O Δήμος Καλλιθέας αγόρασε την οικία του Ήρωα Συν/χη Δαβάκη!

Ένα αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα…


Δεκαετίες ολόκληρες υπήρχε το αίτημα των Καλλιθεατών να σωθεί το σπίτι του Ήρωα Συνταγματάρχη Δαβάκη, το οποίο κυριολεκτικά ρήμαζε και μάλιστα κάποια στιγμή οι απόγονοί του είχαν βάλει στο ιστορικό αυτό σπίτι και πωλητήριο. 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γίνει πραγματικότητα το για πολλούς όνειρο, της απόκτησης από τον Δήμο Καλλιθέας της οικίας του Ήρωα Συνταγματάρχη

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την μεταβίβαση στο Δήμο Καλλιθέας της οικίας του ήρωα του έπους του 40 Συνταγματάρχη Δαβάκη. 

Η οικία Δαβάκη περνάει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, μετά μάλιστα από ανταγωνιστική διαδικασία, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε το μέλλον της ως ένα χώρο μνήμης αλλά και ένα ισχυρό τοπόσημο.
Η οικία του ήρωα της μάχης της Πίνδου βρίσκεται στην οδό Δαβάκη 23 και προορίζεται να αξιοποιηθεί ως χώρος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας μάλιστα δήλωσε για την πραγματικά ιστορική αυτή στιγμή:
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πόλη μας, δια σώζουμε ένα ιστορικό κτίριο και το παραδίδουμε στις επόμενες γενιές, ως σύμβολο ελευθερίας και αξιοπρέπειας».
Η Διοίκηση του Δήμου εργάστηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, μεθοδικά, για να φτάσει στη μεγάλη αυτή στιγμή, της υπογραφής. 
Μάλιστα ο Δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος το είχε προαναγγείλει στην ομιλία του για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
“…Είναι μακρύς ο κατάλογος των ηρώων Καλλιθεατών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στα βουνά της Αλβανίας και μετά στα βουνά της Ελλάδας, αλλά και στις πόλεις.
Και είναι πάρα πολλές οι ιστορίες αντίστασης που γράφτηκαν στην Καλλιθέα. Ο πρώτος σε αυτή την ηρωική αλληλουχία, ήταν ο Κωνσταντίνος Δαβάκης. Ο ηρωικός Συνταγματάρχης. Ο ηρωικός Καλλιθεάτης, που ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, ενάντια ίσως στη λογική, δεν λύγισε από τη δύναμη των Ιταλών και άμεσα αντεπιτέθηκε. Όλοι πλέον συμφωνούν, ότι οι επιθετικές πρωτοβουλίες του, από την πρώτη στιγμή, άλλαξαν το ρουν του πο-λέμου. Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης έμενε μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από εδώ, στην οδό άλλωστε που πήρε το όνομά του. Ζούσε εδώ μέχρι τον τραγικό χαμό του. Με μεγάλη χαρά, ανακοινώνω σήμερα στους πολίτες της πόλης μας, ότι ο Δήμος μας εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα, την αγορά αυτής της ιστορικής οικίας”.
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια στην πόλη μας που ευτυχώς ευοδώθηκε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο