Έλαμψαν τα ιερά κειμήλια του Πόντου στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ στην Καλλιθέα

Λειψανοθήκες, αρχιερατικοί σάκκοι, ριπίδια, χρυσόβουλα, Τετραευάγγελα, επιγονάτια, επιμανίκια, όλα ιερά κειμήλια από τη μονή Σουμελά της Τραπεζούντας και άλλες εκκλησίες, αρκετά από τα οποία βρέθηκαν στα υπόγεια της Αγια-Σοφιάς. Όλα σύμβολα της Ορθοδοξίας μας που αναδείχθηκαν μέσα από ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» με τίτλο Τα ιερά κειμήλια του Πόντου, στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.
Συνεργάστηκαν η Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Γουμερά» και η Αδελφότητα Τριπολιτών Πόντου και Περιχώρων, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Μήδεια Χουρσουλίδου, η οποία συνοδεία του λυράρη Στέλιου Γεωργιάδη τραγούδησε το μοιρολόι –σε μουσική του προπάππου της Γιώργου Χουρσουλίδη και σε στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση– Δε βραδιάζει η μέρα.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ στην Αττική Ερωτόκριτος Σαββίδης, καλωσόρισε τον κόσμο και έδωσε το λόγο στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία στο χαιρετισμό της τόνισε την ανάγκη να ενωθεί ο ελληνισμός και δη ο ποντιακός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γλυκιά και πικρή ανάμνηση (σ.σ ο Πόντος), αλλά και έμπνευση δημιουργίας, έκφραση της ενότητας του ελληνισμού απέναντι στις προκλήσεις της ιστορίας. […] Μαζί μπορούμε περισσότερα, μαζί μπορούμε καλύτερα» είπε, κάνοντας μια αναφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τη σημερινή κοινωνία.
Ακολούθως, καθήλωσε τον κόσμο το ντοκιμαντέρ με τα ιερά κειμήλια του Πόντου, ενώ ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Ό,τι είναι η καρδιά στον άνθρωπο, είναι ο Πόντος στον Ελληνισμό», αναφέροντας διάφορα στοιχεία που ενώνουν τον Πόντο, με τον υπόλοιπο ελληνισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Μήδεια Χουρσουλίδου ερμήνευσε τα τραγούδια Την πατρίδα μ’ έχασα, Πάρθεν η Ρωμανία και Μάνα μου Ελλάςτου Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ η αυλαία έπεσε με το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», που παρουσίασε ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς συνοδεία του λυράρη Στέλιου Γεωργιάδη και του νταουλτζή Γιώργου Ζουρνατζίδη. Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου προσέφερε μπλουζάκια του Συλλόγου στους χορευτές των «Μωμόγερων», ενώ στο τέλος της εκδήλωσης μοίρασαν στον κόσμο ρακί και κρητικά παραδοσιακά εδέσματα, μαζί με ποντιακά.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος συνεχάρη την ΠΟΠΣ για την πρωτοβουλία της πριν από 23 χρόνια να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρα εθνικής μνήμης, αλλά και για όλες τις δράσεις της, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στον οποίο η ΠΟΠΣ δώρισε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά με την ευχή «πάντα να τον φυλάει», ο βουλευτής Παναγιώτης Σκανδαλάκης.
Παραβρέθηκαν επίσης η αναπληρώτρια γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Βούλα Τεκτονίδου, η γ.γ. της Αδελφότητας Τριπολιτών και περιχώρων Ολυμπία Αντωνιάδου. Επίσης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, μέλη και φίλοι της Ομοσπονδίας.

Το pontos-news.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο