Μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Κοστούμια Πωλ Κοξ
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Ε.Λ.Σ.
Συμμετέχουν Κορυφαίοι της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο Μπενζαμέν Μιλπιέ, πρώην Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, υπήρξε Α’ Χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης [NYCB]. Εκεί, τη δεκαετία του 1990 ερμήνευσε το έργο «A Suite of Dances», σε χορογραφία Τζερόμ Ρόμπινς [Jerome Robbins]. Σε ανάμνηση αυτού του υπέροχου σόλο πάνω στις Σουίτες για βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, δημιούργησε με τη σειρά του το 2009 τη «Sarabande», χορογραφία βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί και την Παρτίτα για σόλο φλάουτο του ίδιου συνθέτη. Και μπορεί να μοιράζεται με τον Αμερικανό μαιτρ μια μουσικότητα απαλλαγμένη από κάθε κινησιολογικό πλεονασμό, επιτυγχάνει όμως ταυτόχρονα να εγκαταστήσει τη δική του χορογραφική γλώσσα, ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα. Το έργο ξεκινά με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μια χορογραφία ανάλαφρη, που μοιάζει να επινοεί τον εαυτό της καθώς δημιουργείται. Ακριβώς πάνω στη νότα, αλλά χωρίς καμία βαρύτητα.

«The Shaker Loops»

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης
Μουσική Τζων Άνταμς
Κοστούμια Τάσος Σοφρονίου
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Ε.Λ.Σ.

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Διευθυντή του Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ., Αντώνη Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της Λωρραίνης, για την οποία ο χορογράφος επέλεξε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Άνταμς, το «Shaker Loops», που γράφτηκε το 1978 για σεπτέτο εγχόρδων και το οποίο αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μινιμαλισμού. Η χορογραφία ακολουθεί την ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής, η οποία βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων και των κυματισμών. Η δόνηση της μουσικής ώθησε τον Αντώνη Φωνιαδάκη στη σύλληψη μιας ευαίσθητης χορογραφικής παρτιτούρας, παράλληλης με το έργο του Άνταμς. Η χορογραφία αποκαλύπτει πολλές πλευρές της μουσικής «που ταιριάζει απόλυτα με τον αναβρασμό της εποχής μας», όπως σημειώνει ο χορογράφος.

«Τοπία», Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  Λεωφόρος Συγγρού 364,  Καλλιθέα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 31 Μαρτίου & 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017, 20:00. Τιμές εισιτηρίων:  €20, €25, €30, €40, €45, €50 , Παιδικό, φοιτητικό 15 € , Περιορισμένης ορατότητας €10. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., στο ταμείο του θεάτρου Ολύμπια και στο www.nationalopera.gr, από Τρίτη 7 Μαρτίου. Πληροφορίες για την πρόσβαση στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν.: http://snfcc.org/you-the-snfcc/planning-your-visit/?lang=el

http://newpost.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο