Καλλιθέα: Καταγγελία δημοτικών παρατάξεων για τη λειτουργία της Ναυταθλητικής Μαρίνας

“Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας έχει επιτείνει όλα τα προβλήματα λειτουργίας της Ναυταθλητικής Μαρίνας και έχει πλήρως αποτύχει να αντιμετωπίσει διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες που παρέλαβε. Προκαλεί έτσι επικίνδυνη σύγχυση για την προοπτική του Παραλιακού μετώπου”. Το παραπάνω αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν για τις δημοτικές παρατάξεις: ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ «Όλα για την Καλλιθέα μας», ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ «Η Καλλιθέα Μπροστά», ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας.

Και προσθέτουν:

«1. Στοχεύοντας στην εισαγωγή της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, με τη μετατροπή της Ναυταθλητικής Μαρίνας σε Τουριστική, η διοίκηση απέχει από την τήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου (ΠΔ 233/2002 – Ενιαίο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Φαληρικού Όρμου [ΕΣΟΑΠ] και Ν. 3342/2005), με το οποίο έχει διασφαλιστεί η χρήση της περιοχής για την ανάπτυξη αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων κοινωφελών δράσεων, ύστερα από τις πολυετείς προσπάθειες όλων των προηγουμένων διοικήσεων του Δήμου Καλλιθέας, των Ναυταθλητικών σωματείων και των πολιτών.

Με βάση αυτό το νομικό πλαίσιο, η διοίκηση του Δήμου έχει κάθε δυνατότητα να προβεί τώρα σε όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την άμεση απομάκρυνση σκαφών, ο τύπος των οποίων δεν προβλέπεται να ελλιμενίζεται στη Ναυταθλητική Μαρίνα. Αντί να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση, κωλυσιεργεί σκόπιμα επί μήνες, υποκρινόμενη στα λόγια ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την κάθαρση του χώρου. Αλλά, στην πράξη, επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο: να αποφευχθεί η εφαρμογή του νόμου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της Μαρίνας ως τουριστικής.
Με εξώδικα, στρεφόμενα εναντίον των αθλητών – μελών των Ναυταθλητικών ομίλων, η διοίκηση του Δήμου επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει προκειμένου να επιβάλει από τώρα τον περιορισμό της δράσης τους και να δημιουργήσει πρόσθετο χώρο για την κερδοσκοπική εκμετάλλευση της περιοχής. Ενώ, εξάλλου, προπαγανδίζει ανύπαρκτα έσοδα από δήθεν τέλη ελλιμενισμού των σκαφών, η ίδια με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης έχει συμβληθεί με ιδιωτικό γραφείο μελετών για να αναθεωρήσει ακριβώς τη χρήση της Ναυταθλητικής Μαρίνας προς όφελος του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας των πολιτών.

Δεν διαφεύγει, άλλωστε, της προσοχής μας ότι ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, υπό την ιδιότητα του στελέχους της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» είχε κατά παρέκκλιση από το νόμο συμπράξει στην παραχώρηση ναυταθλητικών θέσεων στην Εθνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.), τις οποίες τώρα, υπό την ιδιότητα του Δημάρχου, επιχειρεί να πάρει πίσω από τους Ναυταθλητικούς Ομίλους, επίσης κατά παρέκκλιση από όσα προβλέπονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο για τη Ναυταθλητική Μαρίνα.
Εξαιτίας αυτών των επιλογών, ο Δήμος σύρεται στα Δικαστήρια, καθώς η διοίκηση με αυθαίρετες ενέργειες, άλλοτε διακόπτει επιλεκτικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα ναυταθλητικά σκάφη και άλλοτε απαγορεύει την είσοδο αυτοκινήτων των αθλητών – μελών των Ναυταθλητικών Ομίλων στους προβλεπόμενους χώρους. Αυτό έπραξε και προσφάτως, πριν και μετά από τη διεξαγωγή των Ιστιοπλοϊκών Αγώνων της Ε.Ι.Ο. Ακόμη, εξάλλου, δεν έχει τοποθετήσει μετρητές της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τους Ομίλους και τα σκάφη τους.

Με αυτή την κουτοπόνηρη μικροπολιτική δεν παρεμποδίζει μόνο τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας, αλλά υποβαθμίζει το κύρος του Δήμου. Αυτό που επιτυγχάνει, είναι ακόμη και η ένδικη αμφισβήτηση του ρόλου του Δήμου στην αναπτυξιακή προοπτική της Ναυταθλητικής Μαρίνας και του Παραλιακού μετώπου. Η στάση της διοίκησης είναι επικίνδυνη.
Εξάλλου, με χαρακτηριστική ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, η ευρύτερη περιοχή της Ναυταθλητικής Μαρίνας παρουσιάζει σημεία εγκατάλειψης. Η καθαριότητα είναι υποβαθμισμένη, ο φωτισμός απολύτως ανεπαρκής και χωρίς συντήρηση. Η περιοχή γίνεται κατά καιρούς χώρος αυθαίρετων καταυλισμών, τη δημιουργία των οποίων η διοίκηση απλώς και μόνον παρακολουθεί, επικαλούμενη υπηρεσιακή αναρμοδιότητα να παρέμβει. Στην Παραλία των Τζιτζιφιών η διοίκηση έφτασε να φιλοξενήσει ακόμη και ευτελείς εκδηλώσεις τύπου νυχτερινών κέντρων, η διοργάνωση των οποίων ίσως απέχει από τη νομιμότητα.

Η διοίκηση υποβαθμίζει την Παραλία των Τζιτζιφιών για να αλλάξει τη χρήση της.
Η πρόσφατη απόπειρα να νομοθετηθεί η μεταβίβαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χρήσης Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο χώρο του Beach Volley αποτελεί πρόσθετη επιβεβαίωση της ανησυχίας ότι η αδράνεια της διοίκησης του Δήμου να συζητήσει και να ενδιαφερθεί στην πράξη για το σχέδιο της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου, η οποία ευρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, αντιπροσωπεύει στοιχείο των κινδύνων που ελλοχεύουν για το μέλλον της περιοχής. Αντί να προτάξει τον άμεσο συντονισμό των ενεργειών των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και να συμβάλει στην άμεση οργάνωση του αναγκαίου διαλόγου για την οριστικοποίηση των σχετικών αποφάσεων, η διοίκηση του Δήμου σιωπά. Για πρώτη φορά, στη διάρκεια της δικής της ακριβώς θητείας, ο Δήμος Καλλιθέας δεν διατυπώνει καμία θέση για την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου και δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια γι’ αυτό που αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης. Γιατί δημιουργεί αυτό το κενό;
Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να κατανοήσει πως όσο δεν διεκδικεί η ίδια τον αποφασιστικό του ρόλο στην αξιοποίηση του Παραλιακού μετώπου προς όφελος των πολιτών, την αναπτυξιακή προοπτική της Παραλίας των Τζιτζιφιών θα εποφθαλμιούν ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, ιδίως κατά την παρούσα, εξαιρετικά κρίσιμη για τη δημόσια περιουσία, συγκυρία. Αλλά και ανεξάρτητα από αυτό τον κίνδυνο, όσο η διοίκηση αποτυγχάνει να διαχειριστεί τη Ναυταθλητική Μαρίνα, όπως έχει συμφωνηθεί με την Πολιτεία, και όσο αδρανεί για την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου, άλλες δημόσιες αρχές θα αναλάβουν εξ ανάγκης να καλύψουν το κενό που η ίδια αφήνει. Τούτο θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια ακόμη και την αποπομπή του Δήμου. Για μια τέτοια τυχόν εξέλιξη, η διοίκηση θα φέρει ακέραιη και μοιραία ευθύνη.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί,

– Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας να επιστρέψει αμέσως και χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή στον αναγκαίο διάλογο με τα Ναυταθλητικά σωματεία με αντικείμενο την πλήρη εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την περιοχή της Ναυταθλητικής Μαρίνας και την οργάνωση της λειτουργίας της και δηλώνουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας να συμβάλλομε ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγγυηθεί την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων.

– Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σχεδιασμό για την αλλαγή της χρήσης και του χαρακτήρα της Ναυταθλητικής Μαρίνας και να τερματίσει την απ’ ευθείας ανάθεση της νέας μελέτης με αυτό το αντικείμενο.

– Καλούμε τη διοίκηση να επιδείξει πρακτικό ενδιαφέρον και να λάβει μέτρα για την καθαριότητα στην περιοχή της Ναυταθλητικής Μαρίνας και τη συντήρηση των τεχνικών υποδομών της.

– Καλούμε, τέλος, τη διοίκηση να εκπληρώσει επιτέλους την αποστολή της και να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε η ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου να επανέλθει στο επίκεντρο της προσοχής και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την υλοποίησή της».

aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο