13 τοξικοί παράγοντες που απειλούν τα κατοικίδιά μας! Και υπάρχουν σε κάθε σπίτι!

Μπορεί πολλές φορές να αποκαλούμε τα κατοικίδιά μας «μέλη της οικογένειας» αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε σαν να ήταν άνθρωποι Μπορεί να λέμε επίσης πως από την πολλή αγάπη κανείς δεν πέθανε, αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μας διαψεύδουν!

Αν δεν αναγνωρίζουμε πως τα ζώα μας έχουν διαφορετική φυσιολογία από την δική μας και κατ΄επέκταση αντιδρούν διαφορετικά σε πράγματα που βρίσκονται μέσα σε πολλά ή όλα τα σπίτια, τότε ίσως και μέσα στο δικό μας σπίτι να κρύβοντα άγνωστοι κίνδυνοι, παράγοντες που μπορεί να βλάψουν ή ακόμα και να μας στερήσουν για πάντα τον καλυτερό μας φίλο. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και φάρμακα, που πολλές φορές δίνουμε και από μόνοι μας στον σκύλο ή στην γάτα μας χωρίς να γνωρίζουμε πόσο τοξικά είναι για εκείνα; Ας τα γνωρίσουμε ένα-ένα:

Κρεμμύδι-σκόρδο-πράσο-φρέσκα κρεμμυδάκια!

Ίσως η πιο γνωστή τοξική τροφή για σκύλους και γάτες

. Όσο καλά είναι για τους ανθρώπους, τόσο τοξικά είναι για τα μικρά ζώα. Μπορεί να προκαλέσουν αιμόλυση, αναιμία ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια, αδυναμία και διαταραχές του στομάχου, μπορεί να είναι σημάδια πως το ζώο σας κατανάλωσε κάποιο από αυτά. Φυλάξτε τα μακριά απο τα ζώα σας και ποτέ μην τα ταΐζετε μαγειρεμένο φαγητό που περιέχει σκόρδο ή κρεμμύδια. Αν και ωμό είναι πολύ πιο τοξικό λόγω της συγκεντρωμένης περιεκτικότητας των επικίνδυνων ουσιών, μαγειρεμένο μπορεί εξίσου να βλάψει ένα ζώο με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Μην σας ανησυχήσει ωστόσο το γεγονός πως πολλές ζωοτροφές περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη, σε αυτήν τη μορφή είναι ακίνδυνο.

Σοκολάτα και κακάο

Αλλή μία τροφή γνωστή για την εξαιρετικά τοξική της δράση στα ζώα. Η θεοβρωμίνη που περιέχει το κακάο – βασικό συστατικό της σοκολάτας – είναι μία ουσία που δεν μπορούν να μεταβολίσουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, σπασμούς, γρήγορη αναπνοή, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, καρδιακές διαταραχές και μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο! Η πιο επικίνδυνη μορφή της είναι η σοκολάτα ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά. Αμέσως μετά σε τοξικότητα κατατάσσεται η υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος, που όσο περισσότερο γάλα περιέχει, τόσο κατεβαίνει ο βαθμός τοξικότητας και τελευταία στη λίστα είναι η σχεδόν άκακη λευκή σοκολάτα. Η λευκή σοκολάτα αν και δεν περιέχει κακάο, παρα μόνο το βούτυρο του κακάο και άλλα στοιχεία, μπορεί να περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης, ωστόσο πρέπει να αποφευγεται λόγω της αυξημένης περιέκτικότητας σε ζάχαρη, που είναι επίσης βλαβερή για τα μικρά ζώα.

Σταφύλι και σταφίδες

Αν απορούσατε από που βγάινει η φράση «πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι» ίσως η απορία να σας λυθεί τώρα! Το σταφύλι και όλα του τα παράγωγα είναι μία άκρως τοξική τροφή για τους σκύλους, ενώ οι γάτες φαίνεται να το αποφευγουν από μόνες τους, καθώς δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τις γλυκές τροφές. Μερικές σταφίδες ή λίγο σταφύλι είναι αρκετό για να επιφέρει βλάβες όπως εμετό, διάρροια και όχι και τόσο σπάνια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια! Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται 4-6 ώρες μετά την κατάποση, αλλά συνήθως κάνουν την εμφανισή τους μέσα σε 24 ώρες.

Ξηροί καρποί

Μακαντέμια

Λόγω απροσδιόριστης τοξίνης που περιέχει ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός, αρκούν μόλις 5-6 φυστίκια Μακαντέμια για να παρουσιάσει συμπτώματα δηλητηριάσης ο σκύλος μας! Σπασμοί, εμετός δυσφορία, παράλυση των άκρων μπορεί να κάνουν την εμφανισή τους τρομάζοντας και τον πιο ψύχραιμο άνθρωπο. Αν όμως χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή θα επανέλθουν μέσα σε 48-72 ώρες. Πρέπει να γίνει πλύση στομάχου, πρόκληση εμετού και χορήγηση ενδοφλέβιου ορού για να αφαιρεθούν όποια υπολλείματα καρπού απομένουν στο στομάχι και να απομακρυνθεί η τοξική ουσία.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να μεταβολίσουν την ξυλιτόλη, την τεχνητή γλυκαντική ουσία που περιέχεται στις τσίχλες και σε άλλα επεξεργασμένα προϊόντα τύπου light. Επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, τα οποία πέφτουν γρήγορα πολύ χαμηλά. Άλλα προβλήματα που προκαλεί είναι οι σπασμοί, ακόμα και οξείες ηπατικές βλάβες. Μπορεί να προκαλέσει άμεσα τον θάνατο, ενώ επειδή συνήθως δεν τρώνε μόνο μία τσίχλα, αλλά όλο το πακέτο, μπορεί να πνιγούν, να φράξει η τραχεία τους ή και το εντερό τους από το δύσπεπτο υλικό, το οποίο μπορεί να χρειαστεί ακόμα και επέμβαση για να αφαιρεθεί.

Κουκούτσια φρούτων

Δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερύκοκκα, κεράσια, περιέχουν κουκούτσια των οποίων το μέγεθος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, ακόμα και ρίξη εντέρου. Περιέχουν επιπλέον κυανιογόνους γλυκοζίτες που είναι παρόμοιοι με τις κυανιούχες ενώσεις και οδηγούν σε δυσκολία στην αναπνοή, σιελόρροια, σοκ, σπασμούς και το κώμα είναι μία πιθανή εξέλιξη για σκύλους και γάτες. Αν και κάποια φρούτα μπορούν να καταναλώνονται άφοβα, πρέπει να δίνουμε σημασία σε όλα τα κουκούτσια μικρά ή μεγάλα. Ακόμα και αυτά των μήλων, του αχλαδιού και των πορτοκαλιών μπορεί να αποβούν μοιραία, λόγω της τοξικότητας τους.

Αλλοιωμένα τρόφιμα

Αν κάνουν επιδρομές στα σκουπίδια σας, τρόφιμα όπως ένα κομμάτι χαλασμένο τυρί μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα και τρέμουλο. Ακόμα πιο σοβαρός, είναι ο κίνδυνος λόγω των μυκοτοξινών που βρίσκονται στο ψωμί, τα μακαρόνια, τους ξηρούς καρπούς και τα γαλακτομικά προϊόντα, όταν αυτά έχουν αλλοιωθεί ή μουχλιάσει. Συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι ο εμετός, η αστάθεια στη βάδιση, ο εκνευρισμός, το τρέμουλο και οι σπασμοί.

Καφεΐνη

Ουσίες που περιέχονται στον καφέ, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην λειτουργία της καρδιάς τους, μπορεί επίσης να προκληθεί και εμετός. Αν και ο καφές είναι τοξικός, ένας ντεκαφεΐνε μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια προβλήματα, όπως διάρροια, που δεν είναι ανησυχητικά, γιατί η επικίνδυνη ουσία είναι η καφεΐνη, που εδώ απουσιάζει.

Αβοκάντο

Τα ωφέλιμα για την ανθρώπινη καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά του Αβοκάντο, είναι επικίνδυνα για τα ζώα. Η υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, προκαλεί αναστάτωση στο στομάχι, εμετό και πιθανά πανκρεατίτιδα, καθώς δεν μπορούν να μεταβολίσουν όλες τις ουσίες. Αν ακόμα καταπιούν το μεγάλο κουκούτσι του Αβοκάντο, περισσότερες δυσάρεστες συνέπειες όπως εντερική απόφραξη, μπορούν να κάνουν την εμφανισή τους, με δυσάρεστη συνέπεια ένα πιθανό χειρουργείο για την απομάκρυνσή του πριν αποβεί μοιραίο.

Παρακεταμόλη

Η πιο κοινή ουσία στα παυσίπονα που βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια. Τα κατοικίδια δεν έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να απορροφήσουν την τοξικότητα της παρακεταμόλης και αυτό οδηγεί σε αιμόλυση και βλάβες στους ιστούς. Τα συμπτώματα κάνουν γρήγορα την εμφανισή τους και συνήθως είναι ατονία, σιελόρροια, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή, σκούρο χρώμα στα ούρα και τα ούλα και πόνος στο στομάχι. Τέτοια φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε ζώα και σε περίπτωση που εντοπίζουμε κάποια αδιαθεσία ή πόνο στα ζώα μας επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο για να μας χορηγήσει μία κατάλληλη αγωγή και δεν χορηγούμε μόνοι μας φάρμακα από τα δικά μας.

Ασπιρίνη

Δύο μόνο ασπιρίνες αρκούν για να σκοτώσουν την γάτα μας ή έναν μικρόσωμο σκύλο. Παρ΄όλο που χρησιμοποιείται ενίοτε ως αντιφλεγμονώδης θεραπεία σε συγκεκριμένες δόσεις σε κατοικίδια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Οι γάτες είναι πιο ευάλωτες, γιατί τους λείπουν τα ένζυμα που διασπούν το φάρμακο. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από ασπιρίνη μπορεί να είναι ο αποπροσανατολισμός, διάρροια με αίμα, απώλεια όρεξης, αστάθεια, γρήγορη αναπνοή. Σε πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν αναιμία, αιμορραγίες και νεφρική ανεπάρκεια. Στους σκύλους παρουσιάζονται προβλήματα όπως, γαστροπεπτικές διαταραχές, αναπνευστική δυσκολία, νευρολογικά διαταραχές, αιμορραγίες και νεφρική ανεπάρκεια.

Μη στεροϊδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα

Οι κτηνίατροι συνηθίζουν να συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη σε ζώα για ανακούφιση από τα συμπτώματα πόνου στις αρθρώσεις. Όμως οι ποσότητες είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές που θα λάμβανε ένας άνθρωπος. Οι γάτες ειδικά μπορεί να εμφανίσουν επικίνδυνα έλκη, αιμορραγία, μειωμένη ροή αίματος στα ζωτικά όργανα, όπως τα νεφρά ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών τους, λόγω του αυξημένου ρυθμού απορρόφησης και της αδυναμίας μεταβολισμού αυτών των σκευασμάτων. Οι πιο κοινές μη στεροϊδείς ουσίες είναι η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη.

Φυτά

Τα οικιακά φυτά μπορεί να ομορφαίνουν τον χώρο και να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα αλλά πολλές φορές, αντιμετωπίζονται ως σνακ από τα κατοικίδια! Αν και μικρές επιδρομές στα φύλλα τους δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, μεγάλες δόσεις ή επαναλαμβανόμενη χρήση, μπορεί να αποβεί μοιραία για τα ζώα, ειδικά για τις γάτες. Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία κοινών οικιακών φυτών επικίνδυνων και τοξικών για τα ζώα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Ως γενικός κανόνας ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί, πως ότι είναι τοξικό για τον άνθρωπο είναι τοξικό και για τα ζώα. Τα λουλούδια επίσης μπορούν να αποβούν επικίνδυνα. Αν παρατηρήσετε εμετό, διάρροια, συχνή ενούρηση και αυξημένη ανάγκη για νερό, ελέγξτε τα φυτά σας για δαγκωματιές και εν ανάγκη απομακρύνετέ τα.

Καθημερινοί παράγοντες όπως κοινά τρόφιμα, φάρμακα και φυτά του σπιτιού μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες. Αποφεύγουμε όλα όσα γνωρίζουμε πως προκαλούν προβλήματα και δεν ταΐζουμε τα ζώα μας με μαγειρεμένα φαγητά από το δικό μας διαιτολόγιο ή επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα και σνάκ. Απομακρύνουμε σε ασφαλές σημείο τα φάρμακα και προσέχουμε τις σακούλες και τους κάδους των σκουπιδιών.

Σε γενικές γραμμές οποιαδήποτε αδιαθεσία μας φανεί ασυνήθιστη ή ύποπτη δεν περιμένουμε να ανακαλύψουμε αν είναι σοβαρή. Αν γνωρίζουμε τους επικίνδυνους παράγοντες εντός του σπιτιού και εντοπίσουμε τι ακριβώς φταίει, επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό πριν τα πράγματα γίνουν πραγματικά δυσάρεστα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αρκεί να προσέχουμε και να ελέγχουμε τι ακριβώς αφήνουμε εκτεθειμένο. Όπως θα κάναμε στην περίπτωση των μικρών παιδιών!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο